Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una abraçada feta paraules

A 'Trencar el silenci', l'exdiputada de la CUP Mireia Boya Busquet fa visible la necessitat de fer escac i mat a un model i unes formes polítiques, profundament masculinitzades, on justament regnen la fredor i la distància

Que inevitable que és, a vegades, posar-se una cuirassa per esquivar les ferides, amagar els sentiments i tot el que mai ens hem atrevit a dir, mostrar-nos fredes o distants davant la resta com a única estratègia per evitar que fiquin el dit allà on fa més mal.

Trencar el silenci, Mireia Boya Busquet fa visible la necessitat de fer escac i mat a un model i unes formes polítiques, profundament masculinitzades, on justament regnen la fredor i la distància. De com és d’urgent obrir la porta a una nova manera de fer, basada en valors més humans i humanistes. De la necessitat de trencar el silenci, però també les barreres, les cuirasses, els murs que ens separen. I de cuidar, cuidar-se i deixar-se cuidar.

Marta Rovira, al pròleg, confessa que el que la va convèncer d’obrir el llibre és que es tracti d’una apologia del feminisme i de les dones fent política, i no pas d’un llibre del procés. I certament, Trencar el silenci no és un llibre del procés. El procés esdevé únicament el marc polític que envolta un exercici catàrtic en què l’autora s’expressa des del dolor i la sinceritat.

El llibre s’estructura a partir de moments que han marcat la seva trajectòria personal i professional dels darrers anys: la mort de la seva mare, el dia a dia a les institucions, l’organització del referèndum i la repressió viscuda

El llibre s’estructura a partir de moments que han marcat la seva trajectòria personal i professional dels darrers anys: la mort de la seva mare, el dia a dia a les institucions, l’organització del referèndum i la repressió viscuda. L’autora hi exposa la manca de sororitat i comprensió que ha trobat a faltar en totes aquestes ocasions per part de moltes de les persones que l’acompanyaven. No és fàcil practicar el feminisme dins la gola del llop. I davant l’error, es fa necessari prendre consciència i fer autocrítica. Per això la narració dels fets no es fa des del retret, sinó des de l’oferiment d’una mà estesa, des de l’apropament a una nova manera de fer i entendre la política.

Trencar el silenci és una abraçada feta paraules. A ella mateixa, a les lectores, a tothom qui la necessiti. És una espurna que pretén encendre i cremar la por, de manera cohesionada; crear comunitat, des del convenciment que, quan tothom hi és, qualsevol sacrifici del “jo” esdevé un “nosaltres” inapel·lable.

Article publicat al número 504 publicación número 504 de la Directa

LLIBRE

'Trencar el silenci'
Mireia Boya Busquet
Ara Llibres, 2020
192 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!