Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Zoo, Smoking Souls i Pau Alabajos denuncien l'intent de "rentat d’imatge" del règim turc a través d'un festival

Els grups han rebutjat la invitació al festival One Voice For All que organitza el règim turc per donar suport a la causa palestina. Juntament amb el BDS-País Valencià i el Comitè Valencià en Solidaritat amb Kurdistan i Afrin denuncien els atacs sistemàtics d'Erdogan al poble kurd i al conjunt de la dissidència política

Concentració del BDS a València contra el suport de Turquia a l'Estat d'Israel | Lucas Guerra

El consolat de Turquia va veure ahir dilluns per la vesprada com un grup de persones, convocades pel BDS-País Valencià i el Comitè Valencià en Solidaritat amb Kurdistan i Afrin (CVSKA), es plantaven davant de la seua seu per informar de la negativa dels grups musicals valencians Zoo, Smoking Souls i Pau Alabajos a participar en el festival One Voice For All, que organitza el règim turc per donar suport a la causa palestina. El festival està programat per als dies 16 i 17 de novembre en Istanbul. “No es pot defensar el poble palestí mentre es persegueix i massacra sistemàticament el poble kurd ni mentre es mantenen relacions comercials, diplomàtiques i militars amb l’entitat sionista, com fa Turquia”, afirma Jorge Ramos Tolosa del BDS País Valencià a la Directa.

No és la primera volta que el règim de Turquia pretén utilitzar la causa palestina per a guanyar en influència social i política a l’Orient Mitjà, malgrat les intenses relacions econòmiques i militars que s’amaguen rere disputes ocasionals a nivell mediàtic. En maig d’enguany, per exemple, el consol israelià va ser expulsat i va patir un escorcoll a l’aeroport davant les càmeres de televisió en una zona on normalment no hi poden accedir.

Per David Gonzalez del CVSKA, és probable que els assessors d’Erdogan pensen que “si es parla del bé i solidari que és amb Palestina el món no parlarà del que fa contra la població kurda”

Des del BDS-PV denuncien que “Erdogan, com altres governants de països de majoria musulmana, sovint donen suport públic a Palestina i critiquen les massacres israelianes. La solidaritat amb el poble palestí és compartida per la immensa majoria de les persones dels països de majoria musulmana i àrab”, però afegeix que “històricament, molts líders polítics àrabs i musulmans han utilitzat la causa palestina per amagar problemes interns. Aquest erdowashing és similar: intentar rentar la seua cara i els seus crims contra el poble kurd a través de la suposada defensa del poble palestí”. Per David Gonzalez del CVSKA, és probable que els assessors d’Erdogan pensen que “si es parla del bé i solidari que és amb Palestina el món no parlarà del que fa contra la població kurda”. I alhora, tampoc de tota la repressió política, inclosos tancaments de mitjans de comunicació, detenció de periodistes i de persones crítiques amb el Govern.


Una invitació amb foto inclosa

Pau Alabajos explica que van rebre una invitació del règim de Turquia per participar al festival a principis del mes d’octubre. “La veritat és que ens va sonar tot una miqueta estrambòtic, kafkià…”, assenyala el músic.

Des del BDS apunten a que Turquia ha fet servir la campanya contra la celebració del festival d’Eurovisión de 2019 a Israel, que ha llançat el BDS a nivell global i a la que es van afegir nombrosos grups i artistes. Des de fa uns mesos, el moviment global BDS ha llançat una campanya per denunciar l’anomenat artwashing que promou l’Estat d’apartheid d’Israel amb Eurovision “per netejar la seua imatge i els seus crims”. Des de BDS País Valencià expliquen que van contactar amb molts grups i artistes valencians per a que se sumaran a la campanya global i la resposta va ser molt positiva. La campanya va eixir en alguns mitjans de comunicació de masses internacionals, com The Guardian, que van recollir el nom de grups valencians. És a partir de l’article que el règim d’Erdogan es va posar en contacte amb aquestos grups per convidar-los a aquesta operació d’Erdowashing apunta el col·lectiu BDS-PV.

La comunicació que van rebre els musics els informava del motiu del festival i afegia que es podrien fer una foto amb el mateix president del règim de Turquia, com si fos un atractiu més

La comunicació que van rebre els musics els informava del motiu del festival i afegia que es podrien fer una foto amb el mateix president del règim de Turquia, com si fos un atractiu més: “Ens proposen fer un concert a Istanbul en solidaritat amb Palestina i en el correu electrònic que ens envien hi ha una referència explícita a què Erdogan estarà en el pati de butaques”, denuncia Alabajos.

Però la reacció dels grups i musics valencians no va ser l’esperada pel remitent del correu electrònic. Alabajos explica que de seguida van posar-se en contacte amb el BDS i el Comitè de Solidaritat amb el Kurdistan del País Valencià per informar-los i “tractar de consensuar una resposta conjunta i unívoca”.

El Comitè Valencià de Solidaritat amb Kurdistan i Afrin s’ha mostrat satisfet amb l’actitud dels grups: “La predisposició dels grups a denunciar ha sigut total, han confiat tant en el Comitè com en el BDS per a organitzar la campanya i han col·laborat en la seua difusió. La causa kurda no és tan coneguda com puga ser la palestina o la dels pobles indígenes en Chiapas, per exemple, però entre els grups amb més compromís sí que s’aprecia proximitat i bona disposició”. El BDS-PV també considera positiva la reacció dels grups: “El poble kurd, el poble palestí i la solidaritat internacionalista necessiten de grups com els que han donat suport a aquesta campanya”.


Solidaritat internacionalista

No és la primera volta que ambdós col·lectius treballen de forma coordinada i el CSKA considera que “la solidaritat internacionalista no discrimina entre uns pobles i uns altres» i que «és important que les organitzacions treballen unides i des del comitè volem anar en aquesta línia”.

En el mateix sentit s’ha expressat el representant del BDS-PV: “Tot i que són contextos i opressions diferents, són dos causes germanes i són dos pobles que lluiten per la seua terra, pel seu dret a l’autodeterminació i per la seua dignitat. Podem aprendre moltíssim d’ambdós pobles».

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!