Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 530?

Tornem de les vacances d'estiu posant el focus informatiu en les greus mancances del servei ferroviari de rodalies. Amb aquest número, a més, rebreu un suplement informatiu de setze pàgines sobre el projecte d'ampliació de l'aeroport de Barcelona-El Prat. N'hem fet una edició extraordinària de 50.000 exemplars.

Trens en via morta. Eloi Latorre, Sara Romero i Tomeu Mesquida analitzen la situació de deixadesa del servei ferroviari de Rodalies als Països Catalans. Col·lectius i organitzacions veïnals demanen unes infraestructures ferroviàries dignes i una optimització dels recursos econòmics que facin possible un reequilibri territorial real davant dels retards, baixa freqüència de pas i el tancament d’estacions. El greuge encara és major si es compara amb la inversió en l’alta velocitat o amb territoris com Madrid. Fotos de Victor Serri, Bernat Borràs i Badr Loukili Hassani. Infografies de Maria Conill.

A la secció ‘Miralls’ Anna Celma Melero entrevista Alex S. Vitale. El professor de sociologia del Brooklyn College dels Estats Units ha escrit recentment el llibre El final del control policial, traduït al castellà per Capitán Swing. Ens adverteix que és ingenu pensar “que la policia i les presons són la millor forma de generar seguretat”.

A la secció d'”Impressions”, dos articles d’opinió. El primer, sobre l’ús del glifosat, el firmen Gustavo Duch i Patricia Dopazo, de la revista Soberanía Alimentaria, amb un dibuix de Núria Curcoll. El segon, una reflexió de l’artista, filòloga i investigadora en ‘Performance Studies’ Elvira Prado-Fabregat, amb il·lustració d’Alba Domingo.

La reconeguda patinadora Cristina Mandarina |Raisa Abal

 

Les pàgines del ‘Cruïlla’, on us fem propostes en positiu, ens parlen de l’emergent pràctica de l’skateboard entre les dones. Plataformes com Asiplanchaba o la publicació ‘Dolores Magazine’ ho visibilitzen. Un reportatge de Laura Masó amb fotografies de Raisa Abal.

A més, un reportatge d’Èlia Borràs sobre la situació dels menors a Bobo-Dioulasso, a Burkina Faso, i un article en el qual Alessandro Stoppoloni ens trasllada a una sentida lluita veïnal i ecologista sobre un llac natural que es troba a l’est de Roma. L’anàlisi internacional és sobre el futur incert de l’Afganistan del periodista i politòleg Ricard Gonzalez.

Giuseppe Savino i Marc Campos ens conviden a descobrir dos llibres d’edició recent i una exposició a l’IVAM que han servit per recuperar el rastre de les experiències llibertàries entre els anys setanta i noranta a la capital valenciana. Les fotos de Lucas Guerra acompanyen aquest reportatge. També hi trobareu el relat de Joan Vigó il·lustrat per Anna Gran i les ressenyes literàries d’Elena Guardiola (Afartaments i dejunis), Laia Santís (On són les dones que van imaginar?) i Elies Boscà (Històries llunyanes i properes).

“L’autocensura, per a molts artistes, és autodefensa”

Per últim, Mariana Cantero conversa amb Sondos Shabayek, la guionista, periodista i dramaturga que ha documentat centenars de testimonis de dones que han patit assetjament o violència sexual a Egipte. Ens diu: “L’autocensura, per a molts artistes, és autodefensa”.

Suplement ‘Emergència’ 

Encartat dins la ‘Directa’ hi trobareu un suplement especial de setze pàgines amb tota la informació del projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona-El Prat i molt més. Reportatges sobre l’activitat agrícola al Delta del Llobregat, el fluxe continu del veïnat per a fer-hi esport o simplement passejar-hi, la riquesa mediambiental de La Ricarda o els impactes del turisme massiu en l’escalfament global i el cost de la vida a l’àrea de Barcelona. Els reportatges són obra de Guille Larios, Laura Masó, Berta Vidal, Diana Virgós i Pier Manchia; les fotos de Sira Esclasans i Axel John Miranda; les il·lustracions d’Esther Aguilà i la compaginació de Roger Costa.

N’hem pogut fer 50.000 exemplars gràcies a la col·laboració de: Zeroport, Ni un pam de terra, Ecologistes en acció, Depana, Gats, Fundació Cívica Esperanzah, Arç Cooperativa, Fundació Roca i Galés, Observatori del Deute en la Globalització, Entrepobles, Col·lectiu Ronda, Sindicat de Llogateres, La Ciutat Invisible, Som Connexió, Rebel·lió o Extinció Barcelona, La Base-Ateneu Cooperatiu i Unió de Pagesos. Per tal de recollir-ne exemplars gratuïts en format paper podeu posar-vos en contacte amb distribucio@directa.cat. Us podeu descarregar l’edició digital en aquest enllaç.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!