Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un home de 92 anys, amenaçat de desnonament per pagar amb retard el lloguer

Jacinto Ferrer viu a al barri barceloní del Camp de l'Arpa des de fa més de vuitanta anys i mai ha deixat de pagar el lloguer del seu pis. La propietària esgrimeix que tot i enviar-li un burofax exigint les quotes els cinc primers dies de cada mes, Ferrer es va endarrerir en el pagament. Després que tant l'ONU i el Govern de la Generalitat hagin demanat que es paralitzi la segona ordre de llançament, que estava prevista per aquest dimarts, finalment a primera hora de la tarda, l'Observatori d'Habitatge i Turisme del Clot-Camp de l'Arpa, que li dóna suport, n'ha anunciat la suspensió

Cinto Ferrer a casa seva, on ha viscut des de fa mes de 80 anys | Sarai Rua

Ha viscut al número 60 del carrer Ruiz de Padrón, al barri barceloní del Camp de l’Arpa pràcticament tota la seva vida, més de vuitanta anys. Ell i gran part de la seva família. Ara, als 92 anys, amb un grau del 75% de “discapacitat” reconegut per l’administració i grau de dependència dos, Jacinto Ferrer podria perdre casa seva arran d’una denúncia de la propietària. El poder de convocatòria de l’Observatori de l’Habitatge i Turisme del Clot- Camp de l’Arpa, que dona suport al llogater, va aconseguir evitar el primer desnonament avalat per l’Audiència Provincial de Barcelona, el passat 20 de gener. Per demà estava prevista l’execució de la segona ordre de llançament, però a primera hora de la tarda, el col·lectiu de defensa del dret a l’habitatge ha anunciat que s’ha tornat a ajornar, després que tant l’ONU com el Govern de la Generalitat s’hagin pronunciat en els darrers dies demanant-ne la paralització.

Mentre que en primera instància, el jutjat d’instrucció número 38 de Barcelona va dictar que no existia cap voluntat d’incompliment de l’obligació de pagament de la renda mensual per part de Ferrer, l’Audiència Provincial va revocar aquesta sentència i va ordenar el desallotjament de l’habitatge. El fet és que Jacinto Ferrer, que té un contracte de renda antiga des del 1960 al seu nom, s’ha endarrerit uns quants dies amb diversos pagaments del lloguer (però sense a arribar a acumular mai més d’un mes de retard) des que la propietària, Rosa Maria Balagueró, va enviar un burofax exigint l’abonament de la quota mensual dins dels cinc primers dies de cada mes. Aquest burofax, relata Ferrer, va suposar “noves regles contractuals no fixades en el contracte original” i, per descuit, va pagar més tard.

Robert Palomera, de l’Observatori de l’Habitatge  i Turisme del Clot – Camp de l’Arpa, subratlla que “la vulnerabilitat té moltes formes. En aquest cas no és econòmica però és física”

En els escrits judicials, la defensa de Ferrer ha expressat que la propietària pretén desnonar-lo per “tractar-se d’un contracte que es remunta al 1960” i “pensant que podria obtenir més rendibilitat amb un contracte actual”. A més, recull que el 1998 Ferrer va haver de consignar les rendes davant la negativa de la propietat de rebre-les i evitar així, el desnonament. Ja el 2015, Balagueró va presentar una demanda per rescindir el contracte que va ser desestimada.

A part de de la seva residència, la propietària posseeix, a més del pis de Ferrer, un altre immoble al mateix edifici. Des de l’Observatori, explica Robert Palomera, es van posar en contacte amb ella: “No va atendre a raons. Li dèiem que era una persona molt gran i que volia acabar la seva vida al pis de sempre”.

Un grup de veïnes del Camp de l’Arpa concentrades davant de la casa de Ferrer, dilluns 9 de febrer al vespre |Sarai Rua


Jacinto
 Ferrer no reuneix les condicions per acollir-se a la mesa d’emergència, és a dir, no té dificultats econòmiques. No obstant això, Palomera subratlla que “la vulnerabilitat té moltes formes. En aquest cas no és econòmica però és física. És una persona molt fràgil”. Aquestes condicions no s’han tingut en compte des de Serveis Socials. “Un desnonament en aquestes condicions és una condemna a mort”, sentencia l’activista.


L’ONU i la Generalitat demanen la suspensió

La denúncia que en paral·lel va presentar Jacinto Ferrer davant de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha fet efecte. L’organisme internacional, amb data de 7 de febrer, ha sol·licitat que se suspengui el desnonament mentre el Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat estudia el cas.

Però a més, i arran d’aquest posicionament, el Govern de la Generalitat de Catalunya també ha demanat que se suspengui l’ordre d’execució prevista per demà i assegura que així ho han traslladat als òrgans judicials competents.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!