Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'empresa d'allotjaments d'emergència Sociohabitatge denuncia la CGT

El jutjat ha citat a declarar tres sindicalistes sota l'acusació dels delictes d'amenaces, coaccions, difamació de la marca i contra la intimitat, després que la CGT alertés de la precarietat laboral i de les males condicions als centres d'acollida de l'empresa. Per l'advocada Laia Serra, es tracta d'un SLAPP, un litigi abusius contra la participació pública

Roda de premsa de la CGT del 29 de juny per denunciar les condicions als centres d'acollida de Sociohabitatge | Victor Serri

El mes de juliol, pocs dies després de la roda de premsa on la CGT va explicar les condicions dels centres d’acollida de persones vulnerables, l’empresa Sociohabitatge va interposar una denúncia contra el sindicat. En fase d’instrucció, aquesta setmana el jutjat ha citat a declarar tres sindicalistes –dues treballadores i el representant del sindicat– acusades d’un delicte contra la intimitat –per un suposat ús il·lícit de dades i d’informació–, d’amenaces durant les reunions de negociació, de coaccions per suposadament forçar l’afiliació de treballadores i de difamació la marca per divulgar la realitat dels centres.

L’empresa Sociohabitatge, que concentra el 20% de les persones allotjades d’emergència per l’Ajuntament de Barcelona, va acomiadar una desena de treballadores vinculades a la CGT tot just després de la convocatòria d’eleccions sindicals. Com va recollir la Directa en un reportatge, entre els mesos de maig i juny, l’empresa va rescindir el contracte de vuit treballadores afiliades, la majoria dones, algunes migrades i caps de famílies monomarentals, amb criatures a càrrec. Totes elles vinculen els acomiadaments a la denúncia per canals interns de la situació als centres i a la seva implicació en la creació de la secció sindical. Una d’elles, que va preferir parlar amb pseudònim, ho narrava així: “Es va crear el sindicat a l’abril, vam convocar eleccions el 15 de maig i van arribar els acomiadaments”.

Les treballadores també han posat el focus en com les condicions laborals afecten l’atenció de les usuàries i han assenyalat la deficiència del servei i l’existència de plagues de paneroles i xinxes en alguns centres

Però a més dels acomiadaments, diverses treballadores denuncien la manca de substitucions quan algú agafa una baixa, marxa o se l’acomiada, fins a l’extrem d’arribar a fer horaris de més de 50 hores setmanals. A més del volum d’hores extraordinàries, emfasitzen que són una única persona per torn i centre, on poden allotjar-se fins a una cinquantena de persones.

El panorama laboral agreuja la inseguretat dins els centres, on conviuen perfils molt diversos, des de persones en situació de sensellarisme, desnonades, nouvingudes, víctimes de violència masclista o menors fins a usuàries amb problemes de salut mental o drogodependències. A més, les treballadores també han posat el focus en com les condicions laborals afecten l’atenció de les usuàries i han assenyalat la deficiència del servei i l’existència de plagues de paneroles i xinxes en alguns centres.

Per l’advocada Laia Serra, “la denúncia pretén represaliar el sindicat per haver fet denúncia pública de les vulneracions de drets humans i haver batallat contra l’atropellament dels drets laborals”

Per l’advocada Laia Serra, la denúncia s’emmarca en el que es denomina SLAPP, un cas de litigació abusiva o ús instrumental del procediment judicial contra la participació pública: “la denúncia pretén represaliar el sindicat per haver fet denúncia pública de les vulneracions de drets humans i haver batallat contra l’atropellament dels drets laborals”. Per aquesta raó, el sindicat ja ha informat a la Coalició contra els SLAPPS a Europa (Coalition Against SLAPPs in Europe, CASE) i a instàncies europees del cas.

Entre els 126 establiments de Barcelona on actualment hi ha famílies allotjades, una desena són centres de Sociohabitatge –que en té sis més fora de la ciutat– i una cinquantena pisos i apartaments també de l’empresa. Darrere la marca, hi ha les societats mercantils Tito 2006 SL i Daski 2001 SL, dedicades a l’activitat immobiliària.

 

De l’Hostal Eden a Sociohabitatge

L’administrador únic de les mercantils Daski BCN 2001 i Tito 2006, que donen aixopluc a Sociohabitatge, és Jose Miguel Lechuga Muñoz. L’any 2000 ja havia constituït Hotel Eden SL, que administra un hostal al carrer Balmes de Barcelona on BCD Travel també deriva usuàries de Serveis Socials.

El 2000, Jose Miguel Lechuga Muñoz ja havia constituït Hotel Eden SL, que administra un hostal al carrer Balmes on BCD Travel també deriva usuàries de Serveis Socials

És a partir de 2017, justament quan l’Ajuntament de Barcelona va externalitzar el servei de recerca d’allotjaments, quan els ingressos d’explotació de les dues empreses comencen a créixer de forma accentuada. L’any següent va néixer Txiki 2018 dedicada a la provisió d’àpats preparats per a esdeveniments i altres serveis. Lechuga Muñoz és coadministrador.

Jose Miguel Lechuga és qui administra aquestes empreses i Pol Lechuga Trios, que és porter de l’equip Ultimate Móstoles de la Kings League, consta com a apoderat a Hostal Eden, Daski i Tito. Totes elles s’integren també en el Grupo MIPE, que agrupen alhora Sociohabitatge, l’Hostal Eden i el Club Boxa Barcelona Nou Barris.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!