Internacional

L'okupació neonazi a Madrid i la xarxa internacional de l’HSM

Les relacions del col·lectiu madrileny HSM amb el partit neonazi alemany NPD, el grec Alba Daurada, l'italià CasaPound i el xipriota ELAM. La portaveu de HSM participa en una trobada internacional a Leipzig
La portaveu de l'HSM Melisa Domínguez a l'acte de l'NPD a Leipzig

El tòpic diu que Madrid és on tot els camins es creuen. Una prova d’això es va produir el darrer cap de setmana. Una convocatòria de la delegació madrilenya de Boicot, Desinversions, Sancions (BDS) en solidaritat amb Palestina, que en principi havia de tenir lloc davant l’ambaixada d’Israel, va fer ballar alhora el moviment antifeixista madrileny i als neonazis de la Llar Social Ramiro Ledesma de Madrid (HSM, per les sigles en castellà, com també és coneix). La raó? El darrer edifici okupat pels neonazis (l’antiga seu de TVE, destinada als arxius del NO-DO) es situa al carrer Joaquín Costa, a escassa distància de l’ambaixada d’Israel. Cal recordar que als diferents edificis okupats per l’HSM, s’han pogut llegir cartells solidaris amb la causa palestina. Segons algunes fonts properes a BDS Madrid, davant el temor a un ‘desembarcament’ neonazi a la concentració front l’ambaixada israeliana, es va optar per traslladar la protesta davant la Casa Sefarad-Israel, que es troba a la cèntrica plaça de la Vila. És a dir, ben allunyada de l’HSM.

El darrer edifici okupat pels neonazis (l’antiga seu de TVE, destinada als arxius del NO-DO) es situa a escassa distància de l’ambaixada d’Israel

El col·lectiu ultradretà que du a terme iniciatives xenòfobes (car són destinades únicament a la ciutadania espanyola d’origen), del qual Melisa Domínguez Ruiz exerceix de portaveu i cara visible, va anunciar l’okupació de l’antiga seu de TVE el passat 5 d’octubre. Així, l’historial d’okupacions i desallotjaments de l’HSM augmentava de nou en poc més d’un any d’existència. Fem memòria: el primer immoble al què va accedir l’HSM pertanyia a l’empresari xinès Gao Ping, detingut en el marc de l’Operació Emperador.

Després, els neonazis van accedir a un edifici que havia estat propietat del Ministeri de Treball. El tercer immoble va ser l’antiga seu del Fòrum Filatélico, que a diferència dels dos primers, no es situava al districte obrer de Tetuán, sinó al de Chamberí, on la conflictivitat veïnal per la presència dels neonazis va esdevenir força menor. I després del desallotjament el passat 21 de setembre d’aquest edifici, ara es situen al barri d’El Viso, pertanyent al benestant districte de Chamartín.

No gaire lluny d’allà, al barri de La Guindalera, es troba un altre edifici okupat per l’ultradreta: l’anomenat Baluarte, en aquest cas per d’Alianza Nacional. La convivència dels dos edificis ultres no és exempta de conflictes entre les diferents famílies ultres madrilenyes. Mentre des de l’HSM es defineixen com a “patriotes” i en la seva imatge pública pretenen deslliurar-se de simbologia inequívocament feixista (utilitzen en el seu logotip un castell -nom en què els neonazis van anomenar internament el seu primer edifici okupat- i l'ós, símbol de Madrid), Alianza Nacional no amaga la seva ideologia nacionalsocialista i a voltes franquista. Alhora, les tensions entre militants de l’HSM, Democracia Nacional i España 2000 (que compta amb presència institucional a la comarca de l’Henares) demostren que l’intent per convertir l’HSM en un aglutinador postmodern del feixisme és encara lluny d’assolir-se. En aquest sentit, la manifestació que el 26 de setembre va recórrer els carrers de Tetuán convocada per l’HSM (i que va comptar amb membres del partit neonazi grec Alba Daurada i representants de la italiana CasaPound), va ser una demostració de força relativa (menys d’un miler de manifestants), més magnificada per l’evident feblesa organitzativa del moviment antifeixista madrileny.

La xarxa internacional de l’HSM

L’estratègia de camuflatge ideològic que porta a terme l’HSM és, amb tots els ets i uts, un rotund fracàs. És més una evolució estètica que un camuflatge. Una evolució de subcultura urbana i juvenil que s’emmarca més amb les tendències europees que en la pròpia idiosincràsia de la ultradreta militant espanyola, més propera al crucifix, a l’àguila franquista i a la creu cèltica que a les imatges modernes i laiques més pròpies del feixisme italià o alemany i que en l’actualitat s’exemplifiquen en l’anomenat moviment nacionalista autònom, una facció obrerista neonazi militant que copia l’estètica del bloc negre (gorra de beisbol i sudadera amb caputxa negra) i que fins i tot ha usurpat símbols de l’esquerra com Ernesto “Che” Guevara, Antonio Gramsci, Bobby Sands o Theodor Fontane.

