Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 493?

Obrim portada amb una radiografia dels palaus i palauets que són residència oficial de la monarquia espanyola. A banda dels beneficis patrimonials, Felip VI i la seva família reben una assignació multimilionària de la qual només en transcendeix una petita part. L'entrevista en profunditat és a Ainhoa Nadia Douhaibi, qui denuncia l'essència racista de les polítiques antiterroristes

Privilegis monàrquics. Eloi Latorre i Tomeu Mesquida repassen el catàleg d’edificis públics del Govern balear, l’Ajuntament de Barcelona i l’Administració General de l’Estat espanyol a disposició de la monarquia espanyola. També naveguen per la xarxa d’amistats i relacions forjades entorn de la badia de Palma i dels iots Fortuna. Gemma Garcia tanca el reportatge detallant les opaques despeses de la Casa del Rei, que algunes fonts situen en més de 400 milions d’euros; amb infografia de Carlos Villafranca.

 

A ‘Miralls’, entrevistem en profunditat Ainhoa Nadia Douhaibi. Centra la seva tasca a investigar els dispositius racistes de l’estat. Aprofundim sobre els efectes de la racialització, les polítiques antiterroristes i la llei d’estrangeria. Una entrevista de Vicent Almela i Guille Larios, i fotos d’Àngel Monlleó.

Ainhoa Douhaibi, protagonista de la secció ‘Miralls’ |Àngel Monlleó

 

Encapçalem la secció “Impressions” amb l’article ‘La darrera batalla del guerriller’, un record sobre la figura de Lluís Martí Bielsa signat per Ricard Conesa Sánchez, amb il·lustració de Sandra Freijo. A continuació hi trobareu ‘La quotidianitat del racisme’, un article de Celia Montoya il·lustrat per Edu Coll.

Entitats com Som Barbàrie o A Pelo agrupen dones amb barba o alopècia, protagonistes del reportatge ‘Entre el pèl i la pell’. Es tracta d’espais de suport mutu i autoconeixement on se superen estigmes i es promou el dret d’escollir lliurement una estètica o una altra. Un reportatge amb text i fotos de Marta Pérez Santos.

Mar Llop i Cristina Almirall, membres de Som Barbàrie |Marta Pérez Santos

 

La nostra particular volta al món passa per Beirut i Chiapas. S’acrediten els abusos en el treball migrant al Líban a partir d’un informe de l’Organització Internacional del Treball i Amnistia Internacional que assenyala “condicions de semiesclavitud”. Per Cristina Cabasés. El segon reportatge visibilitza les ‘Dones que lluiten a Chiapas‘, amb text de Clara Basiana i fotografies de Paula Castellsagué. L’anàlisi internacional surt dels teclats de Sonia Andolz i Sergi Cot, que ens parlen de l’extractivisme en perspectiva, viatjant des del colonialisme i fins a les cimeres del clima.

A la secció de cultura, Berta Coll presenta projectes que aposten pel joc com a eina d’integració social i de promoció d’un oci saludable i responsable. Amb fotos de Mariano Herrera. El relat ‘Uns ulls que encendran revoltes’ és obra de Maria Ferotge, amb il·lustració de Mercè Moreno. Les ressenyes de l’actual edició paper corren a càrrec d’Elena Maravillas, Albert Alexandre i Núria Sancho. Ens exposen tres llibres: Fugir era el més bell que teníem, de Marta Marín-Dòmine; #FakeYou: fake news i desinformació, coordinat per Simona Levi, i Segona Vida, de Jordi Pueyo i Tapias

A la contraportada entrevistem Tony Doherty. Àlex Romaguera conversa amb el fill d’una víctima del Diumenge Sagnant (Bloody Sunday en anglès). El seu pare va morir pels trets d’un soldat britànic mentre participava en la marxa contra l’empresonament de persones sospitoses de pertànyer a l’Exèrcit Republicà Irlandès.

Article publicat al número 493 publicación número 493 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!