Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una finestra cinematogràfica a les realitats LGBTI

El FIRE!!, la 23a Mostra Internacional de Cinema LGBTI, se celebra del 7 al 17 de juny a l’Institut Francès de Barcelona i posa el focus sobre la realitat d’infants i joves gais, lesbianes i trans

“És la teva vida”. És el lema de la 23a Mostra Internacional de Cinema LGBTI, el FIRE!!, que fa una crida a la llibertat, a la descoberta i a l’exploració de la identitat pròpia. Enguany, la Mostra de Cinema que organitza el Casal Lambda, la més veterana en temàtica LGBTI de l’Estat espanyol, està dedicada a un dels col·lectius més vulnerables: els infants i joves gais, lesbianes i trans.

Dins la programació, es troben pel·lícules dedicades a infants i joves LGBTI, mostrant les opressions que pateixen en el seu procés de creixement, però també en positiu, amb casos que es viuen des de la plena acceptació i el suport familiar. Alguns exemples destacats són la francesa Marvin o la bella educació, que explica la història d’un noi que escapa a París fugint de l’opressió familiar del seu poble i reconstrueix la seva personalitat i la seva vida a través del teatre i l’art; la suïssa Mario, una història d’amor entre dos joves jugadors d’un equip de futbol regional que aborda el silenciat tema de l’homofòbia a l’esport d’elit; o la nord-americana They, en què acompanyem a J, que està explorant la seva identitat de gènere, en la seva transició física i emocional durant l’adolescència.


Funció educativa

El focus temàtic de la infància i la joventut fa temps que plana pel cap dels directors de la Mostra, Joako Ezpeleta i Antoine Leonetti, que creuen que les pel·lícules del festival tenen una clara funció educativa. “Rebem sempre moltes pel·lícules que parlen de joves LGBTI però, alhora, veiem que a les escoles i instituts hi ha una mancança enorme de formació per al professorat i les famílies que els donin eines per abordar situacions d’homofòbia o transfòbia o per acompanyar infants i joves en els seus processos d’acceptació i transformació”, afirma Antonie Leonetti, un dels directors del FIRE!!. En aquest sentit, apunta que “les pel·lícules que es projecten a la Mostra són un material molt interessant que pot inspirar educadors i educadores”.

“Veiem que a les escoles i instituts hi ha una mancança enorme de formació per al professorat i les famílies  per abordar situacions d’homofòbia o transfòbia o per acompanyar infants i joves en els seus processos d’acceptació i transformació”, afirma Antonie Leonetti, un dels directors

El vessant educatiu està present en l’organització del FIRE!!. Fa un parell d’anys, la Mostra va estrenar els cinc curtmetratges del projecte “Diversitat en curt” de l’Ajuntament de Barcelona, que serveixen com a element pedagògic per formar al professorat. També programa projeccions educatives de curtmetratges amb taules rodones; aquest any sobre VIH i serofòbia, homofòbia a l’esport i identitat de gènere en joves i adolescents, i una projecció per a joves, que tindrà lloc el 20 de juny a Santa Coloma de Gramenet.

Fotograma de la pel·lícula ‘Marvin o la bella educació’, que es projectarà a FIRE!!

 


Un programa amb molts focus

La programació del FIRE!! inclou també una secció de documentals, alguns dels quals estan basats en la memòria i la història. En són dos exemples la britànica Queerama, que fa un recorregut per les vides de persones homosexuals del darrer segle a partir de l’arxiu fílmic de l’Institut Cinematogràfic Britànic; o la illenca Vida i mort d’un arquitecte, que indaga en el misteriós assassinat de l’arquitecte homosexual mallorquí Josep Ferragut.

El cicle “Pantalla Trans”, en col·laboració amb el projecte Cultura Trans, que treballa per la despatologització i visibilització del fet trans, fa una selecció de pel·lícules que amplien la mirada més enllà de les identitats no binàries i la “norma trans” representada generalment al món audiovisual

Destaca també el cicle “Pantalla Trans”, en què la Mostra, en col·laboració amb el projecte Cultura Trans, que treballa per la despatologització i visibilització del fet trans, fa una selecció de pel·lícules que amplien la mirada més enllà de les identitats no binàries i la “norma trans” representada generalment al món audiovisual. Així, trobem el documental brasiler Bitxa Travesty, que explica la història de l’explosiva Linn da Quebrada, una artista trans negra de la perifèria de Sao Paulo; o l’holandesa Genderbende, protagonitzada per cinc joves que no se senten homes ni dones, sinó que se situen en algun punt entremig, i construeixen, de manera conjunta, una història sobre l’acceptació.

La Mostra col·labora també amb la Casa Àsia de Barcelona i projecta quatre pel·lícules que contribueixen a visibilitzar també històries i problemàtiques de persones LGBTI en diferents llocs del continent. Concretament, les pel·lícules de l’edició 2018 estan ambientades al Pakistan, l’Índia, Corea del Sud i Tailàndia.

El Casal Lambda, que està al darrere de l’organització de FIRE!! des de fa 23 anys, es bolca amb el que consideren un dels seus projectes estrella. “El FIRE!! va néixer per visibilitzar les realitats de les persones LGBTI i trencar estereotips, sobretot als anys 90, en què l’estigma del VIH/SIDA era més intens”, apunta Maria Pujol, membre de la comissió permanent del Casal. “És la nostra finestra al món, la que ens fa visibles i ensenya a la societat les nostres lluites”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!