Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un 12 d'octubre amb més distància social que mai

Enguany, la commemoració del Dia de la Hispanitat està marcada per les mesures sanitàries imposades arran de la pandèmia de la COVID-19 i la instrumentalització que la dreta espanyolista i la ultradreta estan fent de la crisi sanitària per desgastar el govern espanyol de PSOE-Podem i enaltir la monarquia. Les convocatòries unionistes i feixistes dels últims anys s'han reformulat mentre les convocatòries antifeixistes i decolonials es mantenen pràcticament igual. A la 'Directa' n'anirem fent seguiment en directe

Concentració inèdita de l'extrema dreta aquest 12 d'octubre de 2020 al peu del monument a Colom de Barcelona.| Miguel Lopez Mallach
Finalitzat
20.25h
12/10/20

La concentració antifeixista de Benimaclet s’ha desconvocat cap a les 20.15 h de la vesprada. Les participants han anat marxant en columnes escoltades per la Policia Nacional espanyola. Segons l’organització antirepressiva Alerta Solidària, tres persones que hi participaven han estat detingudes i deu més han estat identificades per la força pública. Per la seva banda, España2000 ha congregat al voltant d’un centenar de persones, que han marxat pels carrers del barri seguides de prop per un ampli dispositiu policial i acompanyades pels repics de cassoles i crits antifeixistes que les veïnes han cridat des dels balcons. Després d’una hora, les manifestants feixistes han tornat a la plaça de Benimaclet, on s’han llegit els parlaments, encapçalats pel conegut ultra Jose Luís Roberto, fundador del partit.

19.45h
12/10/20

L’acte anticolonialista al monument de Colom de Barcelona acaba amb la crema d’un ninot que simbolitza l’anomenat descobridor d’Amèrica, entre crits de “hay que quemar el sistema por racista y colonial”.

18.40h
12/10/20

Al peu del monument a Colom es llegeix un manifest dels col·lectius organitzadors que recorda que “avui ens mostrem del color de la terra, la Pachamama, Mapu i altres formes d’anomenar-la que tenim a l’Abyayala per demostrar que som els qui protegim la terra”, així com que “el problema són les ments occidentals que imposen fronteres de mort als que no compleixen els requisits de la blanquitud”. “Avui –interpel·la el document– estem convençudes que podem construir un món on molts mons siguin possibles” així com es manifesta el rebuig a “l’explotació primermundista dels nostres territoris, l’esgotament i contaminació de la nostra aigua, terra i boscos” o “la presó dels nostres ancestres als museus a mans de l’hegemonia blanca”. La declaració també es reivindica “anticapitalista” i denuncia “els sistemes d’apropiació anticapitalista”. Com a assemblea composta majoritàriament per dones migrants, els col·lectius organitzadors de la convocatòria apel·len a “enderrocar les categories binàries del patriarcat” i “l’heteropatriarcat”.  El manifest conclou recordant que “no han aconseguit colonitzar les nostres ments” i refermant el compromís a  “lluitar perquè cada dia les nostres formes de relacionar-nos siguin anticolonials. Des de l’improvisat escenari també s’ha reclamat a l’Ajuntament de Barcelona que “faci memòria històrica i tingui reconeixement de l’extractivisme colonial”, un colonialisme “que es perpetua a través de la llei d’Estrangeria” i de “l’exotització de tota forma de vida que no sigui occidental”.

Més de mil persones s’han aplegat als peus del monument de Colom |Samra Belhaouli
18.32h
12/10/20

Membres del partit España 2000 comencen a congregar-se a la plaça de Benimaclet. Una gran quantitat d’agents de la Policia Nacional espanyola vigilen el barri, al mateix temps que centenars de persones es congreguen a la concentració antifeixista, situada al costat de la parada de tramvia de Vicent Zaragozá. Les antifeixistes denuncien que s’han produït identificacions de manifestants quan es dirigien al lloc de trobada.

17.19h
12/10/20

Les jornades “12-O: Res a celebrar” que se celebren al barri de Benimaclet de València, continuen amb la celebració d’un trivial feminista. Cap a les 17.20 h, unitats de la UIP de la Policia Nacional espanyola han arribat a la zona. A les 18 h s’ha convocat una concentració antifeixista com a rèplica a la marxa de torxes convocada a les 19 h al barri pel partit ultra España 2000.

17.05h
12/10/20

A punt de començar davant del monument de Colom de Barcelona un acte convocat per la plataforma 12 d’Octubre Nada que celebrar, que aplega diversos col·lectius de migrants i antiracistes i amb el qual es pretén reivindicar el caràcter colonial i racista de la celebració del Dia de la Hispanitat. Aquesta concentració, que se celebra des de l’any 2016 a la capital catalana, ha prescindit enguany, per motius sanitaris, de la marxa que enllaçava el Palau de la Virreina (a la Rambla, fet construir per Manuel d’Amat i de Junyent, governador de Xile i virrei del Perú al segle XVIII) fins al monument del descobridor d’Amèrica. Durant l’acte es preveuen diverses accions i parlaments amb l’objectiu de visibilitzar les diverses lluites actualment actives a les terres americanes colonitzades per Espanya i Portugal, feministes, en defensa del medi ambient, pels drets dels pobles originaris i en denúncia de les vulneracions dels drets humans. La concentració d’enguany, que du l’eslògan “Nada que celebrar, mucho por reparar”, apel·la a la reivindicació d’esborrar els monuments i honors a personatges vinculats al colonialisme europeu, com el mateix almirall Colom.

