Llibertats

La Policia assegura que està indagant si els qui apareixen a les imatges són membres del cos

Fonts del cos a Barcelona confirmen que s'ha demanat a la Brigada d'Informació què hi ha de cert en la pràctica destapada per la 'Directa', però justifiquen la captació i l'ús de confidents
El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ahir a Madrid, en un acte amb víctimes de grups armats, abans de ser preguntat per periodistes sobre la presumpta captació de confidents
Ministeri de l'Interior
19/04/2016

La Policia Nacional espanyola ha reclamat a la Brigada d'Informació de Barcelona si és cert que les persones que apareixen a les gravacions fetes públiques per la Directa ahir al matí –que, presumptament, estarien captant un activista social encausat per l'operació Pandora per fer de confident– són membres del cos. Així ho han assegurat a aquest mitjà fonts de la Prefectura Superior de la Policia Nacional a Catalunya. Aquestes fonts no confirmen ni desmenteixen que els individus que apareixen a les imatges i els enregistraments de veu siguin policies, però sí que asseguren que ho han demanat a la brigada a la qual pertanyerien –segons s'apunta al treball d'investigació publicat per aquest mitjà– i "de moment, encara no s'ha rebut cap resposta".

Ahir a primera hora del matí, quan l'exclusiva de la Directa era en boca de tothom, fonts del Ministeri de l'Interior que van recollir diversos mitjans apuntaven a descartar que les persones que apareixen a les imatges i les gravacions (que s'identifiquen elles mateixes com a membres de la "seguretat de l'Estat") fossin agents policials. Hores més tard, però, el mateix ministre en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha rectificat –en part– respecte a la primera reacció i ha explicat a un grup de periodistes que es demanarien explicacions a la Prefectura Superior de Catalunya sobre si els presumptes captadors de confidents pertanyen al cos.

Fonts de la policia espanyola argumenten que la infiltració de confidents és una pràctica "habitual i no il·legal a tots els països" en casos "de terrorisme, narcotràfic o crim organitzat"

Amb tot, les fonts de la policia consultades per la Directa –com el mateix ministre hores abans– apunten que, en cas que es confirmés la identitat policial, la investigació del cas difícilment anirà molt més enllà de l'àmbit intern, ja que entenen "la captació i l'ús de confidents com una pràctica coneguda i d'allò més corrent en tots els cossos policials d'arreu del món i no il·legal, sempre que ens referim a grups dedicats a activitats de terrorisme, narcotràfic o crim organitzat", asseguren aquestes fonts. Cal recordar, per tenir en compte l'argument des dels paràmetres policials, que la persona que ha denunciat l'intent de cooptació –l'activista social del barri de Sants Quim Gimeno– va ser detingut pels Mossos d'Esquadra l'octubre de 2015 en el marc de l'operació Pandora, ordenada per l'Audiència Nacional, i se l'acusa de "pertinença a organització criminal amb finalitats terroristes".


Reaccions i silencis

L'exclusiva publicada ahir al matí al número 406 de la Directa ha provocat algunes reaccions oficials, però també silencis significatius. Ningú del govern de la Generalitat ni de l'Ajuntament de Barcelona no s'ha pronunciat al respecte per ara, ni tampoc –de manera oficial– cap de les formacions polítiques que governen ambdues institucions. Sí que ho ha fet el PSC, a través del seu primer secretari, Miquel Iceta, que ahir va ser el convidat al programa matinal de Mònica Terribas a Catalunya Ràdio, el primer mitjà audiovisual que s'ha fet ressò de l'exclusiva de la Directa. Iceta va reclamar tots els aclariments necessaris al Ministeri de l'Interior, ja que, ha aclarit: "Jo, que sóc lector de novel·la policíaca i de misteri, em sembla un cas que pot ser versemblant. Tots sabem que la policia vol informació de primera mà i la busca com pot; i una part d'aquest esforç implica cercar confidents".

Miquel Iceta (PSC) ha reclamat aclariments al ministeri ja que, afirma: "Jo, que sóc lector de novel·la policíaca i de misteri, em sembla un cas que pot ser versemblant"

Per la seva banda, el col·lectiu de tradició llibertària Embat, en el qual milita Quim Gimeno, a través d'un comunicat, ha expressat que els fets mostrats per la Directa evidencien que "l'estratègia seguida per alguns entorns i aparells consolidats a l'Estat continua sent la de construir un enemic intern que justifiqui la bunquerització de les institucions, el control social i la militarització de l'espai públic, a més d'intentar separar els sectors més compromesos del nostre poble del seu entorn social". Davant d'aquest "estat d'excepció", l'organització planteja "exigir que s'assumeixin responsabilitats polítiques en forma de dimissió immediata als que, coneixent o havent de conèixer aquestes situacions, les permeten".

També l'Ateneu Cooperatiu La Base, del Poble-sec –un dels espais del qual, segons les gravacions, els suposats agents pretenien que Gimeno extragués informació– ha fet una nota pública en què palesa que "les estratègies de vigilància i persecució que han destapat les companyes de la Directa no ens sorprenen: corroboren la nostra aversió cap als cossos policials i la desconfiança en el sistema judicial. Fa anys que sabem que existeixen fitxers il·legals de totes les persones que ens organitzem al marge del seu control". Malgrat tot, des del centre social es deixa clar: "Aquest interès per reprimir i criminalitzar-nos no ens atura (...) Seguirem estenent el poder popular des d’un pensament determinat, amb una pràctica cada cop més valenta". La Base fa una recomanació a hipotètics espies infiltrats: "No som quatre parets. No busqueu rere la barra, no busqueu amos de claus, líders de campanyes ni alliberats: alliberades, ho som totes perquè ens estem alliberant col·lectivament del capitalisme".

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: