Quan es compleix un mes des de la publicació a la Directa de la investigació que destapava la infiltració durant dos anys d’un policia al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), al Casal Popular Lina Òdena i al col·lectiu veïnal Resistim al Gòtic, el Govern català, a instàncies del Departament d’Universitats i Recerca, ha mogut fitxa. Després que el propi departament i la direcció de la Universitat de Barcelona hagin pogut rastrejar totes les dades relacionades amb la matriculació del policia a la facultat d’Educació mitjançant una identitat falsa, el Gabinet Jurídic de la Presidència del Govern català ha presentat aquest divendres, 8 de juliol, un escrit on per primer cop transcendeix el DNI que Marc Hernàndez Pon va utilitzar per tramitar la matrícula.
Segons ha pogut confirmar la Directa, el DNI que va fer servir per a matricular-se no coincideix amb el del policia I.J.E.G. –identitat real de Marc Hernàndez Pon–, i per tant es tractaria d’un DNI fals o corresponent a una tercera persona
Segons ha pogut confirmar la Directa, el DNI no coincideix amb el del policia I.J.E.G. –identitat real de l’agent que es feia dir Marc Hernàndez Pon–, i per tant es tractaria d’un document d’identitat fals o corresponent a una tercera persona. És per això que la Generalitat, en primer lloc, apunta a la comissió d’un presumpte delicte de falsedat en document oficial, recollit a l’article 392.2 del Codi Penal. En segon lloc, i davant del supòsit que el policia infiltrat hagués utilitzat la identitat d’una tercera persona, això constituiria un presumpte delicte d’usurpació de l’estat civil, previst i penat a l’article 401 del Codi Penal.
A més, el Govern afegeix a l’escrit enviat a la Fiscalia Provincial de Barcelona que “des del Cos Nacional de Policia no s’ha donat justificació, ni cap informació de si aquesta acció es troba emmarcada en alguna investigació judicial”. I també revela un detall important: el policia infiltrat va haver de lliurar el seu DNI “als vigilants per poder accedir a les aules el dia de la realització de la prova d’accés per a majors de 25 anys”. D’aquesta manera es confirma el testimoni recollit per la Directa d’excompanys d’aula de Marc Hernàndez Pon, que asseguraven haver vist com utilitzava la seva targeta d’identitat.
Una petició de la comunitat universitària
El mateix dia de la publicació de la investigació a les pàgines d’aquest mitjà, el SEPC va reclamar al rector de la Universitat de Barcelona una ràpida investigació i que “es depurin les responsabilitats personals i polítiques d’aquells que han autoritzat o han permès que s’infiltrin agents en els moviments polítics”. També ho van fer l’endemà el Consell de l’Alumnat de la UB, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la UB.