Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un pres basc compleix quinze dies en vaga de fam per reclamar la fi de la dispersió penitenciària

Patxi Ruiz ha engegat aquesta acció de protesta per denunciar les amenaces rebudes per part del funcionariat del centre de Campos del Rio, a Múrcia. Les mostres de solidaritat s'han estès els darrers dies a altres presons i diferents ciutats i pobles del País Basc, on el passat dissabte va haver-hi càrregues i una detenció per part de la Policia Nacional espanyola al centre de Pamplona

Manifestació en suport al pres en vaga de fam Patxi Ruiz a Pamplona | Ekinklik

El passat dissabte 9 de maig una vuitantena de presos del mòdul 8 del centre penitenciari Campos del Rio (Múrcia II) sortien al patí de la presó amb pancartes per protestar i exigir l’excarceració de les persones amb malalties greus, rebre material de protecció adequat per poder protegir-se de la COVID-19 –com gel i mascaretes–, sol·licitar la realització de test PCR pels interns amb símptomes i reclamar que deixaren sortir en cas que es produïra la mort d’algun familiar durant l’estat d’alarma. Segons expliquen des del Moviment Pro Amnistia i Contra la Repressió (ATA, per les seues sigles en basc), durant aquesta protesta una de les funcionàries va amenaçar al pres Patxi Ruiz, que reclamava que es respectaren els seus drets junt amb la resta de companys, el va acusar de ser l’impulsor de la protesta, el va amenaçar i va informar la direcció del centre.

Davant aquesta situació Ruiz, pres en règim FIES des de fa divuit anys, es va autolesionar els braços i va ser traslladat al mòdul d’infermeria. Segons expliquen des de l’organització ATA, el seu objectiu era cridar l’atenció per fer visible i denunciar l’actitud agressiva dels funcionaris i les seues amenaces. L’endemà, diumenge 10 de maig, Ruiz decidia engegar una vaga de fam i set des de la seua cel·la del mòdul 8. A banda d’aquesta denúncia contra els funcionaris, el pres basc feia arribar dies després de l’inici de l’acció un escrit exigint que es garantira la seua seguretat i integritat física durant la vaga, alhora que reclamava que totes les persones preses en aquest centre –incloses les preses polítiques basques–, foren traslladades immediatament a les presons més properes al seu lloc d’origen o prop de les seues famílies.

El passat divendres, després de complir onze dies en vaga de fam i sed, Ruiz va sofrir una fallada renal i va ser traslladat a l’hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia

El passat divendres, després de complir onze dies en vaga de fam i set, Ruiz va sofrir una fallada renal i va ser traslladat a l’hospital Virgen de la Arrixaca de Múrcia. Allà li van injectar dos litres de sèrum i va poder rebre la visita de la seua mare. Després d’això, Ruiz decidia abandonar la vaga de set –després de dotze dies– i continuar amb la de fam. Ara continua l’acció un altre cop des del mòdul d’infermeria del centre penitenciari de Campos del Rio, ja que el mateix dissabte va demanar l’alta voluntària a l’hospital.

Manifestació en suport al pres en vaga de fam Patxi Ruiz i càrregues de la Policia Nacional a Pamplona |Ekinklik

 

L’acció de protesta del pres basc està rebent en les darreres setmanes nombroses mostres de solidaritat al carrer des de sectors de l’esquerra independentista basca, com mostren algunes de les accions i concentracions convocades a diferents ciutats i pobles del País Basc, o les accions de protesta d’altres presos polítics bascs des d’altres centres. Patxi Ruiz també està rebent el suport de sectors anticarceraris, organitzacions internacionalistes i entitats en defensa dels drets humans, ja que en aquest cas les seues demandes i les dels altres presos del mòdul 8 exigeixen respecten pels drets fonamentals dins les presons i que es pose fi a la dispersió. Aquesta és precisament una de les catorze reivindicacions del grup de presos en lluita activa a les presons de l’Estat des de fa quatre anys, que el passat 15 de maig acabaven també una acció de vaga de fam de quinze dies per exigir l’excarceració de la població gran i amb malalties greus.

El passat cap de setmana les protestes en solidaritat amb Ruiz al País Basc van desencadenar l’actuació de la Policia Nacional espanyola, que segons informava Ahötsa el passat dissabte va carregar de forma violenta contra els manifestants al centre de Pamplona i va detenir una manifestant.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!