Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Rastres d’antics cicles de lluita, ferides que romanen obertes al Líban, Palestina i més enllà

George Abdallah, comunista propalestí empresonat a l’Estat francès des de 1984, és el personatge absent (només apareix en una fotografia després dels títols de crèdit finals) de Fedayin, le combat de Georges Abdallah. Aquest documental és una denúncia de la situació legal del protagonista, que fa més de vint anys que sol·licita la llibertat condicional. En paral·lel, es desplega un resum històric d’esperit divulgatiu sobre la resistència a l’ocupació de Palestina. L’origen del protagonista, un cristià libanès, amplia implícitament l’atenció als moviments revolucionaris actius als anys setanta i vuitanta del segle passat en altres països àrabs i també a Europa.

D’alguna manera, aquest llargmetratge ens trasllada a la prehistòria prèvia a l’era neoliberal. Visualitza les permanències d’antics cicles de lluita que combatien per causes i ferides (com l’alliberament palestí, l’antiimperialisme o les condicions de vida dels treballadors del món) que romanen obertes. No veiem el rostre d’Abdallah fins al final, però sí que podem sentir la seva veu a través d’enregistraments sonors dels seus al·legats judicials. I el seu discurs anticolonial continua del tot vigent perquè posa el dit a la nafra de les vergonyes ètiques d’Occident: assenyala les dobles vares de mesurar al voltant de les violències. Amb tot, el centre del projecte no és el debat ideològic o filosòfic sobre la legitimitat de l’acció armada, sinó la crítica d’un inacabable encarcerament contaminat pels interessos geoestratègics de la potència estatunidenca i el seu habitual aliat francès.

Fedayin, le combat de Georges Abdallah és una pel·lícula de base, signada per un col·lectiu i finançada gràcies al micromecenatge, que pot presumir d’un acabat visual òptim. Les declaracions dels testimonis i especialistes (des dels germans d’Abdallah i el seu advocat fins a l’escriptor Khaled Barakat, passant per l’antic membre d’Acció Directa Jean-Marc Rouillan) estan acompanyades per imatges d’arxiu. L’equip responsable opta per la sobrietat expositiva, expandida per alguns brins de bellesa paisatgística potenciats per la música del veterà Marcel Khalife.

CINEMA

'Fedayin, le combat de Georges Abdallah'
Direcció: Collectif Vacarmes Films
Gènere: documental
78 minuts

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!