Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La criminalització de la societat civil palestina ens afecta a totes

Fent un ús intencionat i vague de la seva pròpia legislació en matèria antiterrorista i de seguretat, Israel continua intentant equiparar la resistència a l’ocupació amb el “terrorisme”, amb l’objectiu d’acabar amb qualsevol oposició al seu projecte de colonització

| Valentintada

El 22 d’octubre el ministre de defensa israelià, Benny Gantz, va fer pública la designació de sis de les principals organitzacions de drets humans palestines com a “organitzacions terroristes”: Associació Addameer de suport a persones preses i drets humans, Al-Haq – Dret al servei de les persones, Centre de Recerca i Desenvolupament Bisan, Defense for Children International – Palestina (DCI-P), Sindicat de Comissions de Treball Agrícoles (UAWC) i Unió de Comitès de Dones Palestines (UPWC).

Sense evidències ni fonament legal, la designació posa en perill no només les mateixes entitats i les persones que en formen part, sinó tots els actors internacionals que donen suport a la seva tasca fonamental de defensa de drets i protecció de la població palestina. Fent un ús intencionat i vague de la seva pròpia legislació en matèria antiterrorista i de seguretat, Israel continua intentant equiparar la resistència a l’ocupació amb el “terrorisme”, amb l’objectiu d’acabar amb qualsevol oposició al seu projecte de colonització de Palestina.

Les sis organitzacions, reconegudes internacionalment pel seu rigor i dedicació, són perseguides per la seva tasca de denúncia i documentació de les violacions que Israel comet de forma generalitzada i sistemàtica sobre la població palestina al territori ocupat. Els projectes que aquestes organitzacions duen a terme amb el suport d’entitats i donants internacionals, també i molt significativament de Catalunya, contribueixen a la protecció de la població palestina i dels col·lectius socials més afectats pel contínuum de violències de l’ocupació. Junt amb altres organitzacions també perseguides, com els Comitès de Treball de Salut (HWC) –actualment amb quatre treballadores preses a l’espera de judici militar, entre elles la ciutadana espanyola Juana Ruíz Sánchez–, han fet sentir les seves veus a les Nacions Unides i són fonamentals en l’aportació de proves al Tribunal Penal Internacional de la Haia, que el mes de març va anunciar l’obertura d’una investigació sobre crims de guerra i lesa humanitat a Palestina.

Sis organitzacions, reconegudes internacionalment pel seu rigor i dedicació, són perseguides per la seva tasca de denúncia i documentació de les violacions que Israel comet de forma generalitzada i sistemàtica sobre la població palestina al territori ocupat

A l’informe “Designacions perilloses, el desmantellament autoritari de la societat civil palestina per part d’Israel, un atac als drets humans i a l’estat de dret”, publicat fa poc per les sis organitzacions, s’hi exposa com la designació d’Israel “constitueix l’últim d’una sèrie creixent d’atacs contra els defensors dels drets humans i les llibertats fonamentals de la població palestina” que s’emmarca dins “l’estratègia d’Israel per mantenir el seu règim d’apartheid, discriminació racial institucionalitzada i dominació sobre el poble palestí en el seu conjunt”. Els atacs i les campanyes difamatòries, denuncien, “s’han intensificat dràsticament des del 2015, quan la fiscal del Tribunal Penal Internacional va obrir un examen preliminar de la situació a Palestina”. Des d’aleshores, l’assetjament constant, que inclou amenaces de mort, “s’ha dirigit especialment contra membres de la societat civil, per ser qui participa més activament als mecanismes de justícia internacional”.

Un cop més, nombrosos relators especials i experts de les Nacions Unides han denunciat públicament l’estratègia d’Israel contra els defensors dels drets humans. Afirmen que “els últims anys, a mesura que la seva ocupació s’ha aprofundit, el seu desafiament al dret internacional ha continuat i el seu historial de violacions dels drets humans ha empitjorat” i alerten que “l’ús indegut manifestament flagrant” de la legislació antiterrorista i de seguretat per part del govern israelià “soscava la seguretat de tots” i ataca llibertats fonamentals com les d’associació i d’expressió.

Des de Lafede.cat denunciem la designació i els atacs d’Israel a la societat civil compromesa amb la defensa dels drets de la població palestina. Els atacs a les entitats palestines també van dirigits a totes nosaltres i a les institucions compromeses amb la cooperació i la justícia global. Reiterem el nostre suport i solidaritat amb les entitats criminalitzades, en la línia dels comunicats emesos per altres organitzacions com Human Rights Watch i Amnistia Internacional, i exigim a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona, en línia amb els seus compromisos i obligacions en la defensa de drets, un posicionament clar i públic de condemna d’aquesta designació i de reconeixement de la tasca imprescindible d’aquestes organitzacions, crucials en la defensa dels drets humans a Palestina. Afeblir-les permet seguir avançant en la colonització i l’espoli de Palestina.

Article publicat al número 535 publicación número 535 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!