La població d’Amèrica es va reduir, segons alguns estudis, fins a un 90 % en els primers cent cinquanta anys de colonització europea a causa de la violència i la propagació de malalties. Centenars de llengües i maneres d’entendre el món van ser aniquilades. Aquestes són algunes de les dades que aporta el reportatge d’obertura del quinzenal en paper que es publica avui i que es titula “1492: la diversitat exterminada”, elaborat per Berta Camprubí i que analitza l’impacte de la “conquesta” espanyola del continent americà. En aquest sentit, són moltes les veus que reclamen una revisió d’aquest moment històric i alguns governs americans reclamen a l’Estat espanyol que demani perdó pel tracte als pobles indígenes i impulsen polítiques de revisió de la commemoració del 12 d’octubre i dels monuments als ‘conquistadores’, tal com explica la peça de Nacho Ibáñez. Per tancar la secció de l’A Fons, Eloi Latorre repassa els catalans i mallorquins més destacats que participaren d’aquest procés d’extermini dels pobles originaris americans. Les infografies que acompanyen els reportatges són de Pau Fabregat i Eloi Latorre.
A la secció Miralls, Jesús Rodríguez parla amb el cap de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, Marc Prohom, sobre l’impacte del canvi climàtic i dels reptes socials i mediambientals que presenta el context actual. Una entrevista acompanyada de les fotografies d’Adriana Pimentel.
Obrim la secció d’opinió amb un Contrast que es pregunta com es pot fer front al poder desmesurat de les companyies elèctriques. Responen Marina Gispert, portaveu d’Arran i Jordi Basora, membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica. Il·lustra: Emma Casadevall. El pàgina oberta està dedicat a les malfuncions del servei de rodalies de Renfe a Catalunya, en un article que firma Mònica Sanz Durán, del col·lectiu Usuàries Fartes i que il·lustra Patricia Cornellana
Els boscos comestibles són els protagonistes d’aquesta quinzena de la secció Cruïlla. Bart Gruggeon ens apropa aquesta tècnica d’agricultura en la qual els arbres i arbustos tenen un paper protagonista i que és un exemple de resiliència davant la situació d’emergència climàtica, també als Països Catalans.
Anem a Escòcia per obrir la secció de Roda el Món. Allà, el govern ha anunciat la congelació dels lloguers i la prohibició dels desnonaments fins al març de 2023. L’activisme ho ha viscut com una victòria, però alerta sobre la necessitat de regular l’habitatge social, tal com recull Michael O’Doherty-Stewart. El segon reportatge de la secció d’internacional està dedicat a la revolució que protagonitzen les dones de l’Iran, després de la mort sota custòdia policial de la jove Jina Mahsa Amini després de ser detinguda per la policia de la moral del país. Ho explica Nacho Ibáñez. L’anàlisi està dedicat a Egipte. Marc Español detalla com el país organitzarà la COP27, tot i les seves mancances en matèria de defensa dels drets humans i medi ambient.
Quin és el futur de la intel·ligència articial? Serà capaç de sobrepassar la humanitat? Substituirà les persones en les feines creatives? Aquestes són algunes de les preguntes que es planteja el reportatge “Màquina total”, redactat per Miriam Tijani i il·lustrat per un robot, després de donar-li alguns conceptes clau. La secció de cultura continua amb el relat “La nit d’Edgar Moravia”, de Javier Gil Jaime, amb il·lustració d’Ester Aguilà. Les ressenyes de Xavier Puig Sedano del nou disc de Marala i d’Alejandro Robles sobre el llibre ‘Mandíbula’, de Mónica Ojeda, tanquen Expressions en aquest número.
A la Indirecta, Mariana Cantero ens porta una entrevista amb l’enginyera mexicana Sofia Garcia Pacheco, especialitzada en sobirania energètica i membre de la cooperativa Onergia, nascuda en un context d’oposició a megraprojectes energètics. La foto és de Victor Serri.
Suplement ‘Infoxes’
Amb aquest número de la ‘Directa’ trobareu encartat el suplement Infoxes, que recull tota la informació relativa a l’onzena Fira de l’Economia Solidària de Catalunya, que se celebrarà al recinte de Fabra i Coats de Barcelona els pròxims 21, 22 i 23 d’octubre.