Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 455?

El Govern espanyol impulsa programes educatius per introduir el militarisme, la Constitució i els símbols patriòtics a l'ensenyament, en el que sembla un tipus d'adoctrinament que preocupa a les entitats que defensen la cultura de la pau

“Adoctrinament a les aules” és el nostre titular de portada de la quinzena. Un reportatge de Maties Lorente, Guillem Martí, Gemma Garcia i Vicent Almela, que expliquen com l’ensenyament es converteix en camp de batalla de l’exèrcit, mitjançant uns materials didàctics que enalteixen el militarisme, la Constitució i els símbols nacionals espanyols. La presència castrense i policial en l’àmbit infantil i juvenil també genera controvèrsies. Els estands del Ministeri de Defensa espanyol, la Guàrdia Civil, el Cos Nacional de Policia espanyola o els Mossos d’Esquadra al Saló de l’Ensenyament o l’ExpoJove de València i Girona, en serien els casos més paradigmàtics.

A la secció Miralls entrevistem el dibuixant Carlos Azagra. Adrián Crespo hi conversa sobre la vida i sobre la seva vida, la professió, la censura, els sindicats i els partits polítics. Parlen de tot i de tothom; no et deixarà indiferent. Amb fotografies de Victor Serri.

Adrián Crespo conversa amb el dibuixant Carlos Azagra sobre la vida i sobre la seva vida, la professió, la censura, els sindicats i els partits polítics. Parlen de tot i de tothom; no et deixarà indiferent

Dues veus ens il·lustren a la secció Impressions amb les seves opinions, una des del País Basc i l’altra des d’Andalusia. Teresa Toda, exsotsdirectora del diari Egin i ex-presa política, analitza la repressió al País Basc i a Catalunya, paral·lelismes i diferències. Amb una il·lustració de Pol Guillen. Rafael Romero, establert a la Línia de la Concepción reflexiona sobre els acudits que corren per Whatsapp i la cultura de la violació. Amb una il·lustració de Marc Vers.

En aquest número també aprendrem noves eines de programari lliure cooperatiu. Bart Grugeon ens presenta a la secció Cruïlla projectes com Coopdevs, LliureTic, LleialTec o CommonsCloud, que reclamen una sobirania tecnològica al servei de la col·lectivitat. Amb il·lustracions de Guille Manchado.

I fem la nostra particular volta al món aturant-nos a Àustria, Palestina i Burundi. La ultradreta identitària a Europa analitzada per Conrad Bosch i Paul Izumi, que ens detallen la situació del Moviment Identitari, al límit de la il·legalització a Àustria. Tot seguit, Roger Guàrdia ens explica com Israel ofega la pagesia palestina, amb la requisició dels recursos hídrics de la vall del riu Jordà. I tanquem la secció Roda el Món amb l’anàlisi de Fernando Díaz Alpuente que versa sobre la creació d’un règim autoritari a Burundi.

Portada de la Directa 455 | Pau Fabregat

“Balls a plaça, l’altra festa” és l’encapçalament d’Expressions, amb una fotografia on s’aprecia un pas de dansa tradicional a la plaça del Rei de Barcelona. Girona, Tarragona i Lleida també gaudeixen d’aquest format de música i ball, una experiència cultural que s’ha consolidat com a alternativa. Un reportatge de Joan Pol Alcaraz, amb fotos de Sira Esclasans.
“Orenetes i falciots” és el relat literari de Bea Ramos. Amb il·lustració de Guillem Arderius.

I tanquem edició amb la secció Indirecta i una entrevista a Maritza Buitrago. Mariana Cantero conversa amb l’activista colombiana sobre la seva tasca en la defensa dels drets humans i el feminisme des de l’experiència d’una dona racialitzada. Actualment participa en la tancada de migrades de l’antiga Escola Massana. Fotos de Victor Serri.

A més, a l’interior de la Directa hi trobareu encartat L’Improcedent, un dossier informatiu del Col·lectiu Ronda en defensa dels drets de les persones. Amb articles sobre els efectes de l’amiant en la salut laboral, la pèrdua de llibertats a l’Estat espanyol des de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, l’evolució negativa dels salaris des de l’esclat de la crisi financera, una carta de Jordi Cuixart i una mirada amb retrovisor i en companyia dels seus fundadors als 45 anys de trajectòria del Col·lectiu Ronda.

 

 

Article publicat al número 455 publicación número 455 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU