Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un inquilí aconsegueix la renovació del contracte i una rebaixa del lloguer després de dos anys denunciant assetjament immobiliari

L'empresa inversora Sun Peak S.L va adquirir l'edifici del barri de Vallcarca de Barcelona l'hivern del 2018, va deixar de renovar els contractes de lloguer i va oferir diners a les inquilines perquè marxessin abans. Jaume Gorriz és l'únic veí que queda al bloc, on va decidir quedar-se malgrat el soroll diari de les obres, el mal estat de les zones comunitàries i les trucades constants de la propietat

Roda de premsa del Sindicat de Llogaters i el Sindicat d'Habitatge de Vallcarca amb Jaume Gorriz | Victor Serri

Jaume Gorriz va decidir continuar a casa seva malgrat el soroll de les obres durant tot el dia, malgrat que ja no li renovarien el contracte de lloguer, malgrat que les seves veïnes havien anat marxant i s’havia quedat sol en un bloc de tretze habitatges. Ell diu però que sol no es va quedar perquè el Sindicat de Llogaters i el Sindicat d’Habitatge de Vallcarca l’han acompanyat durant el procés i han guanyat. Gorriz podrà continuar a casa seva al barri de Vallcarca de Barcelona durant set anys més amb un lloguer rebaixat trenta euros.

No és la primera vegada que les inquilines aconsegueixen imposar-se a l’especulació immobiliària i esquerden el modus operandi “comprar, reformar, expulsar i vendre”. Durant l’any 2018, el Sindicat de Llogaters va recollir algunes victòries i la darrera es va anunciar a principis de maig: després de pràcticament cinc mesos d’intenses i difícils negociacions, les inquilines del carrer Carme 106 i 23 aconseguien que la socimi Optimum Re Spain renovés els contractes de lloguer en les mateixes condicions. En aquest cas, Jaume Gorriz s’ha enfrontat a l’empresa inversora Sun Peak SL, creada el 2009, especialitzada en l’adquisició i rehabilitació d’edificis a Barcelona. Segons el seu web ha dut a terme la compra, la reforma i la venda d’11 blocs a la ciutat i actualment en té un a la venda al carrer Baró de la Barre, 38 al barri de Vallcaraca, l’edifici on viu Gorriz L’actiu total de l’empresa està valorat en 2,5 milions d’euros, que administra Pere Arimon Vilageliu i Josep Maria Sust Alemany. La meitat de Sun Peak SL està en mans de la immobiliària Tizzano Novara d’Esther Elisa Giménez, que va ser accionista de Renta Corporación.

Jaume Gorriz a casa seva, on podrà quedar-se durant set anys més |Victor Serri

 

Actualment l’inquilí té vigent el segon contracte de tres anys que va signar amb la propietària, que era veïna de l’edifici. Però l’hivern de 2018, l’edifici va passar a mans de Sun Peak SL. El veïnat se’n va assabentar perquè va deixar unes cartes a l’escala informant-ne. A través d’un agent de la Propietat Immobiliària (API) d’intermediari, van comunicar-los que no renovarien cap dels contractes de lloguer. A mesura que finalitzaven, el veïnat va anar marxant del bloc i van quedar-s’hi només dues famílies i Jaume Gorriz. Les reformes dins els pisos buits es van intensificar: “era molt dur: enderroc de sostre i parets, soroll de perforadores… de vuit del matí a quart de vuit del vespre”, recorda el veí. Per aquesta raó, i a canvi de vora 2.000 euros, les altres dues famílies van marxar i ell es va quedar sol.


Denúncia per ‘mobbing’

Emprant qualificatius de l’argot immobiliari, només quedava un bitxo. Les obres continuaven dins els pisos, però el Gorriz explica que les zones comunes estaven en molt mal estat. A més, l’empresa inversora Sun Peak va aconseguir el seu telèfon i va començar a trucar-li un dia sí l’altre també per convèncer-lo de marxar. “Fins i tot em van arribar a oferir una rebaixa del 50% del lloguer si deixava entrar cada setmana possibles compradors”, denuncia.

La propietat va informar-lo que havien d’arreglar unes canonades i que vindrien uns operaris. “Cada dijous venia gent a casa, però no eren operaris, sinó possibles compradors. La mateixa empresa m’ho va acabar reconeixent”, explica Gorriz

Ell no va cedir. Però en un moment donat, la propietat va informar-lo que havien d’arreglar unes canonades i que vindrien uns operaris. “Cada dijous venia gent a casa, però no eren operaris, sinó possibles compradors. La mateixa empresa m’ho va acabar reconeixent”, explica Gorriz, que es va tornar a plantar i ja no va permetre que entressin a casa seva: “Era molt humiliant”, lamenta. Fa uns quatre mesos, va decidir posar una denúncia per assetjament immobiliari, però quan just una setmana abans que s’hi presentés un inspector de l’Ajuntament de Barcelona, l’empresa es va afanyar a arreglar els espais comunitaris del bloc.

Després de diverses negociacions amb el Sindicat de Llogaters i el Sindicat del barri de Vallcarca, es podrà quedar al bloc. El contracte de set anys que ha signat, i que entra en vigor el dia 1 de juliol -quan acaba el vigent-, inclou una clàusula però que permet visites de possibles compradors i el Jaume Gorriz té por que en aquest interval pugui quedar desprotegit.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!