Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 549?

Una investigació que destapa com un funcionari de la policia espanyola ha estat infiltrat durant dos anys en diversos moviments socials de Barcelona i en el sindicalisme estudiantil adscrit a l'esquerra independentista, una entrevista al periodista especialista en extrema dreta Miquel Ramos, iniciatives comunitàries per combatre la soledat no desitjada i la victòria electoral del Sinn Féin al nord d'Irlanda, entre els continguts de la nova edició impresa de la 'Directa'

L’agent del Cos Nacional de Policia espanyola I. J. E. G., amb la identitat falsa de Marc Hernàndez Pon, ha estat durant dos anys infiltrat participant en diversos moviments socials de Barcelona, vinculats a la lluita pel dret a l’habitatge, com Resistim al Gòtic, i de l’esquerra independentista, com el Casal Popular Lina Òdena i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). La investigació de la Directa que ocupa la portada de l’edició 549 de la revista setmanal, que d’aquest 7 de juny de 2022 ja es pot trobar als punts de venda i s’envia a les subscriptores,  reconstrueix el rastre de I. J. E. G., des de la seva irrupció a Barcelona l’any 2019 a esdevenir responsable d’economia de l’espai okupat de l’Esquerra de l’Eixample i coordinador del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) al Campus Mundet de la Universitat de Barcelona, on es va arribar a matricular en el grau d’Educació Social.  És un reportatge de Jesús Rodríguez, Gemma Garcia i David Bou, amb un disseny de portada de Pau Fabregat.

En la secció d’entrevistes en profunditat “Miralls”, David Bou conversa amb el periodista valencià Miquel Ramos sobre les experiències personals i vitals que l’han portat a convertir-se en un referent en l’estudi de l’extrema dreta, que ha recollit al llibre Antifascistas (editat per Capitán Swing). Les fotografies són de Victor Serri.

Els processos participatius impulsats des de les institucions, particularment locals, poden arribar a ser transformadors i empoderadors per a les veïnes? Al voltant d’aquesta qüestió hi reflexionen Albert Recio, vicepresident de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i l’antropòleg urbà Jose Mansilla, en la secció “contrast” que obre les pàgines d’opinió de la revista quinzenal i que ha estat il·lustrat per Tània Manzanal. Completa aquest apartat un article de l’investigador del CSIC Antonio Turiel, en el qual defensa la teoria que l’actual crisi energètica, del transport i els subministraments fa cinquanta anys que es podia vaticinar i s’ha silenciat perquè el poder econòmic no volien admetre que era impossible créixer per sempre en un planeta finit; compta amb una il·lustració de Núria Curcoll.

Miquel Ramos reflexiona sobre les experiències que ha recollit al llibre ‘Antifascistas’ en l’entrevista de la secció “Miralls”. |Victor Serri

 

En diverses localitats i barris d’arreu dels Països Catalans floreixen projectes que busquen recosir el teixit veïnal amb l’objectiu d’abordar la situació de persones que se senten soles sense desitjar-ho. Esther Bermejo  ens en presenta alguns en el reportatge de la secció “Cruïlla”, que va acompanyat amb fotos d’Anna Mas i Lucas Guerra.

La secció “Roda el món” analitza la recent victòria electoral del Sinn Féin en els comicis del Parlament del nord d’Irlanda, que  beneeix la seva aposta per postular-se com un partit de gestió i amb un relat amb accent social, aparcant la carpeta de la reunificació; ho explica Eudald Vilamajó. A continuació, un reportatge de Sara Manisera i Arianna Poletti (membres del Col·lectiu FADA), que explica com, en algunes regions d’Itàlia es recuperen els cultius de varietats de blat locals que responen als reptes climàtics, garanteixen la sobirania alimentària i són una alternativa a la dependència de les importacions de grans centres de producció com Ucraïna i Rússia; les fotografies són d’Arianna Pagani. Per culminar el capítol internacional, l’escriptor i filòsof Santiago Alba Rico reflexiona sobre com, tres mesos després de l’esclat de la guerra a Ucraïna, bona part de l’opinió pública s’està acostumant fins a la indiferència a un conflicte del qual no es veu el final.

A la secció ‘Expressions’ s’analitza el llegat que el pensador anglès Mark Fisher va deixar escrit en el blog ‘K-punk’, en camps tan diversos com la crítica cultural i anàlisi econòmic, cinc anys després de la seva mort

Els escrits de l’assagista anglès Mark Fisher al blog ‘K-punk’, editats en castellà en tres volums, són un compendi al·lucinant sobre música, política i els fantasmes dels nostres temps; Ivan Alcázar Serrat analitza el seu llegat en camps tan diversos com la crítica cultural i anàlisi econòmic, cinc anys després de la seva mort, en el reportatge d’obertura de la secció “Expressions”, que ha estat il·lustrat per Marc Méndez. Les pàgines culturals compten també amb un relat de Marta Santacatalina titulat “Si pintara el color dels teus ulls, serien de color ambre, com allò que flota al mar”, acompanyat d’una il·lustració de DEIFFMG, i es tanca amb les ressenyes de l’última novel·la d’Eva Baltasar, Mamut, del nou disc de Xavi Sarrià, Causa, i del primer assaig de la pedagoga Ani Pérez, Las falsas alternativas (a càrrec de Sara Blázquez, Elies Boscà i Vicent Almela, respectivament).

A la contraporta de la nova edició impresa de la Directa, Àlex Romaguera entrevista Mike Anane. Aquest periodista i ecologista ghanès fa anys que denuncia el transport il·legal i l’abocament incontrolat de residus electrònics europeus al seu país, que causa greus problemes de salut en la salut i impacte en el medi ambient. Ha estat fotografiat per Victor Serri.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!