Drets

S'interposa una querella contra tres policies per deixar sense visió d'un ull un votant de l'1 d'Octubre

Roger Español ha comparegut en roda de premsa acompanyat per l'equip jurídic que tirarà endavant la causa per les lesions que va patir fruit de l'impacte d'una bala de goma, disparada per la Policia Nacional espanyola a l'escola Ramon Llull de Barcelona
"Avui presentem la querella per aclarir els fets i depurar responsabilitats amb la policia. Qui sigui responsable que pagui", ha conclòs Roger Español
Victor Serri
14/11/2017

"Els comandaments, o bé van ordenar o en tot cas no van impedir, tenint l'obligació de fer-ho, l'ús d'escopetes de bales de goma en una situació del tot indeguda. Tots ells coneixien el perill de les bales de goma i més en el cas d'un tret horitzontal realitzat a tan poca distància", així de taxatives s'expressen Anaïs Franquesa, del Centre per la Defensa de Drets Humans Irídia i Laia Serra, advocades de l'acusació particular i popular, respectivament, en la querella que han presentat avui al Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona, que és el responsable d'acumular totes les causes judicials obertes a la ciutat de Barcelona per les càrregues policials de l'1 d'Octubre.

Enmig d'una gran espectació mediàtica, les advocades han explicat que la querella es dirigeix contra els dos comandaments i l'escopeter del Cos Nacional de Policia

La iniciativa s'ha presentat aquest matí en una roda de premsa que ha comptat amb la presència del mateix Roger, les lletrades citades anteriorment, Thais Bonilla, membre de Novact i de la xarxa #SomDefensores i Jaume Asens, quart tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, que també es personarà en la causa. Enmig d'una gran expectació mediàtica, esperonada per la publicació d'una entrevista i vídeo amb el testimoni de l'afectat, les advocades han explicat que la querella es dirigeix contra els dos comandaments que s'han pogut identificar i l'escopeter del Cos Nacional de Policia (CNP) que resta pendent de reconèixer, sense perjudici que es pugui ampliar durant la instrucció a altres possibles responsables. Al seu entendre, el tret de bala de goma que ha fet que Español perdi la vista de l'ull dret seria constitutiu d'un delicte de lesions previst a l'article 149.1 del Codi Penal, amb l'agreujant de prevalença de caràcter públic previst a l'article 22.7 del mateix text.

Els fets es remunten al passat 1 d'octubre a l'escola Ramon Llull de l'Eixample de Barcelona, quan sobre dos quarts d'onze del matí, el dispositiu d'antidisturbis del CNP es disposava a abandonar els voltants del col·legi electoral després de decomissar les urnes i paperetes. "Algunes persones van asseure's a la calçada. Aquesta iniciativa va ser emulada per més gent que van asseure's allí durant una vintena de minuts. El Roger formava part de les persones assegudes entre les quals hi havia altres veïns, i mares i pares de l'escola", relata el text de la querella, que explica com en un moment donat, "sense prèviament intentar retirar les persones assegudes, els agents van començar a colpejar-les amb cops de bastó policial, fins i tot en zones prohibides com el cap o el tòrax".

El tret de bala de goma que ha fet que Español perdi la vista de l'ull dret seria constitutiu d'un delicte de lesions
amb l'agreujant de prevalença de caràcter públic / Victor Serri

 


Minuts després, quan les furgonetes ja havien creuat la cruïlla dels carrers Sardenya amb Diputació, una trentena d'agents van formar un cordó i van començar a disparar bales de goma, una de les quals va ferir en Roger de gravetat: esclat ocular dret associat a fractures de paret lateral i sol de l'òrbita, arc zigomàtic i apòfisi nasal de maxil·lar dret, lesions per les quals va haver de ser intervingut quirúrgicament de forma urgent. "En el moment de ser ferit, les furgonetes ja eren a tocar de la Gran Via, en una situació evident d'absència de risc per la integritat física de tercers i dels mateixos agents, no estant justificat l'ús d'escopetes de bales de goma", rebla el text dirigit al jutjat.

En Roger es troba de baixa i en seguiment psicològic per l'impacte emocional de la situació, ha perdut irreversiblement la visió de l'ull dret i això li dificultarà dur a terme les seves ocupacions

Actualment, en Roger es troba de baixa i en seguiment psicològic per l'impacte emocional de la situació, ha perdut irreversiblement la visió de l'ull dret i això li dificultarà dur a terme les seves ocupacions professionals com a músic, a banda de perjudicar-lo en les seves tasques més quotidianes. La veracitat en la descripció dels fets pot quedar acreditada durant la fase d'instrucció pel total de cinc testimonis –veïnes, observadores de drets humans i periodistes– que les advocades d'Español demanen que siguin cridades a declarar pel jutge durant les diligències d'instrucció per a la comprovació dels fets.

A banda, les acusacions aporten més d'una desena de proves documentals entre fotografies, vídeos i documentació mèdica de l'hospital de Sant Pau, al mateix temps que demanen l'interrogatori dels querellats i requerir al CNP els quadrants i la identificació dels agents que conformaven el dispositiu, informació sobre les furgonetes que hi van participar, les imatges que van enregistrar els mateixos agents, les comunicacions internes, tota la documentació relativa a l'ús de bales de goma i les dades de l'armament utilitzat: tipus, model, fabricant i data d'adquisició de l'escopeta, dels projectils i cartutxos.

Segons Franquesa, l'autor del tret "va disparar recte a menys d'una quinzena de metre de gent estàtica i en actitud pacífica" / Victor SerriDurant la roda de premsa Laia Serra, advocada especialitzada en aquesta matèria després d'haver portat el llarg procediment judicial pel cas Ester Quintana, ha afirmat que "les escopetes són armes militars que s'empren en gestió de l'ordre públic i poen arribar a causar la mort d'algú, com ja ha succeït amb la mort d'Iñigo Cabacas i de quinze migrants a la platja del Tarajal de Ceuta". Segons Franquesa, l'autor del tret "va disparar recte a menys d'una quinzena de metre de gent estàtica i en actitud pacífica. L'escopeter i els comandaments saben que la velocitat del projectil no permet que ningú es resguardi del seu impacte un cop disparat".

Durant la roda de premsa s'ha confirmat que no hi ha hagut cap mena d'aproximació per part del ministeri d'Interior i Roger Español ha afirmat que vol ser "l'últim ferit per bala de goma a Catalunya i a Espanya". "Avui presentem la querella per aclarir els fets i depurar responsabilitats amb la policia. Qui sigui responsable que pagui", ha conclòs. 

 

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: