Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mig centenar d'antifeixistes planten cara a la marxa de Vox a Castelló

Avui s'han produït marxes motoritzades organitzades pel partit ultradretà Vox en contra del govern espanyol de Pedro Sánchez en totes les capitals provincials de l'Estat espanyol, incloses les dels Països Catalans, on han tingut un seguiment desigual, amb Palma (1.800 vehicles) amb el lloc de més concurrència. A Castelló i a Lleida s'han organitzat contramanifestacions antifeixistes de protesta. A la capital de la Plana, una 'performance' que simulava una 'brigada de desinfecció de feixistes' ha recorregut el centre de la ciutat

La 'brigada de desinfecció de feixistes' s'ha concentrat a la plaça de Santa Clara | Noa Tendero

En totes les capitals de província de l’Estat espanyol hi havia caravanes de cotxes de protesta convocades pel partit ultradretà Vox, contra la gestió de la crisi del coronavirus per part de les administracions de l’Estat. Les marxes –prohibides en primera instància però finalment autoritzades per la sala del contenciós-administratiu del Tribunal Suprem– han tingut lloc també en les capitals dels Països Catalans situades fronteres endins de l’Estat espanyol. Les convocatòries han tingut un seguiment irregular, entre els 1.800 vehicles de Palma, segons l’organització, i els dos de Formentera, passant pels 1.000 de València o els 500 de Barcelona. L’organització política de caràcter ultradretà ha volgut assenyalar amb les protestes que el Govern espanyol com a culpable de destruir l’economia, impedir treballar el personal autònom i “finançar la pobresa” perquè la ciutadania espanyola hagi de dependre de la renda mínima, segons el relat del partit liderat per Santiago Abascal.

Fins ahir divendres mateix no es va donar llum verda a les quatre convocatòries de Catalunya, on al final es va obtenir el permís judicial per a manifestar-se entre les 11.30 i les 12.30 hores, horaris que no s’han complit. Com tampoc s’ha complit l’ordre que la Subdelegació del Govern de València va donar en el sentit que no se sumaren ni bicicletes ni motos a la convocatòria, i que les finestres dels cotxes romangueren tancades. 

Les convocatòries han tingut un seguiment irregular, entre els 1.800 vehicles de Palma, segons l’organització, i els dos de Formentera, passant pels 1.000 de València o els 500 de Barcelona

Només a Castelló i a Lleida s’hi han produït mostres de rebuig organitzades, més enllà de gestos de desaprovació aïllats per part d’algunes vianants que s’han vist en altres llocs. A la capital del Segrià, algunes desenes de persones s’han concentrat a la plaça de Ricard Vinyes per mostrar el seu rebuig a la “marcha por España y su libertad” que tenia el seu punt de destí en aquest indret.

A la capital de la Plana, una quarantena de persones han format el que s’ha anomenat la Brigada de desinfecció de feixistes, coordinant-se així per a dur endavant una acció en forma de performance. “Precaució!! Són contagiosos”, es podia llegir a la pancarta de capçalera, amb un dibuix del virus i un de la falange guixats que acompanyaven l’eslògan de la protesta, preparada des de diversos col·lectius del teixit antifeixista de la ciutat.

 

Polvoritzadors, fumigadores, draps de neteja, graneres, pamflets i un equip de música, juntament amb la indumentària de protecció (mascareta, guants, i trages de pintors) és la indumentària amb la qual s’ha dut a terme l’acció, curosament planificada. Els grups antifeixistes han aparegut a la plaça de Maria Agustina a les 12 hores del migdia, enmig d’un ambient festiu, quan els cotxes que anaven a la convocatòria de Vox encara passaven per aquest lloc. Després de “desinfectar la plaça” entre consignes com “sanitat pública”, “La Plana serà la tomba del feixisme” o “¿Libertad para quien? ¿Democracia dónde?”” han començat el seu recorregut pel centre de Castelló.

La brigada de desinfecció ha intentat seguir la caravana de Vox, però enfront de la negativa del dispositiu de la Policia Nacional espanyola que la custodiava, han canviat l’itinerari. Mentre que la caravana convocada per Vox col·lapsava dos quilòmetres de les carreteres centrals de Castelló, des de la plaça de Cardona Vives fins a l’avinguda de Lledó, la brigada antifeixista passava pels llocs més emblemàtics de la capital de La Plana com ara la plaça Major, la plaça Santa Clara i la plaça de les Aules. El recorregut s’ha produït sense incidents però sí amb diversos moments d’interacció amb persones que hi havia al carrer, les quals agafaven els pamflets, aplaudien i filmaven al pas dels manifestants. 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!