Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una empresa vinculada a Goldman Sachs vol apujar més d’un 50% el lloguer de pisos de protecció oficial a 28 famílies

El 2015 l'edifici de Santa Perpètua de Mogoda va passar a mans de Promociones Lladero, controlada per Picton Investments. L'empresa accionista està administrada per directius del banc inversor estatunidenc que va contribuir a la crisi financera del 2007. Ara els vol incrementar els lloguers en règim de protecció oficial en uns percentatges que consideren injustos. Avui ho han denunciat, com a Sindicat de Llogaters, en roda de premsa

Pis a Santa Perpètua de la Moguda / Montse Giralt | Montse Giralt

Hi van entrar el 2013 amb uns lloguers assequibles i ara es troben en risc d’expulsió perquè l’actual empresa propietària de l’edifici proposa uns increments que oscil·len entre 50% i gairebé el 100%. Res els podria fer pensar que arribarien fins aquí. Havien trobat una promoció privada de protecció oficial a Santa Perpètua de Mogoda a deu anys en règim de lloguer i van firmar contractes de cinc anys, renovables a cinc més. Però a finals del 2015 es van produir diversos moviments empresarials clau, que van passar força inadvertits. El bloc, propietat de La Llave de Oro a través de Inmobiliaria Mar, va passar a mans de Picton Investments SL, administrada per directius de Goldmans Sachs. Amb la venda d’hipoteques subprime, el banc estatunidenc que ara decideix sobre el sostre de 28 famílies, va contribuir a la crisi financera del 2007.

Lorena Ávila, de 31 anys i amb una criatura d’un any i mig, actualment paga 500 euros de lloguer al mes -incloent l’aparcament i un traster- però si la propietària de l’edifici no canvia de parer, a partit del 31 de desembre, quan finalitza el contracte, n’haurà de passar a pagar 744: “amb un nen i totes les despeses que tenim, per més que volgués, no ho podria assumir”, lamenta. Ávila hauria de destinar tot el seu sou a pagar el lloguer. La resta de veïns i veïnes es troba en una situació similar. Raisa Amed paga 445 euros mensuals i volen que en pagui 728, un increment al que no pot fer front amb dues criatures i amb únic sou entrant a casa, ja que ella es troba a l’atur. A Joan Muntalt també se li dispararia 250 euros el lloguer i puntualitza que tot i que l’increment mitjà és del 55%, hi ha famílies a les que pràcticament se’ls dobla la quota. Com a afegit, denuncien que l’edifici, ubicat a la zona de Can Filuà, té alguns problemes, com unes parets que no aïllen, desperfectes dins el pisos i una porta de pàrquing que s’espatlla constantment.

Algunes famílies afectades per Promociones Lladero en mans de Picton Investments |Montse Giralt

 

Els increments anunciats per Promociones Lladero, en mans de Picton Investments en cap cas poden superar els preus màxims de venda i renda dels habitatge protegits establerts per la Generalitat de Catalunya. Santa Perpètua de Mogoda és una població inclosa dins la Zona A i el preu de lloguer per metre quadrat està fixat en 7,28 euros. Els pisos tenen entre 54 i 70 metres quadrats, i per tant, el preu de l’habitatge més gran, en cap cas, podria superar els 509,60 euros, a banda de l’aparcament i el traster. Tot i que la llei del 2007 permet operacions de compravenda de promocions de protecció oficial d’empreses privades, obliga a mantenir les mateixes condicions. En aquest cas doncs, durant deu anys, el bloc del carrer de la Teixidora número 16-18 ha de mantenir-se com a lloguer de protecció oficial, hi visqui qui hi visqui, i a partir d’aleshores, la propietat pot vendre’ls als preus protegits. Les inquilines sempre han de tenir dret preferent de compra. En qualsevol cas, en règim de lloguer o de venda, la qualificació de protecció oficial s’ha de conservar durant un mínim de trenta anys.

Els increments anunciats per Promociones Lladero, en mans de Picton Investments, estarien infringint els preus màxims de venda i renda dels habitatge protegits establerts per la Generalitat de Catalunya

Les inquilines, que formen part del Sindicat de Llogaters, ja van entregar una carta a la propietat rebutjant els increments, i la gestora que actualment administra els pisos, Medasil Desarrollos, al cap de dos mesos s’hi va reunir. El veí Àngel Ponce explica que els van acusar d’haver viscut durant cinc anys “como las rebajas del Corte Inglés” i l’únic que van oferir-los va ser una bonificació de 1.500 euros en el contracte -que només representen 25 euros menys al mes- i l’IBI congelat durant tres anys. “Nosaltres demanem que ens renovin a cinc anys més, com ens va assegurar la Llave de Oro, i que pugin només l’equivalent a l’IPC”, sentencia Ponce.


L’entramat del banc inversor

El cas del bloc de Santa Perpètua de Mogoda guarda relació amb el cas de les 150 famílies de Sant Joan Despí, a qui la propietat es negava a renovar contracte o exigia un increment d’entre el 40 i el 100% del lloguer. En ambdós casos, la gestora és la mateixa: Medasil Desarrollos, i tant l’empresa Pyrinees Acquisitions, propietària del bloc de Sant Joan Despí, com Promociones Lladero, de Santa Perpètua, estan relacionades amb Goldman Sachs.

El cas del bloc de Santa Perpètua de Mogoda guarda relació amb el cas de les 150 famílies de Sant Joan Despí, a qui la propietat es negava a renovar contracte o exigia un increment d’entre el 40 i el 100% del lloguer. En ambdós casos, la propietat està relacionada amb Goldman Sachs

Mentre que en el primer cas, directament, es tracta d’una empresa controlada pel banc inversor, en el segon, a Picton Investments -l’accionista de Lladero- hi figuren diversos alts càrrecs. Com a presidenta de l’empresa hi ha la representant de Goldman Sachs a l’Estat espanyol, Ana Estrada López, que també figura al capdavant d’altres firmes de l’entremat societari del banc inversor. És vicepresidenta d’Encasa Cibeles SL, l’empresa amb què Goldman –a través de la gestora espanyola Azora- va comprar 2.939 habitatges socials de l’Institut de l’Habitatge de Madrid (Ivima, per les sigles en castellà). Una operació que va representar l’entrada dels fons d’inversió a l’habitatge públic i està sota la lupa dels tribunals per presumpta malversació de fons públics i prevaricació.

Però les relacions són múltiples. Com a apoderat de Picton Investment hi ha Robert Marinacce Guillame, administrador únic de Goldman Sachs SAU. La vicepresidenta Marielle Stijger és alhora administradora de l’empresa amb seu a Luxemburg GS Lux Management Services SARL, que segons el Centre Nacional d’Informació de la Reserva Federal dels Estats Units, també està vinculada a Goldman Sachs. I el partner del banc estatunidenc Valentin Bascuñana Mas n’és conseller.

Precisament, Bascuñana Mas va assessorar el banc inversor en la compra de divuit edificis que va comprar a la promotora La Llave de Oro el gener del 2015. Entre els tres blocs d’habitatge protegit inclosos en l’operació, a més del bloc ocupat al barri de Gràcia de Barcelona, La Jahnela, hi podria figurar el de Santa Perpètua de Mogoda.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!