Llibertats

L'Audiència Nacional espanyola arxiva la causa contra les detingudes a l'operació Pandora II

El sumari es va obrir a instàncies dels Mossos d'Esquadra, que van detenir nou persones i van escorcollar centres socials, ateneus llibertaris i habitatges a Barcelona i Manresa el mes d'octubre passat
Les detencions es van efectuar mitjançant un dispositiu de més de 500 agents dels Mossos d'Esquadra
Victor Serri
15/06/2016

 

El jutjat central d'instrucció número 3 de l'Audiència Nacional espanyola ha ordenat l'arxiu de la causa contra nou activistes anarquistes detingudes pels Mossos d'Esquadra el 28 d'octubre passat en el marc de l'operació Pandora II. A la interlocutòria emesa avui des de Madrid, la jutgessa Carmen Lamela critica durament les investigacions dutes a terme per la policia catalana i afirma: "No s'han obtingut en el present procediment dades objectives, accessibles a tercers i verificables que puguin considerar-se indicis per afirmar, ni tan sols de manera indiciària, la participació dels investigats en els fets que se'ls imputa". Aquesta decisió arriba després que tots els advocats de les detingudes presentessin un recurs conjunt on reclamaven tancar el procediment.

La jutgessa afirma que les investigacions dels Mossos d'Esquadra "s'han limitat a informar sobre reunions, viatges i visites a centres penitenciaris"

La investigació estava comandada per l'Àrea d'Anàlisi de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, amb seu a l'edifici Egara de Sabadell. La jutgessa considera que aquesta unitat policial "només va aconseguir comprovar que els investigats es relacionaven amb persones del col·lectiu anarquista, alguns d'ells amb antecedents penals". Els successius informes d'aquesta unitat "s'han limitat a informar sobre reunions, viatges i visites a centres penitenciaris", però la jutgessa no veu cap element probatori en relació amb fets il·lícits ni a la pertinença a cap "organització terrorista".

Totes les detingudes estaven acusades d'integració a organització criminal amb finalitat terrorista. La seva detenció es va efectuar mitjançant un dispositiu de més de 500 agents dels Mossos d'Esquadra desplegats a les ciutats de Barcelona i Manresa, amb un total de deu escorcolls: a l'Ateneu Llibertari de Sants i domicilis particulars dels barris de Gràcia, el Clot, Sant Andreu de Palomar i de la ciutat de Manresa. Un dels detinguts va ser Quim Gimeno, que posteriorment denunciaria un intent de captació per part del Cos Nacional de Policia espanyol.

Finalment, el dia 28 de juny la decisió judicial ha esdevingut ferma i definitiva donat que la Fiscalia ha renunciat a presentar recurs contra l'arxivament de la causa.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: