Llibertats

Quatre mossos d'esquadra apallissen un noi que els reclamava el número de placa

Un vídeo enregistrat per un veí del parc del Pou de la Figuera mostra com quatre agents de la comissaria de Ciutat Vella donen cops de puny i puntades de peu a un jove que els reclamava que s'identifiquessin. Interior obre una investigació.
Localització exacta del punt del Forat de la Vergonya on es va produir l'agressió
Robert Bonet
29/01/2015

Reincidència en la violència policial al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Els fets van passar el dimecres 28 de gener a quarts d'onze de la nit al parc del Pou de la Figuera, quan un jove de vint anys va ser identificat per una parella d'agents d'una patrulla motoritzada de Mossos d'Esquadra adscrits a la unitat de seguretat ciutadana. “Jo vaig passar pel costat; feia deu minuts que el noi estava retingut; els agents li van demanar el DNI per identificar-lo”, així comença el relat que va veure i viure un resident a la zona, testimoni dels fets, que afegeix que aquests episodis d'identificació aleatòria són molt comuns i “generen malestar entre el veïnat”. Un cop finalitzada la “filiació”, el jove es va dirigir als agents per reclamar-los que li mostressin el número de placa. Els policies s'hi van negar i, quan el noi ja marxava, poc després que arribés una altra parella d'agents en un cotxe patrulla, va començar l'agressió.

En aquell moment, de manera molt brusca –tal com mostren les imatges del vídeo–, els quatre agents es van abraonar sobre la víctima agafant-la pel cap i torçant-li el coll, mentre li propinaven cops de puny i puntades de peu. Diverses veïnes de la zona van començar a cridar: “Assassins, assassins!”, “esteu gravats; us està gravant tot el barri”, “fills de puta”, mentre s'escoltaven els crits i els gemecs del noi. Al llarg de dos minuts de gravació, des dels balcons, algunes veïnes continuaven cridant contra els policies i, des del carrer, una noia va intentar apropar-se als agents per recriminar-los la desproporció de l'actuació, però el seu company la va agafar del braç per dissuadir-l'en. A l'escena, apareix una tercera parella d'agents i és aleshores quan l'introdueixen, emmanillat, al cotxe patrulla.

Al llarg de dos minuts de gravació, des dels balcons, algunes veïnes continuaven cridant contra els policies

Tot plegat va passar a pocs metres d'on, fa nou anys, es va viure el greu episodi relatat al documental Ciutat Morta. De fet, els agents actuants pertanyen a la unitat de seguretat ciutadana de la comissaria de Ciutat Vella, un subgrup de la policia que es va fer tristament conegut per la pallissa mortal a Juan Andrés Benítez. Aquest dijous a la tarda, vint hores després dels fets, dos veïns del parc del Pou de la Figuera consultats per la Directa asseguren que el noi viu al barri, té vint anys i, des d'ahir, no han sabut res més d'ell ni del seu estat de salut: “Suposem que encara està detingut”. Després de l'emissió de les imatges, fonts oficials del Departament d'Interior han confirmat que la Divisió d'Assumptes Interns ha obert una “informació reservada” per comprovar si l'actuació dels agents va ser correcta i, en funció de l'anàlisi dels fets, adoptar “les decisions oportunes”. A més, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per investigar “el presumpte ús desproporcionat de la força”.

Segons Interior, el noi era “sospitós” d'haver robat un iPad

Albert Batlle, director general de la Policia, ha comparegut davant la premsa i ha assegurat que la detenció va ser pel presumpte delicte d'atemptat a l'autoritat, per resistir-se a la requisa d'un iPad. Segons Batlle, “era sospitós d'haver robat l'iPad”, però ha reconegut que no se li ha imputat aquest delicte. Preguntat per les periodistes, Batlle no ha aclarit si l'iPad era del noi, si el volia vendre o l'havia robat; ha donat les tres versions. El director general, a més, ha volgut puntualitzar que el noi és de nacionalitat dominicana i té 22 anys.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: