Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 539?

El vincle estret entre presó i pobresa, moltes vegades motivat per les condicions socioeconòmiques, una entrevista a la il·lustradora valenciana Ana Penyas, el debat entre la jornada intensiva o partida a les escoles i els efectes de la construcció a gran escala amb materials defectuosos a Irlanda, entre els continguts de la nova edició en paper de la 'Directa'

| Arxiu

La comissió de delictes motivats per la vulnerabilitat econòmica i la impossibilitat de fer front a penes de multa aboquen moltes persones als centres penitenciaris. Aquesta és la tesi del reportatge de Gemma Garcia, Ester Fayos i Vicent Almela, amb fotos de Jaume Herrero, Jaume Ferrando i Sira Esclasans, il·lustracions d’Hugo Cornelles i Pau Fabregat i infografia de Diego Muñoz que obre l’edició 539 de la Directa.

La il·lustradora valenciana Ana Penyas preferiria no haver estat notícia per ser la primera dona a rebre el Premi Nacional de Còmic de l’Estat espanyol sinó per “haver posat en relleu dones d’altres generacions”. A la secció Miralls, l’entrevista d’Irene Molina amb fotografies de Lucas Guerra.

Ana Penyas és la protagonista de la secció ‘Miralls’ |Lucas Guerra

Jornada intensiva o partida a l’escola? Un debat entre Elena Sintes Pascual, de la Fundació Jaume Bofill, i Marta Minguella, del sindicat CGT. L’activista Eva Fernàndez qüestiona en el segon article d’opinió el repartiment polític de càrrecs públics.

Un cisteller, una creadora de productes amb garrofa, una dissenyadora de mobles de fusta i un esmolet reivindiquen les feines artesanals. Un reportatge de Marta Borrella, Marta López Mas, Marta Pérez, Sarai Rua i Jofre Figueras.

A la secció internacional, un article de Michael O’Doherty-Stewart des de Dublín sobre les més de 10.000 llars afectades per la mica. Als EUA, el sindicalisme és notícia: més de trenta mitjans han creat estructures sindicals el 2021. Ho explica Nicolàs Lupo des de Nova York. A més, una anàlisi de Meritxell Freixas sobre la nova etapa política a Xile.

El sindicalisme periodístic és notícia als Estats Units
Vaga convocada pel sindicat professional The Writers Guild of America el novembre de 2007. |Arxiu

Diverses comunicadores expliquen com intenten abordar la sexualitat de forma naturalitzada, periodística, allunyada del biaix androcèntric, els falsos mites i la pressió del ‘clickbait’. Un reportatge d’Ana Rubió i Marina López il·lustrat per Ivonne Navarro. Obre la secció cultural Expressions, que es completa amb Cinc-centes cicatrius, un relat de Maria Ferotge il·lustrat per Amaia Moran. Ressenyes de llibres de la mà de Laia Santis, Misael Alerm Pou i Edu Abad Cabello.

Per últim, Àlex Romaguera entrevista a Vincent Bevins. Aquest periodista californià acaba de publicar El método Yakarta (Capitán Swing, 2021), on rastreja el paper l’administració dels EUA en els processos repressius contra la dissidència política d’esquerres en una vintena de països els anys seixanta i setanta.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU