Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Una vida de lluita al Kurdistan

Primer dels tres volums autobiogràfics traduïts al castellà sobre la vida en lluita de la històrica dirigent kurda Sakine Cansiz, Sara, assassinada a París l’any 2013 presumptament a mans dels serveis d’intel·ligència turcs

És el primer dels tres volums autobiogràfics traduïts al castellà sobre la vida en lluita de la històrica dirigent kurda Sakine Cansiz, Sara, assassinada a París l’any 2013 presumptament a mans dels serveis d’intel·ligència turcs. L’obra ressegueix els seus anys d’infància, adolescència i primera joventut –quan participa, amb tan sols vint anys, en el congrés fundacional del PKK, l’any 1978, juntament amb Abdüllah Öcalan– fins a concloure amb la seva detenció l’any següent.

Més enllà del valor literari (l’edició ha conservat un estil telegràfic, fidel al manuscrit original), la importància del llibre recau en acostar-nos les memòries d’una revolucionària que va combatre tant les conviccions socials adscrites a les dones kurdes de l’època –com el matrimoni forçat– fins a l’enfrontament amb la violència perpetrada contra el poble kurd per l’ultranacionalista estat turc.

Experiències com el genocidi turc de Dersim i el progrom de Maras van donar sentit a la seva militància i la van convertir en una de les figures centrals del PKK.

En paral·lel, Cansiz va desenvolupar un metaparadigma d’emancipació de la dona que es traslladaria a l’interior del moviment d’alliberament kurd. Una visió que segueix vigent avui dia en el si del moviment i que ha inspirat les unitats de defensa femenines dels quatre territoris en què queda dividit el Kurdistan. Nacida en invierno s’emmarca en la col·lecció Sol de Revolta, segell articulat per la Plataforma Azadí i l’Editorial Descontrol.

Article publicat al número 468 publicación número 468 de la Directa

Llibre

Toda mi vida fue una lucha. Nacida en invierno (vol. 1)
Sakine Cansiz
Editorial Descontrol
416 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!