Drets

Organitzacions de drets humans articulen una resposta jurídica davant l'actuació de l'Estat espanyol a Catalunya

Es presenta a Barcelona la plataforma jurídica Som Defensores, que ha posat en marxa un dispositiu legal amb una vintena d'advocats professionals d'arreu del territori per fer seguiment de la legalitat de les actuacions
La plataforma està impulsada per per Lafede.cat, Defender a quién defiende, Irídia i l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, té per objectiu coordinar les diferents entitats de drets humans de Catalunya
Joana Voisin
22/09/2017

Avui al migdia s'ha fet pública la creació de la plataforma jurídica Som Defensores al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Impulsada per Lafede.cat, Defender a quién defiende, Irídia i l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, té per objectiu coordinar les diferents entitats de drets humans de Catalunya. "Estem intentant defensar la democràcia, l'estat de dret i la garantia dels drets humans a casa nostra. L'Estat espanyol ha dut a terme actuacions judicials i policials totalment desproporcionats que vulneren tractats internacionals ratificats per l'Estat Espanyol com ara el conveni europeu de Drets Humans, normes de la Constitució espanyola i normes de l'Estatut d'Autonomia", explica David Bondia, director de l'Institut dels Drets Humans de Catalunya.

Som Defensores està elaborant un informe d'alerta que explicarà breument els diferents drets que s'han vulnerat en últims dies. Alguns d'ells són: el dret a un judici just i a la tutela judicial efectiva; el dret a la intimitat, a la inviolabilitat del domicili i a la privacitat de les comunicacions; el dret a la llibertat d'expressió i d'informació i el dret a la llibertat de reunió i manifestació. Ara per ara, s'hi han adherit prop d'una trentena d'entitats, una xifra que, segons Laia Serra - membre de l'Associació Catalana de Drets Humans -, hauria d'anar en augment en els pròxims dies: "hem enviat l'informe a unes 400 associacions nacionals i a organitzacions internacionals com ara Nacions Unides". Paral·lelament, Som Defensores està constituint un dossier que examinarà punt per punt tots els drets que s'estan vulnerant i que es publicarà el 28 de setembre. També s'ha elaborat una guia legal destinada a la ciutadania que resumeix quines actuacions dur a terme en cas de detencions o violències policials.

Som Defensores està constituint un dossier que examinarà punt per punt tots els drets que s'estan vulnerant i que es publicarà el 28 de setembre

També s'ha posat en marxa un dispositiu legal específic que serà vigent - com a mínim - fins al 2 d'octubre. Consta d'una vintena d'avocats professionals d'arreu del territori que es podran contactar a través dels telèfons publicats al web en cas de detencions o d'abusos i violències policials per totes aquelles persones que presenciïn actes d'aquest tipus o que en siguin directament les víctimes o els familiars. "Hem posat en marxa aquest dispositiu legal perquè sabem què significa la repressió tot i que aquest és un moment de gran intensitat que segurament no havíem presenciat mai des de la Dictadura però la repressió no és nova. Les eines que sempre hem tingut, que són la solidaritat, la professionalitat i les xarxes de suport són més necessàries que mai", diu Anaïs Franquesa, portaveu d'Irídia. El dispositiu ja està en funcionament, ja que Som Defensores és qui s'està encarregant d'investigar el cas de la persona que va ser colpejada al cap la nit de la mobilització del 20-S.

A més a més, Som Defensores està constituint una xarxa d'observadors i d'observadores que estaran a punts estratègics per notificar de totes les vulneracions de drets humans que es donin en les mobilitzacions dels dies vinents. Aquesta serà principalment constituïda per voluntaris que formarà Irídia a la seu de Lafede. "S'hi prepararan protocols d'actuació per tal de millorar la tasca d'observació, que s'articularà amb l'acompanyament legal i psico-social per tal de cobrir de manera integral els drets de les persones que es manifestin. Ara per ara, hi ha unes 40 persones que s'han apuntat a la formació", explica Thais Bonilla, membre de Defender a quién defiende. Es preveu que aquestes persones voluntàries vagin identificades amb una acreditació i una armilla per tal d'assessorar a qualsevol persona que pateixi una vulneració dels seus drets.

"Així mateix, llencem un missatge clar i contundent a tots els cossos i forces de seguretat que estan actuant en el territori siguin mossos, policies nacionals o la Guàrdia Civil", anuncia l'Anaïs Franquesa. "No tolerarem cap vulneració de drets. Davant de qualsevol excés, respondrem, denunciarem els fets davant de les organitzacions nacionals i internacionals que faci falta. Allà ens tindran observant i investigant i responent com sempre hem fet", hi ha conclòs.
 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: