Internacional

Un mur humà protegeix tres joves basques condemnades a sis anys de presó

Vuit mil persones es manifesten a Vitòria-Gasteiz per rebutjar la condemna de l'Audiència Nacional espanyola contra set joves per la seva militància política
La manifestació d'aquest migdia ha aplegat 8.000 persones
Aske Gunea
17/05/2015

Mocadors, pintura, perruques i màscares. Un crit unànime tenyit de color taronja. A les dotze del migdia milers de persones han arrencat una marxa desobedient pels carrers del centre de Vitòria-Gasteiz. Ho han fet rere una pancarta amb el lema “ja n'hi ha prou de polítiques d'excepció”, en resposta a una convocatòria del moviment Eleak. Encapçalaven la manifestació familiars i amigues de les set joves condemnades i algunes de les vint-i-una que l'Audiència Nacional espanyola ha absolt en el mateix procés judicial. “Avui estem aquí per denunciar la sentència contra set joves basques, per mostrar el nostre suport” ha afirmat davant dels mitjans un portaveu de l'organització, que ha volgut deixat clar que “això és un atac contra totes nosaltres”.

S'han incorporat al mur popular camuflades entre les milers de manifestants disfressades per a l'ocasió per dificultar la seva identificació

Fa onze dies, quatre de les set darreres condemnades per la seva pertinença a l'organització juvenil Segi, il·legalitzada l'any 2001 per Baltasar Garzón, van ser detingudes per agents de paisà de l'Ertzaintza. “Les detencions han estat totalment il·legals perquè no hi havia auto de presó ni s'havia comunicat”, ha afirmat un membre d'Eleak, recordant que les detencions es van ordenar, de manera excepcional, abans de fer-se pública la sentència. Les advocades d'aquestes quatre joves, que actualment es troben en presó preventiva en centres penitenciaris del País Basc, han presentat denúncies al jutjat per “detenció il·legal” i han anunciat que presentaran recurs al Tribunal Suprem contra una sentència que encara no és definitiva. Les tres joves que continuen en llibertat, van aconseguir evadir la detenció i han estat amagades fins el dia d'avui. Aquest matí totes tres s'han unit a una mobilització que ha estat massiva, camuflades entre les milers de manifestants disfressades per a l'ocasió per dificultar la seva identificació.

Mur taronja

Durant més d'una hora i mitja una marea taronja ha avançat pels carrers de la capital alabesa amb crits de “endavant el jovent basc”. A dos quarts de dues la capçalera ha arribat a la cèntrica plaça de la Verge Blanca, que ràpidament ha quedat repleta de manifestants. Després de la lectura del manifest i diverses intervencions, desenes de joves han col·locat una bastida a tocar del gran monument situat al ben mig de la plaça, que ha quedat engalanat amb pancartes de grans dimensions. Des de la megafonia que s'ha muntat sobre l'estructura, una jove ha anunciat la presència a la mobilització de tres de les set condemnades, aquelles que encara estan en llibertat. En aquell moment ha esclatat l'alegria i solidaritat a la plaça, rere les màscares i pintures usades per dificultar la identificació de totes les participants. Mentre l'organització convidava tothom a construir un mur popular que les protegeixi d'una possible detenció. Durant mitja hora s'han donat les consignes per actuar en aquesta acció de desobediència civil massiva i “resistir totes juntes davant d'aquesta injustícia” i, tot seguit, s'ha dut a terme un assaig. Minuts després ha pres la paraula un dels condemnats, Igarki Robles, que no s'ha mostrat davant la gentada que omplia la plaça, però ha agraït el suport rebut i ha animat les assistents a seguir lluitant. Els antiavalots de l'Ertzaintza, que han precedit i tancat la marxa en tot moment amb les seves furgonetes, han fet acte de presència a una de les cantonades de la plaça. “Comença la guerra psicològica, estiguem tranquil·les, això serà llarg”, ha comentat pel micròfon una jove abans de posar música i distendre l'ambient.

Aparició de les tres joves represaliades
Aquesta tarda les tres joves han aparegut d'entre la multitud i han tornat a camuflar-se / Axier López


Espai alliberat

A la tarda s'han reactivat les comissions que organitzen l'Aske Gunea (espai alliberat) a la plaça més emblemàtica de Vitòria-Gasteiz. S'han aixecat diverses carpes: difusió, assistència jurídica, sanitària, comunicació i cuina. Paral·lelament, diferents actuacions musicals han amenitzat el dinar fins que a mitja tarda s'ha fet un assaig general, on totes les participants del mur han pogut prendre consciència de l'acció que es durà a terme per respondre a una més que probable intervenció policial. Mentre es practicava la formació del mur popular, Aiala, Ibon i Igarki, s'han mostrat davant les centenars de persones que impulsen aquesta acció de desobediència civil massiva. Totes tres han netejat les seves cares de pintura i s'han desfet de perruques i màscares per pronunciar unes paraules d'ànim i coratge, abans de tornar a desaparèixer entre el mur humà que les protegeix. Després de 28 hores els dos activistes penjats a l'esglèsia han baixat fent rapel i també s'han incorporat al mur sense ser identificats. Centenars de persones continuen en alerta a la plaça, en una acció indefinida fins a una més que probable intervenció policial durant les hores vinents.

*SEGUIMENT EN DIRECTE: Les webs de Hamaika i Ahotsa fan streaming en temps real.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: