Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Oportunitats

Des de l’aprovació de l’Estatut del 2006 (aquell estatut que molts no vam ni votar per considerar-lo manifestament insuficient), 46 lleis catalanes han estat recorregudes al Tribunal Constitucional. La major part d’aquestes lleis han estat totalment o parcialment anul·lades i la resta estan suspeses cautelarment.

Aquestes lleis, molts cops inspirades en altres de vigents en estats més avançats, ens permetrien avançar considerablement en polítiques socials, d’habitatge, ambientals, d’igualtat o en una fiscalitat més justa, tanmateix s’han vist barrades per l’arbitrarietat que el govern del PP i el Tribunal Constitucional tenen contra Catalunya.

El canvi de govern, si bé és cert que no representarà cap canvi vers el conflicte territorial que tenim amb l’Estat espanyol, si és una oportunitat per recuperar totes aquelles lleis recorregudes pel govern central i que avui estan en suspensió cautelar.

Des de l’aprovació de l’estatut del 2006 (aquell estatut que molts no vam ni votar per considerar-lo manifestament insuficient), 46 lleis catalanes han estat recorregudes al Tribunal Constitucional

El govern d’Espanya, com impulsor d’aquests recursos, pot retirar-los i de facto quedaria aixecada la suspensió cautelar d’aquestes normes. Lleis com la de canvi climàtic o la de comerç, aprovades l’estiu passat per més de 120 vots dels 135 que hi ha al Parlament, són lleis socialment indiscutibles i que podem recuperar amb facilitat si hi ha voluntat política.

Són lleis que compten amb el consens suficient i que, en el cas del canvi climàtic, són necessàries per complir amb els compromisos ambientals que ens marquen des de la UE en matèria de gasos contaminants i alhora permetrien implementar taxes mediambientals per desenvolupar polítiques de medi ambient i protecció de la diversitat.

Altres com la llei d’igualtat, parcialment recorreguda en aquells aspectes que fan referència als plans d’igualtat a la feina, l’assetjament sexual o la presència d’homes i dones en la negociació col·lectiva, hem de treballar perquè recuperin tota la seva integritat i permeti una total igualtat entre homes i dones en tots els àmbits.

La llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i pobresa energètica, avui parcialment suspesa en les mesures que fan referència a l’habitatge, s’han de recuperar per dignificar el treball titànic de la societat mobilitzada que va impulsar la ILP. Aquesta llei va ser aprovada per tots els grups del Parlament català, inclòs el PP de Catalunya. Posteriorment, també va comptar amb el suport de tots els grups del Congrés tret del PP, que a diferència del PP català hi va votar en contra.

La llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i pobresa energètica va ser aprovada per tots els grups del Parlament català, inclòs el PP de Catalunya. Posteriorment, també va comptar amb el suport de tots els grups del Congrés tret del PP

Es tracta per tant d’una llei que compta amb un ample consens polític, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya i que té repercussions sobre les persones més vulnerables de la nostra societat.

Sobre la llei 24/2015, cal que el nou govern de Catalunya apliqui sense cap tipus de dilació, la part de la llei no suspesa que fa referència a la pobresa energètica i signi els convenis preceptius amb les empreses energètiques per implementar aquesta llei en la seva màxima extensió.

També s’ha d’aixecar la suspensió de la llei 4/2016 de protecció del dret a l’habitatge de les persones que es troben en risc d’exclusió residencial que va néixer per substituir la llei 24/2015.

Més lleis com la de mesures fiscals, administratives i financeres del sector públic que incloïa la suspensió del fracking, i la construcció de noves grans superfícies comercials fora de les ciutats, la llei que regula els horaris comercials, la d’impostos a begudes ensucrades, pisos buits, dipòsits bancaris o a les nuclears, o la llei de l’Agència Catalana de Protecció social són lleis necessàries.

Cal que des dels moviments socials ens reactivem per recuperar aquests anys perduts per l’estultícia i la mala praxis del PP i alhora fem pressió sobre el govern perquè un cop es recuperin aquestes lleis s’apliquen sense dilació

Des d’aquesta columna voldria encoratjar les entitats socials i ambientals de Catalunya a posar fil a l’agulla per recuperar totes aquestes lleis tan necessàries per a la societat. Són lleis amb un ample consens social i polític, a les quals no podem renunciar ni malbaratar la feina feta fins a la seva elaboració.

Cal que ens organitzem, cada un des del seu àmbit de treball, per demanar al govern d’Espanya la retirada d’aquests recursos. És una oportunitat que fa unes setmanes, amb un govern del PP no teníem i que ara cal aprofitar.

Tot i que és possible que el nou govern català i els mateixos partits catalans tinguin també aquesta iniciativa, cal que des dels moviments socials ens reactivem per recuperar aquests anys perduts per l’estultícia i la mala praxis del PP i alhora fem pressió sobre el govern perquè un cop es recuperin aquestes lleis s’apliquen sense dilació.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!