Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Sigui el que sigui

I què és aquesta il·lusió? Aquest goig? No són pas els arbres a punt d’un esclat de fulles verdíssimes ni són les orenetes arribant al poble ni és la pluja… La joia que omple l’aire i els carrers és perquè en un raconet del regne d’Espanya hi haurà eleccions autonòmiques.

No me’n sé a venir. Quins nervis, quin delit! La precampanya, la campanya, les tarimes, els debats, les promeses… L’emoció em desborda!

La primavera encara no ha arribat i ja m’ha omplert l’ànima de bon temps. Quines setmanes tan intenses que vindran, quantes notícies, quants titulars. Friso per veure els caps pensants esmolant l’enginy: quants tuits enverinats a l’adversari, quants retorns al rigor ideològic, al vocabulari grandiloqüent, a l’empenta i el nervi.

Arriba amb ànsia el moment en què cada partit assaltarà el seu segment de població mostrant-se ferm en les idees que no ha sabut dur a la pràctica

Ja arriba amb ànsia el moment en què cada partit assaltarà el seu segment de població mostrant-se ferm en les idees que no ha sabut dur a la pràctica. Ens explicaran com de molt són d’allò que esperem que siguin, sigui el que sigui. Seran garants del que són i ens explicaran que no han pogut ser-ho més perquè els altres són com són i no els han deixat ser com haurien de ser. Que només sent forts seran qui volem que siguin. I ens espantarà la idea que els altres agafin força per si són com diuen ser. I en la por ens farem petits i abraçarem que siguin com vulguin a fi que els altres no siguin com són. I tot seran veritats i tot seran mentides. I tots tindran exèrcits d’experts indagant a cada racó de les emocions per fer que a tu se’t desperti alguna cosa que faci que diguis “sí, és això” i t’empassis tots els gripaus que vulguin mentre això —sí, exactament això— no deixi de ser.

I faran un debat trepidant farcit de grans sentències sobre el que fan i faran i el que fan i faran els altres fent un minut final que faci història. Faran gestos i tota mena de detalls assajats i pensats per fer vendre. Sous i més sous fent córrer a gent dedicada a fer una imatge: uns colors, unes lletres i uns logos que facin fàcil saber qui és qui. Faran mans i mànigues per fer que ens faci il·lusió fer part del seu equip.

Guanyi qui guanyi ja saben que els diners són els diners i ningú es posaria en contra del capital

Fer-nos partícips del que faran, frases curtes i programes electorals fets de refer programes a mig fer d’altres eleccions fets de fets que segurament no s’han fet. Però el que feren o haurien d’haver fet no és important, la gent no vol mirar enrere: ens importa l’ara, l’avui, l’aquí i l’espectacle. Qui voldria saber qui ha fet què? Si ho han fet o no ho han fet: què hi farem, avant, que la gent no avalua resultats, la gent vol intencions, emoció i grans discursos. Que facin i deixar-los fer. De què en faríem de saber tot el que han fet i el que no? Al final faran el que podran que ja serà molt: fer moure la roda feixuga de la burocràcia i fer País a quatre anys vista mentre fan apagar focs quan tal o tal altra cosa no acaba de funcionar. La gent es queixa per tot, la gent és molt pesada i ells simplement fan el que poden. Qui fa el que pot no està obligat a més, diu la dita.

Als despatxos de les grans empreses ja es deu córrer a mirar que a l’agenda no hi falti el número de cap persona important dels grans partits. Perquè al final guanyi qui guanyi ja saben que els diners són els diners i ningú es posaria en contra del capital. Això ho tenen tots clar, però ep! Un dinar, una trucada o un cafè no faran cap mal; no fos cas que algú es despistés.

Als carrers tornarà a córrer la brama que tots són iguals, que tant ens robaran uns com altres i que de porc i de senyor se n’ha de venir de mena. Són tots iguals, ja ho sabem. Per això votarem als mateixos, perquè facin el mateix: el que ja sabem que faran i que no se sol assemblar gaire al que han dit que farien. Votarem a aquests, als uns o als altres i, ai ves! Que sigui el que déu vulgui que almenys ja sabem que ho faran malament.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!