Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Arcadi Oliveres, economista

"L’economia solidària és llavor"

Arcadi Oliveres (suplement fesc 486) | Arxiu

L’economista Arcadi Oliveres és un referent dels moviments socials a casa nostra. Ha participat en nombroses lluites a favor de la pau, la justícia social i els drets dels pobles, i ha estat un promotor incansable de les finances ètiques. Enguany, tampoc es perdrà la FESC. Aquesta entrevista s’ha publicat al suplement de la Fira, editat per la Directa i la Xarca d’Economia Solidària (XES), amb el número 486.

 

Malgrat el desprestigi del capitalisme, segueix ben vigent. Què ha de passar per capgirar la situació?

El capitalisme és vigent perquè encara no hi ha prou consciència de la seva immoralitat ni de la seva perversió. Això canviarà sobretot per la sostenibilitat del planeta, perquè pel fet d’estar explotant altres pobles o regions del món encara no ens n’adonem tant. En canvi, el dia que ens quedem sense petroli o sense aigua potable, ens plantejarem si el capitalisme ha de continuar. I això ja està arribant.


En aquest context, quin potencial creus que té l’economia solidària per transformar el món?

“Cal anar creant una nova economia al servei de les persones; una nova economia que dignifiqui el treball, s’allunyi del lucre, prioritzi les tasques de cura i vagi prenent formes autogestionades”

L’economia solidària ha de saber recollir el descontentament de la gent que es dedica a carregar les culpes dels seus problemes a la immigració i no s’adona que és el mateix sistema econòmic el que ens explota a tots. Cal anar creant una nova economia al servei de les persones; una nova economia que dignifiqui el treball, s’allunyi del lucre, prioritzi les tasques de cura i vagi prenent formes autogestionades. D’altra banda, les finances han de ser instruments i no pas objectius. Cal practicar el consum responsable, desentendre’s per complet de les portes giratòries i aplicar escrupolosament les relacions d’igualtat entre els pobles.


Creus que hi pot haver una bombolla de l’economia solidària?

Crec que no, va fent forat a poc a poc, és llavor. És necessari poder tirar endavant amb totes les branques de l’economia. Per tant, tot i que la paraula mercat no m’agrada, és necessari que el mercat social creixi per tal d’arribar a una economia més justa.


Per tant, hi ha espai per a l’optimisme?

D’entrada, iniciatives com la FESC no destruiran el capitalisme, però són una mostra d’aquesta presa de consciència. Anem avançant: el progrés del feminisme, la conscienciació dels usuaris i dels consumidors, el notable creixement de les diferents formes cooperatives i d’economia social, la sensibilització generalitzada sobre els límits del planeta… La FESC d’enguany ens permetrà fer un altre pas endavant. Per tant, sóc optimista. Cada any vaig a la fira perquè necessito aire fresc i esperança,
i perquè em satisfà veure com va creixent.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!