Quan fa pràcticament dos anys que la Directa va destapar la trama d’espionatge digital Identitats Suplantades, avui dimarts a les 13 h el jutjat d’instrucció número 3 de l’Hospitalet de Llobregat pren declaració a un mosso d’esquadra que va ser expedientat pel cos i traslladat a Manresa arran del cas. L’agent amb TIP 15718 hauria creat el correu electrònic fictici laforjabaixemporda@protonmail.com i el 15 de juliol de 2020 hauria facilitat al sergent un accés a la pàgina web “d’una organització” que la Comissaria General d’Informació estava investigant, segons consta a les perquisicions de la Divisió d’Afers Interns (DAI). L’any 2014, el mosso investigat es va incorporar a l’Àrea Central d’Anàlisi de la Comissaria General d’Informació, que es dedica a efectuar l’anàlisi d’informació “referida a organitzacions criminals que operen a Catalunya”, “mantenir actualitzada i operativa la documentació policial” i “exercir qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encomanin”.
Després del recurs contra l’arxivament presentat tant per la part querellant com pel ministeri fiscal, el mes de juliol, el jutjat d’instrucció número 3 de l’Hospitalet de Llobregat va acordar la pròrroga de la investigació sobre els casos d’espionatge digital contra l’organització juvenil La Forja per un termini màxim de sis mesos. A la interlocutòria, el jutge instructor reconeix l’existència d'”indicis racionals de criminalitat” que “permeten acreditar l’existència d’un delicte de descobriment i revelació de secrets, així com d’un delicte de falsedat documental” i conclou que “no s’ha desenvolupat una mínima activitat instructora que permeti determinar la realitat i autoria dels fets”. Amb tot, ordena practicar una sèrie de diligències que a més de la declaració de l’agent, contemplen el lliurament d’una còpia íntegra de l’expedient disciplinari obert, la identificació i precinte de l’ordinador utilitzat per l’investigat i identificar el titular de la IP i les dades relacionades.
El jutge instructor reconeix l’existència d'”indicis racionals de criminalitat” que “permeten acreditar l’existència d’un delicte de descobriment i revelació de secrets, així com d’un delicte de falsedat documental”
És precisament gràcies a un núvol trampa col·locat per La Forja, que van poder enregistrar totes les dades de connexió del talp o els talps digitals: proveïdor d’internet, adreces IP, navegadors, dispositius, hores i dates. I és a través d’aquestes dades que la Directa va poder confirmar que les connexions dels suplantadors es van realitzar amb dues adreces IP, que s’havien emprat des de l’Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu (ACMTSO), que realitza vigilàncies i seguiments de persones i organitzacions sota les ordres de la Comissaria General d’Informació (CGI), i des d’altres organismes ubicats a la seu central de la policia catalana, al Complex Central Egara de Sabadell.
Tot i que per ara hi ha dues causes obertes en relació amb l’espionatge a la Forja –una pel falsejament de l’adreça del correu personal de la seva portaveu Lluna Berlanga i l’altra que agrupa la resta de casos d’espionatge digital contra l’organització política juvenil–, l’advocada Eva Pous d’Alerta Solidària insisteix en el fet que la trama d’espionatge digital afecta moltes més organitzacions i persones. Concretament, la Directa va poder confirmar la suplantació i accés no autoritzat a almenys una catorzena de correus electrònics i més d’una seixantena de missatges d’organitzacions de l’esquerra independentista, moviments socials i sindicats llibertaris, des del desembre de 2019 fins a l’octubre de 2020. A més, afegeix Pous, fins i tot es va arribar a fer un ús fraudulent de DNI, un fet punible. “No tenim massa expectatives en la declaració de l’agent, tenint en compte que malgrat la suposada comissió de delictes, el Departament d’Interior no va obrir cap mena de diligència. L’expedient intern es va incoar per complir un tràmit, però no hi ha voluntat d’aclarir què ha passat”.
El correu electrònic suposadament creat per l’agent investigat és, precisament, el que el suplantador va facilitar en el primer correu enviat a Pau Turró, qui aleshores era militant a l’Alt Empordà de l’organització juvenil de l’esquerra independentista La Forja, fent-se passar pel nucli del Baix Empordà. El talp demanava a Turró si li podia remetre unes ponències al correu de protonmail, ja que, des del suposat nucli, no podien accedir a l’espai intern on estaven guardades per “problemes tècnics”. La “pàgina web” que l’agent expedientat va facilitar al sergent, en realitat, era l’accés a un núvol fictici on La Forja havia col·locat –a tall d’esquer– la suposada documentació sol·licitada pel suplantador de la territorial del Baix Empordà, després que Turró corroborés les seves sospites: des del nucli del Baix Empordà no havien enviat cap correu demanant documentació.