Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

Minut a minut: L'antifeixisme reivindica el Nou d'Octubre a València

Un any després dels aldarulls i la violència protagonitzada per l’extrema dreta durant la Diada del País Valencià, l’antifeixisme reclama els carrers amb una marxa que es nodrirà, entre d’altres, de huit columnes arribades d’arreu del territori

 

Redacció Directa | @La_Directa

Fa un any, la violència feixista va protagonitzar la Diada del País Valencià. Militants i simpatitzants dels grupuscles blavers i d’extrema dreta España 2000, Ultras Yomus, Defenem València, Avant i el Grup d’Acció Valencianista (GAV) van boicotejar la festivitat del poble valencià, celebrada cada 9 d’Octubre. Aquests grupuscles van reunir forces, tant de dins com de fora de València, per tal de sembrar el terror entre la població durant un dia. El passat 9 d’octubre va marcar un abans i un després per a moltes persones. Tot i això, amb el record dels fets que van succeir l’any passat i davant la nova onada d’atacs feixistes que hi ha hagut al País Valencià, enguany, s’espera una forta resposta antifeixista.

Amb motiu de la diada, per avui hi ha previstes un total de quatre convocatòries, de les quals tres corresponen a organitzacions blaveres i a les quals se sumaran grupuscles de l’extrema dreta valenciana. La manifestació antifeixista, organitzada per Antifeixistes País Valencià i la Comissió 9 d’octubre, començarà a sis de la vesprada a la plaça Sant Agustí, tot i que s’unirà amb la convocatòria de l’Esquerra Independentista, que té prevista l’eixida mitja hora més tard a la mateixa plaça.

 

21.45 h. En acabar la manifestació, una quinzena de neonazis van agredir el portaveu de Plataforma per la Llengua del País Valencià, Manuel Carceller. Després de ser colpejat i llançat a terra, va ser atès a l’hospital

20.15 h. La manifestació ha arribat al punt de destí previst, a la plaça d’Amèrica, on s’ha llegit un manifest per part de Betlem Agulló, germana de Guillem Agulló, que denuncia la “complicitat policíaca” i el “silenci i covardia” de les institucions amb l’extrema dreta. També es demana la llibertat dels presos polítics catalans. L’acte acaba amb l’aixecament d’una muixeranga acompanyada del toc de dolçaines i tabals.

 

19.44 h. Una portaveu del col·lectiu Antifeixistes País Valencià fa balança per a la Directa: “Arran dels fets ocorreguts el passat 9 d’octubre, era important que els antifeixistes vinguerem per demostrar que el País Valencià no és feixista. Valorem la manifestació com un absolut èxit a nivell d’Antifeixistes País Valencià”.

La Directa parlant amb una portaveu d’Antifeixistes del País Valencià

 

19.33 h. Malgrat algun grup aïllat que escridassa les participants, la marxa transcorre amb total normalitat i tranquilitat i sense cap oposició la major part del seu recorregut.

Al carrer de Colón es llança fum roig (símbol antifeixista).

 

19.23 h. Tomeu Martí, coordinador de l’Obra Cultural Balear: “He vingut, perquè és un dia per estar amb els companys de lluita del País Valencià, com vinc cada 25 d’abril i com el 10 de novembre aniré a Catalunya Nord. He vingut per mostrar solidaritat antifeixista i rebuig a les agressions de l’any passat”.

 

19.12 h. Un dels punts calents de la marxa es davant de l’Estacio del Nord i de l’Institut Lluís Vives, on es concentra un consitent grup de blavers i espanyolistes que increpa les persones que integren de la manifestacio. El servei d’ordre antifeixista evita enfrontaments directes entre ambdos bandols, mentre la Policia Nacional espanyola forma cordons.

Grup blaver davant de l’Estació del Nord.


19.08 h.
Un voluntari del servei d’ordre d’Antifeixistes País Valencià i membre del sindicat Coordinadora Obrera Sindical (COS) explica a la Directa: “La lluita contra el feixisme és fonamental i avui havíem d’estar ací. Enguany els hem guanyat el carrer”.

 


19.00 h.
Alguns grups anticatalanistes i ultradretans esperen el pas de la manifestació per proferir crits i insults, separats de la marxa per cordons policials.

Grup espanyolista al pas de la manifestació.

 

18.57 h. Al voltant de 10.500 persones participen en la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre i Antifeixistes del País Valencià, segons les estimacions de la Directa.

Pancarta d’Antifeixistes del País Valencià a la manifestació antifeixista

 

18.43 h. Al llarg del recorregut es despleguen algunes pancartes de caràcter anticatalanista i blaver en algunes balconades.

Pancarta anticatalanista a València


18.30 h.
Arrenca la manifestació de la Comissió 9 d’Octubre de la plaça de Sant Agustí, amb el lema “Guanyem llibertats, fem país”. Un membre de la comissió explica a la Directa que la marxa vol reivindicar que “dins del territori valencià hi ha moltes banderes, molts simbols i moltes maneres de sentir-se i cal respectar-les totes sense que ningu ens diga com ens hem de sentir”. Les darreres manifestants tarden força minuts a eixir de la plaça.

Capçalera de la manifestació.