16.20h
12/10/20

Davant del monument erigit en honor al general Joan Prim al parc de la Ciutadella de Barcelona, desenes de persones, seguint una crida de la Comunitat Negra i Afrodescendent d’Espanya (CNAAE), s’ha concentrat per reclamar la retirada de les estàtues i honors de les persones vinculades amb “el segrest, comerç i esclavització de persones negre-africanes i el colonialisme”.

15.25h
12/10/20

Un centenar de persones es reuneixen per realitzar un Apthapi, una cerimònia aymara en la qual es comparteixen aliments i sabers en el marc de les jornades “12-O: res a celebrar”, que se celebren avui al barri de Benimaclet de València. Diverses persones de diferents països llatinoamericans han assenyalat les opressions que sofreixen i han criticat que se celebre hui el dia de la hispanitat. Després han reproduït un missatge de suport del col·lectiu manter de Barcelona

13.30h
12/10/20

La manifestació antifeixista de Barcelona acaba al mateix punt d’inici, la plaça Lesseps, després de donar la volta pels barris benestants de Sarrià-Sant Gervasi, històricament conservadors pel que fa als resultats electorals. Els principals càntics han estat “Fora feixistes dels nostres barris”, “Guillem Agulló, ni oblit ni perdó” i “Barcelona serà la tomba del feixisme”. Enmig de la Travessera de Dalt, una veïna ha sortit al balcó per mostrar una bandera espanyola al pas de la marxa.

Manifestació antifeixista el 12 d’octubre a Barcelona
13.16h
12/10/20

La marxa en vehicle convocada per Vox a València reuneix centenars de persones que demanen la dimissió del Govern espanyol. A Barcelona, han sigut el col·lectiu d’extrema dreta Los de Artós, qui ha convocat la marxa de vehicles i s’hi han sumat España y Catalans, movimiento cívico, així com la plataforma Catalunya suma por España.

 

Marxa de vehicles a València convocada per Vox |Andreu Esteban

 

Marxa de vehicles convocada a Barcelona per Los de Artós |Bruna Casas
13.02h
12/10/20

La BRIMO ha impedit el pas de la manifestació antifeixista pel carrer del Camp, on es troba el Club Empel, un local de l’extrema dreta.

12.41h
12/10/20

Des de les dotze del migdia, l’entitat espanyolista Somatemps i el partit ultradretà Vox duen a terme una ofrena floral a Colom sota el lema “Mucho que celebrar”. Fins al monument també hi ha arribat una altra manifestació convocada per diverses entitats, com la ultracatòlica HazteOír, així com el grup concentrat a Drassanes per la crida del grupuscle Frente Nacional IdentitarioPartido Nacional Socialista Obrero Español (FNI-PNPSOE).

12.20h
12/10/20

Un centenar de persones es reuneixen a la plaça del barri de Benimaclet, on ha començat la jornada d’activitats Benimaclet lliure d’odi amb la pintada d’un mural amb la xicalla. La plaça es troba acordonada amb un cordó organitzat per les mateixes veïnes i activistes antifeixistes.

Jornada per la convivència al barri de Benimaclet |Arxiu
12.15h
12/10/20

Aquest diumenge, 11 d’octubre, a la nit, activistes antifeixistes van penjar diverses pancartes d’homenatge a Guillem Agulló i amb missatges contra el feixisme en les finestres i balcons d’un edifici de l’Ajuntament ubicat a la plaça de Benimaclet, on aquesta vesprada España 2000 ha convocat una mobilització. Hores després, davant la negativa dels bombers a retirar-les, agents de la Policia Nacional espanyola van acudir per despenjar-les.

Bombers retirant pancartes |Arxiu
12.10h
12/10/20

Abans de començar la marxa de vehicles, Vox ha realitzat un acte al passeig Alameda en el qual han participat, entre altres, el president de Vox a València, José María Llanos (amb el megàfon), les vocals Ángeles Criado Gonzálbez i Ricardo Belda Valiente, i l’advocat i sotssecretari jurídic de Vox, José Gosálbez Paya, qui va liderar la llista a l’alcaldia de València. Al seu voltant, desenes de persones estan concentrades per iniciar la manifestació en cotxe.

Acte de Vox a València |Andreu Esteban
12.05h
12/10/20

La convocatòria espanyolista d’entitats ultracatòliques i feixistes baixa per La Rambla de Barcelona en direcció al monument de Colom al crit de “No nos engañan, Cataluña es España”.

11.45h
12/10/20

Comença la manifestació convocada per la plataforma Som Antifeixistes a la plaça de Lesseps del barri de Gràcia (Barcelona). La Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra ha practicat una desena d’identificacions i registres a manifestants que es dirigien al punt de partida la marxa. Al voltant de tres-centes antifeixistes es dirigeixen cap al barri de Sarrià rere una pancarta amb el lema “L’antifeixisme és cosa de totes”.