L’intent per convertir l’HSM en un aglutinador postmodern del feixisme és encara lluny d’assolir-se

Com en el seu dia va ser-ne el Casal Tramuntana, actualment, és l’HSM el principal representant del nacionalisme autònom a l’Estat espanyol. De fet l’HSM beu i es basteix molt d'aquest corrent europeu. Tant és així que el passat 10 d’octubre Melisa Domínguez va representar a l’HSM en el congrés europeu de les joventuts de la formació neonazi Partit Nacionaldemòcrata d'Alemanya (NPD).

Paradeta de l'HSM amb Domínguez compartida amb organitzacions feixistes de Sèrbia i Romania

 

L’aplec de les joventuts de l’NPD va tenir lloc a la ciutat saxona de Leipzig sota el títol de Reconquista Europa (sic). A l’acte ultra van participar-hi persones i delegacions vingudes de Sèrbia, Finlàndia, Flandes, Txèquia i Eslovàquia. També va participar-hi una delegació de la revista polonesa Szturm, vinculada a l'organització nacionalcatòlica, patriota, antiesquerrana i antiliberal Juventuts de Tota Polònia. Dues delegacions van ser especialment nombroses: la italiana i l’espanyola. La italiana estava representada per les seccions juvenils de CasaPound i Forza Nuova i l'associació cultural Zenit. L'espanyola estava representada per Domínguez de l’HSM i Gonzalo Martín del partit neofeixista Democracia Nacional, un dels partits assaltants de la Blanquerna de Madrid l'any 2013 i que darrerament ha dedicat la seva acció política a amenaçar al fotoperiodista Jordi Borràs. L'aplec neonazi va comptar amb la participació del president de l’NPD Frank Franz i l'eurodiputat de la formació neonazi alemanya Udo Voigt.

Gonzalo Martín de Democracia Nacional al congrès ultradretà de Leipzig

 

A l'acte neonazi a Leipzig va participar-hi Melisa Domínguez de l’HSM i Gonzalo Martín del partit neofeixista Democracia Nacional

La de Leipzig no és l'única trobada internacional de l’HSM. El 26 de setembre, hores abans de la manifestació ultra de l’HSM a Madrid, el col·lectiu neoledesmista va convidar a l'Ateneo de Madrid a representats de CasaPound i dels partits neonazis Alba Daurada i ELAM, de Grècia i Xipre, respectivament, en concret Andreas Giallourides, assessor d'Alba Daurada i ELAM i un dels homes forts del partit xipriota i antiturc.

I el 22 de novembre de 2014, representants de l’HSM van ser presents a París en el “congrés nacional-revolucionari europeu”, un acte organitzat per l'organització feixista francesa Grup Unió Defensa (GUD), que va comptar amb la presència de destacats dirigents neofeixistes europeus, com el cabdill de CasaPound Gianluca Ianonne, el català Jordi de la Fuente, dirigent del Movimiento Social Republicano (MSR) i un delegat de Liga Joven, així com Giallourides. Tot i que no usen les sigles, rere l’HSM s'hi troben membres i activistes de Ultras Sur, grup neonazi d'aficionats del Reial Madrid, del partit neofeixista i social-patriota Moviment Social Republicà (MSR) i en particular de la seva secció juvenil, la Lliga Jove i del partit Acció Nacional Revolucionària (ANR).

La relació amb l’NPD

La relació de l’HSM amb l’NPD és un fet destacable. Ja que es tracta del partit neonazi més important d’Europa. La formació va ser fundada l’any 1964 a Hannover, com a reagrupament entre totes les formacions polítiques nacionalsocialistes i nacionalpatriotes existents a l’Alemanya de l’Oest i l'antic Partit Socialista del Reich (SRP), el partit successor del partit nazi (NSDAP). Té una militància de 6.000 persones afiliades i al parlament regional de Mecklemburg-Pomerània Occidental i al Parlament europeu, l’NPD hi té presència de representants electes.

Domínguez a l'acte del partit neonazi alemany NPD

 

L'NPD està relacionat amb la trama terrorista de l'NSU i en les movilitzacions xenòfobes contra les persones refugiades

L’NPD és un partit neonazi, racista, nacionalista völkisch, antisemita, islamòfob, antiestrangers, revisionista i que empara els grups violents neonazis. La formació política ha estat condemnada per un jutjat del contenciós administratiu a pagar més d’un milió d’euros per pràctiques irregulars de doble comptabilitat en les seves finances.

El descobriment l'any 2011 de l'escamot terrorista neonazi Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU), va precipitar un procés d'il·legalització de l'NPD, encara en marxa, després de que hagin quedat demostrats els seus vincles, logístics, amb l'NSU. En concret a través de Ralf Wohlleben, membre i antic dirigent de l'NPD i col·laborador de l'NSU, per haver proporcionat a l’escamot la pistola dels assassinats. L’NSU és responsable d'una desena d’assassinats comesos en diferents ciutats alemanyes entre el 2000 i el 2007 de vuit persones d'ascendència turca, una de grega i d'una agent de policia, de dos atemptats amb bomba a Colònia i un a Nuremberg, a part d'atracaments a bancs, de fabricació d’explosius i d'apologia al nazisme. Més enllà de les sospites de passivitat i inoperància de la policia, ha quedat al descobert que l’NSU també tenia confidents en les agències d’espionatge estatal i que existia connivència entre la cèl·lula neonazi i la divisió intel·ligència de l’Estat de Turíngia.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: