Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

'Spoiler': la majoria de dones que coneixes se senten furioses

La periodista Rebecca Traister va arribar a la conclusió el 2016, després de la victòria de Trump en la cursa electoral a la Casa Blanca, que la ira que ella i altres dones sentien no tenia fre. Alhora es va adonar que la seva ira rebria de front un atac deslegitimador, burlesc i ridiculitzador que intentaria novament desarticular l’organització de les dones contra un món patriarcal, racista i neoliberal.

Per combatre-ho, Traister analitza el vincle entre la fúria de les dones –blanques, negres, precàries, benestants– i el seu accés a la política institucional dels Estats Units (EUA). És un viatge íntim de l’autora, qui entra i surt de la seva vivència per portar-nos veus diverses que tenen la ràbia com a element comú. Una còlera que pot néixer en la rutina dels masclismes naturalitzats o que pot sobrevenir com un terratrèmol quan comencen a obrir fissures al sòl les històries del #MeToo.

La periodista planteja si la ira és un detonant perquè les dones assaltin la política local, estatal o nacional. Alerta spoiler: sí. Però un cop hi arriben, paguen un preu per mostrar-la, ja que aquestes emocions no tenen legitimitat social encarnades en dones. Igualment, Traister estudia si la fúria és sorora o bé si hi ha còleres femenines més penalitzades.

Així, malgrat les distàncies contextuals, el seu tercer llibre ens posa un mirall davant del qual reflexionar sobre la nostra ira. La sentim legítima? L’expressem? I quan ho fem, què passa als nostres entorns? Quin preu paguem? Tal com passa als EUA, al maig quantes dones impulsades per la ràbia intentaran entrar a la política municipal?

Com a nota negativa, Traister fa una mirada acotada a l’acció política des de les institucions, dins del sistema, que a voltes limita el potencial emancipador d’aquesta ira. Tot i això, les fonts a qui dona veu provenen de molts àmbits i no totes s’estanquen a aconseguir càrrecs electes, com hem viscut aquí, quan moltes dones per primera vegada han sortit als carrers, empeses per una ràbia feminista que tot just comença.

Article publicat al número 476 publicación número 476 de la Directa

LLIBRE

'Buenas y enfadadas. El poder revolucionario de la ira de las mujeres'
Rebecca Traister
Editorial Capitan Swing
2018
368 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!