Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desnonen un veí del barri de Sants per un retard de tres dies en el pagament del lloguer

Abdelah Alaoui fa setze anys que viu al barri barceloní amb els seus tres fills, dos menors d'edat. El Grup d'Habitatge de Sants va aconseguir aturar dos intents de desnonament, però avui mitjançant un ampli desplegament d'antiavalots s'ha fet efectiu. Al bloc on viuen hi ha tres pisos turístics, un dels quals sense llicència

Sis furgones d'agents de l'ARRO han participat en el desnonament | Arxiu

Els quatre accessos al carrer Ventura Plaja del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona han estat tallats pels Mossos d’Esquadra des de primera hora del matí. Un ampli desplegament policial, format per sis furgons de la unitat ARRO i de la Brigada Mòbil (Brimo) ha fet acte de presència per executar un desnonament dels 47 que, segons dades dels jutjats, hi ha a la ciutat cada dia. Abdelah Alaoui i la seva família, inclosos tres fills -dos dels quals, menors- viuen a Sants des de fa setze anys i avui el seu sostre està en mans de la comitiva judicial. Té vigent un contracte de lloguer de tres anys, fins al 2020, però explica que tan sols per un endarreriment en l’abonament de la quota mensual de tres dies, van acusar-lo d’impagament, ja no li van acceptar el lloguer i la propietat va obrir un procediment de desnonament per la via civil. Per la Clàudia, del Grup d’Habitatge de Sants: “la propietat se’l vol treure de sobre. La mala relació venia d’abans perquè mai li han volgut arreglar res del pis i ell ha hagut de fer les reformes. El retard va ser l’excusa”.

Fins ara, havien aconseguit aturar dos desnonaments. També havien intentat negociar amb la propietat del pis, que ho és de la finca sencera, la família Soldevila de Monteys, però no hi han estat predisposats. Des del Grup d’Habitatge estan convençudes que volen convertir l’habitatge d’Alaoui en un pis turístic, perquè és un patró que s’ha anat repetint a altres plantes de l’immoble. On hi havia veïnes, almenys ara ja hi ha tres pisos turístics, dos amb llicència i un d’il·legal, segons el grup activista de defensa del dret a l’habitatge. L’edifici del número 17 del carrer de Ventura Plaja, de construcció molt antiga, té cert interès patrimonial, ja que és un dels punts del barri de Sants on s’hi van construir refugis antiaeris durant la Guerra Civil del 1936-39, tal com figura recollit en la carta arqueològica de Barcelona.

L’any 2013, segons una exveïna, es va produir un cas semblant a l’actual amb Abdelah Alaoui, quan un veí de 85 anys, per un problema en la implantació del sistema IBAN en els comptes corrents, va deixar d’abonar la mensualitat durant un mes

Una antiga veïna de l’edifici, que hi va passar bona part de la infantesa i adolescència, explica que els problemes entre els inquilins d’aquest bloc quan una nova generació de la família propietària va prendre el control de l’explotació de l’immoble. “Eren tres propietaris i cadascun es va quedar una línia de pisos, un per planta. Els d’una de les línies que eren més petits, es van convertir en pisos turístics”. Alguns d’aquests apartaments, que es lloguen a visitants foranies, es publiciten a través diverses pàgines web. Aquesta exveïna detalla també que es van presentar diverses denuncies per sorolls i altres molèsties ocasionades pels pisos turístics i pel fet que no estiguessin donats d’alta, però no hi ha hagut mai cap actuació per fer-los tancar. Anys abans, la implantació de la LAU, va provocar el venciment progressiu dels contractes de renda antiga, i les noves famílies que van accedir al bloc ho van fer amb una renda mensual de més del doble que les anteriors llogateres. “Molts pisos es van convertir en pisos pastera, es rellogaven habitacions perquè era impossible fer front a la quantia del lloguer mensual”. Aquest fet, segons aquesta veïna, va degradar la situació a un immoble ja molt envellit i sense ascensor i quan la propietat va carregar l’import d’unes reformes estructurals a les veïnes que encara es mantenien amb lloguer de renda antiga, algunes com la seva mare van optar per marxar.

L’any 2013, segons aquesta exveïna, es va produir un cas semblant a l’actual amb Abdelah Alaoui. Quan un veí de 85 anys, per un problema en la implantació del sistema IBAN en els comptes corrents, va deixar d’abonar la mensualitat durant un mes. I encara que després va seguir pagant, “la propietat ja li va obrir un procediment de desnonament. Fins que un cop jo mateixa vaig aturar un intent de desnonament, ja que la comitiva judicial es va presentar sense cap mena d’assistència social, i anaven a deixar al carrer una persona que no es valia per si mateixa”.

Per Clàudia, del Grup d’Habitatge de Sants, “la propietat se’l vol treure de sobre. La mala relació venia d’abans perquè mai li han volgut arreglar res del pis i ell ha hagut de fer les reformes. El retard va ser l’excusa”

Alaoui, com a autònom, s’ha dedicat a vendre electrodomèstics al Mercat dels Encants, malgrat que pràcticament no té ingressos; però en haver tingut unes rendes familiars puntuals, li han denegat l’entrada a la mesa d’emergència d’habitatge. A més, en aquests moments està de baixa laboral. Aquest migdia, després d’una reunió a la seu del districte de Sants Montjuïc amb la família desnonada, se li ha proporcionat un allotjament provisional en una pensió fins a finals de l’estiu, i amb el compromís d’incorporar-lo posteriorment a l’esmentada taula d’emergència.

Des de dos quarts de set del matí d’aquest divendres s’ha produït una concentració de veïns i veïnes, esmorzar i una “guerra d’aigua contra el turisme”. La comitiva judicial, amb la procuradora i els Mossos d’Esquadra, després de retirar el grup de persones que resistien assegudes al portal, ha accedit a l’immoble. Convocades pel Grup d’Habitatge de Sants s’han dirigit posteriorment en manifestació fins a la seu del districte de Sants-Montjuïc, a exigir al consistori una solució per a Alaoui.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!