Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Vaga a les biblioteques de Barcelona a les portes de Sant Jordi

El comitè d’empresa del Consorci de Biblioteques de Barcelona, integrat per la Intersindical i la CGT, denuncia dificultats de conciliar la feina amb la vida personal i familiar i reclama un augment de personal en aquest servei públic

| Arxiu

Les treballadores de les biblioteques de Barcelona fan avui una jornada de vaga, coincidint amb la vigília de Sant Jordi, per reivindicar mesures que els permetin conciliar de manera efectiva la vida laboral i personal amb la feina. També, una millora general de les condicions de treball, que asseguren que requereix augmentar el personal.

La jornada de protesta ha estat convocada pel comitè d’empresa del Consorci de Biblioteques de Barcelona, integrat pels sindicats Intersindical i CGT. La xarxa de biblioteques ha informat que arran de la vaga no es pot garantir l’obertura de les biblioteques ni dur a terme els serveis habituals.

Les treballadores de les biblioteques de Barcelona exigeixen un increment progressiu de les plantilles, una demanda històrica que ha cobrat força davant la proposta del Consorci de Biblioteques d’introduir noves estructures horàries

Les treballadores de les biblioteques de Barcelona exigeixen un increment progressiu de les plantilles. Es tracta d’una demanda històrica que ha cobrat força davant la proposta del Consorci de Biblioteques d’introduir noves estructures horàries, sense ampliar el nombre de treballadores.

Segons denuncia el comitè d’empresa, aquesta reforma incrementaria la mobilitat laboral i perpetuaria jornades extenses, de més de 10 hores, així com setmanes laborals de fins a 6 o 7 dies consecutius. Denuncien que es tracta d’un canvi que impactaria en la possibilitat d’atendre la vida personal i les responsabilitats familiars de les treballadores.

 

Bossa de treballadores itinerants, la proposta del Consorci

El Consorci planteja recórrer a la bossa de treballadores itinerants per cobrir les necessitats de personal. Es tracta d’un recurs pensat per respondre a les necessitats laborals “derivades d’incidències”, no a les necessitats de personal que el servei té de manera estable, recorden les convocants de la vaga.

“La plantilla de les biblioteques ja està reduïda i el risc de no cobrir les incidències és un problema greu. Volem que es contracti nou personal” explica Montserrat Serra, bibliotecària i membre de La Intersindical, així com delegada del comitè d’empresa.

El comitè d’empresa considera que hi ha falta de voluntat del Consorci per atendre les demandes laborals i afirma que la vaga arriba en un moment en què la negociació està estancada

El Consorci de Biblioteques de Barcelona, format per l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, gestiona la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat. El comitè d’empresa critica la falta de voluntat del Consorci per atendre les demandes laborals i afirma que la vaga arriba en un moment en què la negociació està estancada.

Les treballadores amplien les seves reivindicacions exigint una major dignificació del servei públic, incloent-hi un augment del reconeixement per part de l’Ajuntament, més inversió en les biblioteques, revertir l’externalització de serveis i comptar amb un protocol efectiu, dotat dels recursos adequats, per respondre a les violències masclistes dins dels equipaments. Denuncien que treballadores i usuàries es troben sovint exposades a situacions de violència.

 

Servei cultural “infrafinançat”

“Les Biblioteques de Barcelona són el servei cultural millor valorat per la ciutadania, el primer equipament cultural de proximitat, d’accés lliure i gratuït, i malgrat això, no rebem el mateix reconeixement per part de l’Ajuntament i som tractades com un servei secundari”, denuncia el comitè d’empresa en una nota de premsa.

La convocatòria de vaga preveu concentracions de protesta durant tot el dia, la primera tindrà lloc aquest matí davant de la biblioteca Gabriel García Márquez, al barri de Sant Martí

Aquesta situació es veu agreujada per ser un dels serveis amb menys finançament en l’àmbit cultural a Barcelona, tot i la demanda creixent del servei. “Treballem amb vocació i som un servei de cara al públic, i exigim el reconeixement que mereixem”, afirma Serra.

La convocatòria de vaga preveu concentracions de protesta durant tot el dia. La primera tindrà lloc aquest matí davant de la biblioteca Gabriel García Márquez, al barri de Sant Martí, on inicialment estava programat el pregó de l’Ajuntament per la diada de Sant Jordi. L’acte es farà, finalment, al Born, al Centre de Cultura i Memòria, on les treballadores convoquen una altra concentració de protesta a la tarda.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!