Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una empresa de Mollet del Vallès denuncia la CGT per calúmnies i "odi contra els empresaris"

Tot i que Inspecció de Treball va determinar "la responsabilitat empresarial de Ramcon Empresa de Servicios SA" en un accident mortal el 26 de febrer de 2021, l'empresa s'ha querellat contra la secretària general del Vallès Oriental i la federació de Barcelona del sindicat per haver afirmat que "morir treballant és assassinat"

Charo Luchena, a la concentració del 27 de maig de 2021 davant d'Inspecció de Treball de Barcelona | CGT Barcelona

El 27 de maig de 2021 la CGT va convocar una concentració davant d’Inspecció de Treball de Barcelona, situada a la Travessera de Gràcia. Duien pancartes amb els lemes “Volem justícia”,”“Tot per la família” o “Morir treballant és assassinat”. La secretària general de CGT al Vallès Oriental, Charo Luchena, va agafar el megàfon i va denunciar “la responsabilitat de l’ajuntament de Mollet i de l’empresa Ramcon” en la mort d’un treballador a l’edifici de la brigada municipal d’aquest municipi vallesà. Tot seguit va detallar que aquell operari fatalment accidentat el 26 de febrer “tenia por, però tenia una ordre de treball per netejar uns vidres de la teulada de l’edifici de la brigada municipal, la teulada era responsabilitat de l’Ajuntament de Mollet i el treball sense arnès era responsabilitat de l’empresa. Tenia por, però tenia dues sancions i no en volia una tercera, i per això va pujar malgrat la por. Anaven a per ell i ho han aconseguit, l’han matat. No ens ha de fer por dir que no perquè ens hi va la vida”. La protesta, en forma de manifestació, es va traslladar a la seu de la delegació del govern espanyol al carrer Mallorca, on es van fer proclames contra el govern i es va exigir mesures per garantir la prevenció de riscos en els llocs de treball. L’acte, envoltat d’una enorme emotivitat i tristesa per la mort d’un company de feina tres mesos enrere, ha tingut una sorprenent derivada que l’advocat del Col·lectiu Ronda Àlex Tisminetzky qualifica de “salvatjada”.

L’advocat del Col·lectiu Ronda Àlex Tisminetzsky considera que dir “que és un assassinat quan hi ha hagut una infracció greu de l’empresa forma part de l’activitat sindical”

La societat mercantil Ramcon Empresa de Servicios SA, on treballava la víctima, ha presentat una querella contra Charo Luchena i contra CGT Federació Local de Sindicats de Barcelona per un “delicte de calúmnies i un possible delicte d’odi cap als empresaris pel simple fet de pertànyer a un col·lectiu econòmic, és a dir, per la seva condició social i econòmica”. Tisminetzky, un dels advocats que està batallant als jutjats el grau de responsabilitat de l’empresa en l’accident mortal, considera que estem davant d’una acció judicial que és difícil “que pugui prosperar”. “Des del punt de vista de la jurisdicció social, el sindicat té la funció de protestar i de denunciar una injustícia. Dir que és un assassinat quan hi ha hagut una infracció greu de l’empresa forma part de l’activitat sindical. És una salvatjada que ara li posin una demanda a la delegada sindical i a la CGT”, considera en relació amb el cas.

L’empresa Ramcon de Mollet del Vallès s’ha querellat contra la CGT per les consignes durant la concentració del 27 de maig de 2021 davant d’Inspecció de Treball |CGT Barcelona

De fet, un informe d’Inspecció de Treball de més de vint pàgines, al que ha tingut accés la Directa, conclou que “queda acreditada la responsabilitat empresarial de Ramcon Empresa de Servicios SA en l’accident patit pel treballador J. P. S. el 26 de febrer de 2021”. A partir d’aquesta acta d’infracció, es va obrir un procediment sancionador. En paral·lel, a més, la família de la víctima ha obert la via judicial penal contra l’empresa. Malgrat tot, el jutjat de primera instància i instrucció 5 de Mollet del Vallès ha citat a declarar com a querellats el 16 de febrer la delegada sindical i els representants de la Federació de Barcelona de la CGT.

“Evidentment, no ens hem retractat ni retractarem d’una cosa que és veritat, Inspecció de Treball en el seu informe conclou que queda acreditada la responsabilitat de l’empresa per l’accident mortal, per tant, de calúmnies cap ni una”, assevera Luchena davant l’oferiment de l’empresa, en la fase de conciliació judicial, de no presentar la querella si s’avenien a indemnitzar-los amb 6.000 euros i a difondre per mitjà de les xarxes socials una “rectificació que contingui reconeixement explícit de la incertesa dels fets imputats”. En el redactat de la querella, la indemnització sol·licitada puja a 20.000 euros i la delegada sindical respon amb ironia “sembla que volen sanejar els comptes de l’empresa a càrrec de la CGT”. A més, hi veu en tot plegat una voluntat explícita de persecució a l’activitat sindical: “van buscant els afiliats a la CGT amb lupa per veure amb què els poden sancionar” i posa a tall d’exemple que aquesta mateixa setmana “s’ha celebrat un judici per vulneració de dret de vaga de dues treballadores d’aquesta empresa”. Luchena conclou que “aniran fins al final” i no cediran “davant de pressions intolerables”, ja que està en joc “la dignitat, la seguretat i la vida en els llocs de treball”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!