 

18.24 h. Un grup d’una cinquantena de blavers crida “pim, pam, pum que no quede ni un” en un carreró d’accés al carrer de Xàriva on es concentren un grup d’antifeixistes esperant que arranque la manifestació.

 


18.17 h. 
A penes una vintena de metres separen les dues concentracions, envoltades per un fort dispositiu policial. Alguns grupuscles blavers han quedat fora del cordó i escridassen la part final de la manifestació.

·

18.15 h. A la manifestació antifeixista hi ha un ambient festiu. Una iaioflauta explica: “Estem ací perquè es el dia nacional del Pais Valencià, volem llibertat. Volem estatut, volem drets, volem de tot, som iaioflaites”, acaba amb un somriure.

 

18.08 h. La policia ha carregat a la plaça de Sant Agustí quan una part del grup ultra que s’hi ha plantat ha intentat desbordar el cordó dels antiavalots i algú ha llançat gas lacrimògen. Gran ovació quan en un dels edificis de la plaça s’hi ha desplegat una gran bandera d’Espanya.

Càrrega a la plaça de Sant Agustí

 

17.50 h. Les diverses columnes de la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre ixen del punt de trobada l’estació del Nord cap a la plaça de Sant Agustí, on comença la manifestació prevista per les 18.00 hores. Algunes provocacions per part d’elements de caire feixista als quals les manifestants responent en massa amb el “fora feixites dels nostres barris”.

 

Eixida de manifestants de l’Estació del Nord


17.35 h.
Davant de l’estació del Nord. un cordó policial ha separa un grup d’unes 300 persones que segueix la manifestació convocada pel grup blaver LGTB del Regne de València se situa a pocs metres d’un nombrós grup de persones arriben disposades a participar en la manifestació antifeixista, que els responen amb crits d'”els carrers seran sempre nostres” i “fora feixistes dels nostres barris”. A l’interior del recinte ferroviari, s’hi acumula molta gent esperant sortir. Hi ha algunes queixes d’enregistraments i requisament de banderes que entorpeix l’eixida del recinte ferroviari.

Tensió als voltants de l’Estació del Nord.

 

17.20 h. Tensió a la manifestació convocada pel col·lectiu LGTB del Regne de València a la plaça Sant Agustí, on s’hi apleguen manifestants de perfil ultradretà, entre les quals membres de l’afició radical del València CF, Yomus, i el mateix líder d’extrema dreta José Luis roberto. Una part de les manifestants s’espera a la plaça esperant l’inici de la convocatòria antifeixista i de la Comissió 9 d’Octubre, prevista per les 6 de la tarda. Una altra part sí que està fent el recorregut que tenia previst.

Grup d’ultradreta que es resisteix a abandonar la plaça de Sant Agustí

 

16.50 h. Centenars de persones es desplacen a València amb autocars i trens des de diversos punts del País Valencià i també de Catalunya, a través de les vuit columnes batejades amb noms de persones vinculades a l’antifeixisme, per particpar en la manifestació organitzada per la Comissió 9 d’Octubre i Antifeixistes País Valencià.

La columna Leonor Jovaní esperant el metro a Benimaclet.


14.30 h. 
Una cinquantena de neonazis es concentren a un dels accesos a la plaça del Pilar de València, on s’ubica la seu nacional de Compromís i el partit ha organitzat un dinar pel 9 d’Octubre. La Policia Nacional espanyola els barra el pas.

Efectius policials barrant els accessos a la plaça del Pilar.

 

13.35 h. La processó cívica ja ha arribat a la plaça d’Alfons el Magnànim. El recorregut ha transcorregut entre xiulades i aplaudiments als diferents partits polítics.

Bloc de Compromís a la processó cívica

 

12.45 h. José Luís Roberto, fundador d’España 2000 i Levantina de Seguridad, a la imatge amb camisa blau marí, acompanyat de pancartes amenaçants en al·lusió als llaços grocs solidaris amb les represaliades polítiques catalanes.

José Luis Roberto, fundador d’España 2000 (amb camisa blava) / Maria Deltell

 

 

12.30 h. Concentració ultra enfront de l’Ajuntament a l’inici de la processó cívica. Membres d’Ultra Yomus, seguidors neonazis del València C.F. i reconeguts cabdills de l’extrema dreta com Juan García Sentandreu i José Luís Roberto.

 

 

12.20 h. Ninots representant la mort amb estelades a la plaça de l’Ajuntament. En la imatge Enrique Escamilla, de Llibertadors del Regne, nova fornada d’agitadors anticatalanistes. Va participar en l’escarni de Barxeta contra Joan Tardà i al boicot a l’Aplec Camp de Túria.

 

12.10 h. La plantilla en vaga indefinida del cos de bombers forestals del País Valencià protesta al carrer Arquebisbe Mayoral durant la visita del President del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a l’Ajuntament de València.

12.00 h. La processó cívica reuneix a centenars de persones amb banderes ultres, espanyoles i la senyera coronada. Criden lemes en favor de la unitat d’Espanya, contra Compromís i “som valencians, mai catalans” mentre passen els representants polítics de Compromís i PSPV.

 

L’antifeixisme guanya la batalla a la ultradreta el 9 d’Octubre a València