Quan falten cinc dies perquè comenci el judici a l’1 d’Octubre, s’ha presentat una iniciativa unitària per la defensa dels drets civils, polítics i socials i convocant mobilitzacions massives. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, la CUP, JxCat i ERC, però també representants d’organitzacions socials, sindicals i veïnals, com Lafede, la CONFAV o la Unió de Pagesos, han presentat un comunicat de consens, que ha llegit la historiadora Anna Sallés, el periodista, activista i exdiputat de la CUP David Fernàndez, el periodista i exdelegat de la Generalitat a l’Estat francès, Martí Anglada, i la dramaturga, actriu i poeta Estel Solé.
Entre els plantejaments compartits, des de la iniciativa es deixa clar que “l’autodeterminació no és un delicte” i subratllen que davant d’un judici envoltat de múltiples irregularitats, i en el marc d’una causa general, calia un acord entre “múltiples sensibilitats polítiques i ideològiques”, “gent que és partidària de la independència i gent que no ho és”. El judici, que està previst que comenci el pròxim 12 de febrer al Tribunal Suprem, a Madrid, efectivament, està tacat per un ampli decàleg d’irregularitats, que han denunciat nombroses personalitats del Dret, més enllà de les defenses de les 12 persones que seuran al banc dels acusats. Des de la controvèrsia pel sistema de repartiment que va dur la denúncia en mans d’Antonio Ramírez Sunyer al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, fins al tribunal competent, passant pels testimonis demanats per Fiscalia i Advocacia de l’Estat, l’acusació popular de VOX, els càrrecs de rebel·lió sense violència o tots els entrebancs que estan patint les defenses.
Des del referèndum de l’1 d’octubre, 1.318 persones han resultat ferides i 136 detingudes per la Guàrdia Civil, el CNP i els Mossos d’Esquadra. Disset docents han estat investigades i el 75,2% de les alcaldies de Catalunya han estat citades a declarar
La historiadora Anna Sallés ha recordat que es tracta d’un dels judicis més importants de les darreres dècades i que s’emmarca en una “causa general”, que afecta el conjunt de la societat. Des del referèndum de l’1 d’octubre, 1.318 persones han resultat ferides i 136 detingudes per la Guàrdia Civil, el Cos Nacional de Policia espanyola i els Mossos d’Esquadra. Disset docents han estat investigades i el 75,2% de les alcaldies de Catalunya han estat citades a declarar. “Prenem la paraula”, ha procedit David Fernàndez, “en defensa de la democràcia”, que “no pot estar mai fora de la llei”, com tampoc “la possibilitat de debatre i de decidir”, “un referèndum” i “les mobilitzacions ciutadanes i la llibertat d’expressió”.
Després que la vaga general convocada per la Intersindical-CSC, la USTEC-STEs i CGT Ensenyament prevista per avui 7 de febrer s’ajornés, des d’aquest espai unitari, Martí Anglada ha enumerat les convocatòries, que arrencaran el primer dia del judici amb una mobilització general: una aturada davant dels centres de treball al migdia i manifestacions arreu del país. També, han anunciat una “gran manifestació” el pròxim dissabte 16 de febrer a la Gran Via de Barcelona i han fet una crida a secundar la vaga general del dijous 21 de febrer. “Davant l’excepcionalitat del moment”, ha afegit Anglada, el 16 de març també es convoca una mobilització a Madrid.
Tot i que encara falten cinc dies perquè comenci el judici, encapçalat pel jutge Manuel Marchena, els nou líders polítics i socials empresonats de forma preventiva des de fa més d’un any, van ser traslladats a Madrid el passat 1 de febrer, enmig de mobilitzacions davant de les presons catalanes. En compte enrere, la plataforma International Trial Watch està batallant perquè els observadors internacionals puguin ser dins la sala del Suprem durant el judici, una petició que ha estat rebutjada pel tribunal.