Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La vida entre muntanyes

Paolo Cognetti ambienta la seva nova història entre muntanyes, una novel·la colpidora, però dolça, molt ben escrita, de lleugera lectura i que passa volant

| Arxiu

La felicitat del llop és una novel·la meravellosa. Paolo Cognetti (Milà, 1978) ambienta la seva nova història entre muntanyes, i això no ens ve de nou. El seu darrer llibre, Les vuit muntanyes (Navona, 2018), també hi estava ambientat i combinava l’entorn natural amb les relacions humanes: paternofilials i d’amistat. En aquesta novel·la, la muntanya torna a tenir un pes important. Tant, que esdevé un personatge més.

Aquesta nova obra és punyent com aquella, però més profunda. Després d’una ruptura, Fausto –el protagonista– fa un decreixement feliç entre les muntanyes de Fontana Fredda, als Alps. En aquest teló de fons es retrobarà a si mateix, però també coneixerà Sílvia, amb qui estableix un vincle potent. O el vell Santorso, rondinaire, però amb un fons per descobrir. Tots els personatges que Fausto es va trobant són un engranatge per a la nova vida que està construint. Ell vol deixar de sobreviure, com ha fet fins ara, per viure senzillament. I això farà. Establir-se i arrelar des de la seva profunditat personal.

El seu darrer llibre, ‘Les vuit muntanyes’  també hi estava ambientat i combinava l’entorn natural amb les relacions humanes: paternofilials i d’amistat

El personatge amb més pes, més enllà del protagonista, és la natura. La capacitat de l’autor per narrar-la i descriure-la és majúscula i fa que les lectores s’hi trobin, que s’hi imaginin i que la puguin tocar. I la neu. Una neu que fa que les històries s’hi esvaeixin, quedin en suspens, com moltes de les coses que no sabem a les nostres vides. I és que el mateix autor ho diu, que la natura el va fer adonar de la seva fragilitat i és per això que la posa al centre de les seves novel·les.

“Una cosa desapareix i una altra ocuparà el seu lloc. Així va el món, som nosaltres els que sempre tenim nostàlgia del que hi havia abans”. I amb aquesta reflexió es desenvolupa la vida entre muntanyes, amb el pas del temps, amb allò que som i el que fem per canviar-nos.

Una novel·la colpidora, però dolça, molt ben escrita, de lleugera lectura i que passa volant. Molt recomanable.

Article publicat al número 539 publicación número 539 de la Directa

LLIBRE

Paolo Cognetti
Editorial La Campana, 2021
144 pàgines

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!