Identificacions i escorcolls de la BRIMO
Inici de la manifestació antifeixista |Victor Serri
11.20h
12/10/20

Al País Valencià, durant el cap de setmana, Vox ha formalitzat la seua crida a través de les xarxes socials perquè, a les dotze del matí, la ciutadania es manifeste en cotxe pels carrers cèntrics dels principals municipis, per tal de demanar la dimissió del Govern “de la màfia” i “iniciar per fi la recuperació d’Espanya”. A València, una hora abans de la marxa en vehicle, l’organització d’extrema dreta ha cridat a concentrar-se davant del pont del Regne de València per després baixar en cotxe pel passeig de l’Alameda i recórrer l’antic llit del riu Túria.

Més d’un centenar de col·lectius i entitats socials d’arreu del País Valencià s’han adherit a la convocatòria “Benimaclet, lliure d’odi. 12-O: Res a celebrar”

Per la seua banda, España 2000 ha convocat a les set de la vesprada una marxa de torxes que, des del carrer Doctor Vicent Saragossà, recorrerà alguns dels principals carrers del barri de Benimaclet de València fins a arribar a la plaça d’aquest. Just una hora abans, més d’un centenar de col·lectius i entitats socials d’arreu del País Valencià s’han adherit a la convocatòria “Benimaclet, lliure d’odi. 12-O: Res a celebrar” per concentrar-se a Les Canxes i mostrar, tant el seu rebuig a la ultradreta, com la força de la xarxa veïnal que des de fa anys “s’ha anat generant i estenent per aquest barri”, han exposat a través d’un comunicat. Així mateix, des de les onze del matí, tindran lloc diverses activitats orientades a reforçar i fer valdre la cohesió veïnal, com la pintada d’un mural amb la xicalla del barri, un trivial feminista o un taller de serigrafia. La jornada antifeixista conclourà a les set de la vesprada amb una cassolada des dels balcons per demostrar que Benimaclet és un barri lliure d’odi.

No és la primera vegada que una organització d’ultradreta entrarà a un dels barris amb més resistència veïnal de la ciutat Valencià. L’any 2010, amb motiu de l’aniversari de la mort de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera, un grupuscle va passejar pels carrers del barri per provar episodis de violència i intimidar el veïnat. Deu anys després, “pretenen repetir la jugada, però no ho tindran tan fàcil”, han afirmat.

11.15h
12/10/20

Enguany, per primer any des de fa dues dècades, la plaça Sant Jordi de la muntanya de Montjuïc no serà l’escenari de l’anomenat Homenaje a la bandera, convocat pels grupuscles més extremistes de la ultradreta espanyolista. Democracia Nacional i Falange Española delas JONS, en nom de la Comisión 12 de octubre, havien demanat autorització per celebrar aquest acte però davant la negativa de les autoritats han hagut de replantejar el format. Finalment, faran una discreta ofrena floral però no es durà a terme l’acte feixista farcit de discursos d’odi i amenaces als seus adversaris polítics.

La España en pie, plataforma formada per diversos grups com la Unió de Mossos per la Constitució, l’associació Justícia Salarial Policial (JUSAPOL) –formada per agents del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil–, el col·lectiu Timbaler del Bruc, encarregat de la defensa jurídica de les brigades arrencallaços, o grups antiavortistes com Permíteme Nacer, faran un acte als Jardinets de Gràcia. Amb el lema “Majestad¡España quiere su intervención al Gobierno¡Por España y por el Rey!”, llegiran un manifest dirigit al rei Felip VI davant l’obelisc ubicat a la plaça que fins fa uns anys portava el nom del monarca emèrit, actualment fugat als Emirats Àrabs.

Al peu de l’estàtua de Colon, l’entitat espanyolista Somatemps i el partit ultradretà Vox duran a terme una ofrena floral a les dotze del migdia, sota la premissa “Mucho que celebrar”

A dos quarts de dotze del migdia, el grupuscle Frente Nacional IdentitarioPartido Nacional Socialista Obrero Español (FNI-PNPSOE) ha cridat a concentrar-se a l’estació de metro de Drassanes. A la mateixa hora però uns centenars de metres més amunt, al Cafè Zurich de plaça Catalunya, diverses entitats com l’ultracatòlica HazteOír s’aplegaran per baixar per La Rambla, en una marxa que previsiblement s’acabarà unint per desembocar al monument a Cristòfol Colom. En aquest indret, al peu de l’estàtua del colonitzador, l’entitat espanyolista Somatemps i el partit ultradretà Vox duran a terme una ofrena floral a les dotze del migdia, sota la premissa “Mucho que celebrar”.

Per la seva banda, el grup Los de Artós, nascut entorn de l’homònima plaça del districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi durant els anys del Procés independentista, ha cridat a iniciar a les dotze del migdia i des d’aquest punt una marxa de vehicles que recorri la capital catalana. A la convocatòria s’hi han sumat España y Catalans, movimiento cívico, així com la plataforma Catalunya suma por España.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!