Llibertats

El mosso Jordi Arasa, condemnat

Sentència pel desallotjament de plaça Catalunya
16/07/2014

L'Audiència de Barcelona ha condemnat el sotsinspector dels Mossos d'Esquadra Jordi Arasa a una pena-multa de 45 dies pels múltiples cops de porra que va propinar a David Fernàndez –diputat de la CUP-AE– durant el desallotjament de l'acampada indignada de plaça Catalunya el 27 de maig de 2011.

La secció novena de l'alt tribunal català considera que l'agent va cometre una falta de lesions doloses i assegura que l'actuació va ser "injustificada, contra ciutadans asseguts pacíficament" i, a més, es va fer incomplint els protocols obligats d'actuació per a la policia catalana. La sentència també obliga Arasa a indemnitzar a David Fernàndez amb 210 euros.

A les onze pàgines de la dura resolució judicial, molt fonamentades en el visionat d'un vídeo que va córrer per les xarxes socials i on es veu Arasa donant fins a quaranta-cinc cops de porra, s'afirma que aquest mateix policia condemnat va agredir a altres ciutadans “asseguts a terra i amb les mans alçades”. El jutge, a més, justifica la condemna a partir de la “profunda alarma social que provoquen actuacions policials tan desproporcionades”, i tant més “quan es produeixen contra ciutadans indefensos”, i encara més rebutjable “quan el subjecte agressor és precisament aquell cridat per la llei a protegir els ciutadans i no maltractar-los”.

La sentència ara és ferma, a diferència de l'absolutòria que va dictar el jutjat d'instrucció 4 de Barcelona, i és per això que el Departament d'Interior es veurà obligat a prendre mesures en relació a aquest policia que ocupa un càrrec de responsabilitat a la unitat ARRO Barcelona. Tot plegat també podria afectar a la instrucció d'altres sis casos d'agressions a manifestants durant el desallotjament de plaça Catalunya, que a dia d'avui es troben en fase d'instrucció i en els que Jordi Arasa també va ser assenyalat com a agressor.

Es preveu que demà al matí les advocades que han portat l'acusació contra Arasa facin una valoració de la sentència. És important destacar que Jordi Arasa és reincident en aquest tipus d'actuacions, i ha estat denunciat en múltiples ocasions per abusos policials: per una càrrega contra famílies amb criatures durant una manifestació contrària al Pla Caufec, per la detenció d'un home amb cadira de rodes i per les càrregues a les portes del Parlament de Catalunya contra els bombers en vaga.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: