El projecte Maestrazgo-Els Ports preveu introduir espècies salvatges per reactivar el turisme a la zona. Una fundació dels Estats Units involucrada en conflictes territorials a l’Amèrica del Sud s’amaga rere el projecte. Una investigació d’Ester Fayos i Lluís Pascual, amb fotografies de Lucas Guerra. Infografies de Pau Fabregat i plànol d’Andreu Blanch.
Si ens poséssim a escriure la història recent de les finances ètiques, hauríem de reservar un bon capítol per a Coop57. Les seves arrels sorgeixen d’un fons creat a partir de la lluita de les treballadores de la desapareguda Editorial Bruguera, en l’època de la reconversió industrial. Aprofitant que aquest mes de juny Coop57 compleix un quart de segle de vida, Carles Masià entrevista Ramon Pascua. Conversem amb l’economista que va ser coordinador de la cooperativa entre els anys 2002 i 2018. Amb fotografies de Freddy Davies.
La reobertura de les escoles ha arribat tard o ha sigut precipitada? Ramon Font, portaveu nacional d’USTEC·STEs (IAC), i Sheila González i Jordi Muñoz, membres de Tornem a les Escoles, debaten entorn d’aquesta qüestió. Amb il·lustració de Julio Fuentes. A continuació, Andrea Colomer, de Prou Complicitat amb Israel, explica com s’està vivint la pandèmia al territori ocupat de Palestina i què podem fer des d’aquí. Amb dibuix d’Alfredo Borés.
La gestió de la palla dels camps d’arròs a l’Albufera de València és encara un tema per a resoldre. Les restriccions a la incineració sense buscar alternatives provoquen greus problemes de contaminació ambiental. La solució requereix donar-li múltiples usos. Ens en parla Lluís Pascual a ‘Els mil usos de la palla d’arròs’. Amb fotografies de Lucas Guerra.
Seguim amb la mirada internacional al reportatge ‘Pols entre la comunitat LGTBQ i l’Estat-Església a Geòrgia’, on les activistes lluiten pel reconeixement amb iniciatives que trenquen la invisibilització i els prejudicis, malgrat patir tot tipus d’amenaces. Per Gemma Segués-Majós. Tot seguit, des de Lisboa, Lucas Pacheco Campos i Tuíla Lins analitzen l’empitjorament de les condicions laborals a Portugal. Les previsions més pessimistes apunten que enguany es duplicarà la taxa d’atur. Les grans empreses s’aprofiten d’una legislació favorable als acomiadaments que ja existia abans de la pandèmia de la COVID-19. Amb foto d’Estela Silva. Finalment, Ferran Domènech, del Centre d’Informació de Rojava, ens apropa alternatives a la policia convencional. A Rojava s’ha implementat un sistema de seguretat que parteix de l’apoderament popular per evitar reproduir els rols d’opressió que caracteritzen els cossos policials.
Obre la secció cultural un reportatge titulat ‘Llibres que esquiven la trinxadora’. Ajustar les tirades, reduir les devolucions i apostar per la impressió a demanda millora la gestió d’estocs editorials i minimitza la destrucció de llibres. Text de Luis Jiménez i foto de Dànae Quiroz. A continuació, l’escrit literari de Maria Ferotge ‘Relat d’un pintallavis a l’ombra’. L’il·lustra Bernat Velo. Finalment, les ressenyes de la novetat musical d’Antipoder, Kronstadt, i de l’assaig de Silvia Federici Bruixes, caça de bruixes i dones. Les escriuen Josep Pimentel i Isabel Benítez respectivament.
A la contraportada, Àlex Romaguera conversa amb Freddy Mutanguha, un supervivent al genocidi de Ruanda. Tenia divuit anys quan van començar les massacres. Era l’abril de 1994, i de la seva família, només ell i la seva germana Rosette van sobreviure. Foto de Kigali Genocide Memorial.