Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 535?

Obrim l'edició en paper amb el testimoni de víctimes, advocades i terapeutes: denuncien que la justícia atorga la presumpció de culpabilitat a les dones supervivents de violències sexuals. L'entrevista en profunditat és a l'arqueòloga Clara Serna, especialitzada en memòria històrica i que treballa en l'exhumació de fosses del franquisme

Les víctimes de les agressions sexuals pateixen un periple de revictimitzacions en l’àmbit policial i judicial quan decideixen presentar una denúncia penal. Anna Celma Melero entrevista juristes, terapeutes, psicòlogues i supervivents de la violència masclista. Analitza també l’impacte negatiu de certes pràctiques sensacionalistes per part dels mitjans de comunicació. Il·lustracions de Patricia Cornellana i infografies de Pau Fabregat.

Isabel Ginés i Carlos Gonga entrevisten Clara Serna, arqueòloga especialitzada en memòria històrica. Des de fa temps treballa recuperant les restes de les represaliades del franquisme, tant des de la investigació com a peu de fossa. Fotos realitzades per les seves companyes de Drakkar Consultores.

Obrim ‘Impressions’ amb un cara a cara sobre l’obligatorietat de la vacunació entre ConCiencias Barcelona i el col·lectiu Salut i Llibertat!, amb il·lustració de Beatriz HM. Completem la secció amb un article de Luca Gervasoni, president de Lafede.cat, sobre la criminalització de la societat civil palestina, amb il·lustració de Valentintada.

Vetllada de gimnasos populars al Rukeli del centre social L’Obrera de Sabadell, el 6 de novembre de 2021 |Carlos Baglietto

 

A les pàgines de les propostes en positiu hi trobareu un reportatge d’Adrián Crespo amb fotografies de Carlos Baglietto. Entre d’altres coses hi podreu llegir la crònica d’una vetllada de lluita al Rukeli del centre social L’Obrera de Sabadell, un dels gimnasos populars autogestionats que afloren arreu del país i que són un dic de contenció contra l’extrema dreta, a més d’un espai d’oci, salut i trobada.

Dins l’àmbit d’actualitat internacional Abel Riu analitza la fortificació de l’extrem est d’Europa arran de la crisi migratòria a Bielorússia. A més, us oferim un reportatge de Nacho Ibáñez amb veus d’activistes de Nicaragua refugiades a Barcelona. Per últim, l’anàlisi internacional de la situació de la democràcia a Tunísia, del periodista i politòleg Ricard Gonzalez.

Un quart de segle cuidant la música
L’equip del segell discogràfic Propaganda pel fet! d’esquerra a dreta: Dani Castellano, Marc Padró “Brujo”, David Torras, Litus Tenesa i Xavi Angulo |Lourdes Álvarez

 

A la secció “Expressions”, Nando Server ens porta la història de la degana discogràfica de Manresa (el Bages) Propaganda pel fet!, que enguany celebren el 25è aniversari; “El meu net Joan”, un relat de Josep Pimentel amb il·lustració d’Arnau Ledesma, i les ressenyes culturals d’Aïda Camprubí (L’Oracle, de Víctor F. Dunkel i Francisco Jota-Pérez), Ferran Riera (Ay madre, de Nuri Total) i Laia Santís (I van passar tants anys, de Natàlia Cerezo).

Per últim, una entrevista d’Àlex Romaguera, amb foto de Rubèn Pocull, a Noemí Font. És activista pels drets de la infància i autora del llibre La revolució Shiwa (Excellence Editorial, 2020) i mare d’una nena de 6 anys amb espina bífida. El passat mes d’agost va organitzar una cursa pionera perquè infants amb diversitat funcional gaudissin de l’espai públic.


Suplement ‘Pirineu en joc’

Amb aquest número de la Directa també trobareu el suplement “Pirineu en joc”, que hem elaborat conjuntament amb la Plataforma Stop JJOO i que aporta dades, veus i anàlisi sobre la candidatura als Jocs Olímpics d’hivern Pirineus-Barcelona 2030. Hi trobareu una peça d’obertura de David Bou que contextualitza quins interessos econòmics i polítics s’amaguen rere el projecte olímpic. Tot seguit els detalls de qui i com s’està organitzant l’oposició a l’esdeveniment. Sota el títol “Un mal clima pels Jocs”, Olga Margalef argumenta amb nombroses referències científiques perquè la candidatura olímpica entra en contradicció amb el context d’emergència climàtica. Isaac Vilalta ens descobreix un aspecte prou desconegut, les nombroses ciutats d’arreu del món que s’han oposat via consulta popular a la celebració d’esdeveniments olímpics. I complementa el suplement en clau d’alternativa al model econòmic, un reportatge d’Ivet Eroles sobre les nombroses propostes de desenvolupament sostenible que ja s’estan articulant al Pirineu en contraposició al monocultiu turístic. Podeu consultar els punts de distribució del suplement en aquest mapa interactiu.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!