Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Munició teòrica amb voluntat pràctica

L'obra pòstuma de Georges Politzer, psicòleg i filòsof d’origen jueu hongarés, és un text que aposta per tot allò que es pot mesurar i pren l’ésser humà com el centre de l’acció i el conflicte sorgit de la contradicció entre burgesia i proletariat com al motor que farà avançar la història cap al socialisme

L’any 1932, un grup de professors fundava la Universitat Obrera de París (UOP), una institució educativa creada per apropar la teoria marxista als treballadors manuals de l’època i orientar la seua acció cap a la pràctica. Entre els seus creadors estava Georges Politzer (1903-1942), psicòleg i filòsof d’origen jueu hongarés que destacà per la seua gran capacitat intel·lectual i pedagògica, fins que el 1942 morí afusellat arran de l’ocupació francesa per part dels nazis.

Principis elementals de filosofia (Sembra Llibres, 2020) va ser la seua obra pòstuma, nascuda gràcies a les anotacions preses per tres dels seus alumnes durant dos dels seus cursos a la UOP.

‘Principis elementals de filosofia’ va ser l’obra pòstuma de Politzer, nascuda gràcies a les anotacions preses per tres dels seus alumnes durant dos dels seus cursos a la UOP

Amb un to clar i concís, fruit de la seua intenció permanent per fer-se entendre i arribar al seu públic, ens trobem davant d’un text que esdevé una magnífica introducció al coneixement del materialisme dialèctic i el contraposa davant l’idealisme i l’agnosticisme. Per a això mateix, es fa servir d’exemples clarificadors que reforcen els arguments amb què el seu autor es posiciona clarament pel rumb que segons ell havia de prendre la societat que li va tocar viure, la del període d’entreguerres.

Així, mitjançant un recorregut històric que ens presenta les diferents maneres d’entendre el món que han imperat al llarg de la història i la seua evolució per països, Politzer acaba descartant-ne aquelles dominades per la religió i els pensaments acientífics que no tenen una base sòlida i empírica. Aposta per tot allò que es pot mesurar i pren l’ésser humà com el centre de l’acció i el conflicte sorgit de la contradicció entre burgesia i proletariat com al motor que farà avançar la història cap al socialisme.

Traduïda i prologada pel sociòleg i cantant de Prozak Soup Joan Palomares, aquesta edició ompli un buit que venia arrossegant la producció literària en la nostra llengua, com era la de no disposar d’una de les obres cabdals de la filosofia marxista del segle XX. Resolta aquesta carència, és l’hora de difondre-la i fer-la servir, ja que amb eixe propòsit va ser concebuda.

Article publicat al número 524 publicación número 524 de la Directa

LLIBRE

'Principis elementals de filosofia'
Georges Politzer
Sembra Llibres, 2020
206 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!