Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la ‘Directa’ 484?

Obrim portada destapant els principals actors polítics, corporatius, mediàtics i empresarials que han inflat el repunt de robatoris amb força a Barcelona fins a convertir-ho en una 'crisi de seguretat'. L'entrevista en profunditat és a Jordi Cuixart, el president d'Òmnium Cultural respon un ampli qüestionari des de la presó de Lledoners

Barcelona ha viscut un repunt en el nombre de robatoris amb violència, però l’impacte mediàtic i polític del fenomen s’ha sobredimensionat. Tots els indicadors situen els robatoris amb violència al mateix nivell que durant el mandat de Xavier Trias. Jesús Rodríguez en destapa algunes de les claus fins ara poc visibles. Guille Larios entrevista veus crítiques del teixit veïnal i de l’àmbit acadèmic amb el model securitari. Yerai S. Iborra dona veu als venedors ambulants i les noves dificultats per posar la manta amb l’arribada d’Albert Batlle al consistori. Fotos de Freddy Davies i Victor Serri. La portada és obra de Manu Clavero.

“Si Franco no va poder liquidar la voluntat d’autogovern de la societat catalana, Felip VI tampoc podrà”. Jordi Cuixart, president d’Òmnium, respon un extens qüestionari des de Lledoners. Les seves paraules transpiren una consigna: el límit de la lluita no pot ser la presó i, per tant, des que està pres no ha perdut el temps, sinó que l’ha guanyat. Es referma que la seva prioritat no és sortir de la presó sinó la defensa de l’exercici dels drets fonamentals. Preguntes de Gemma Garcia i il·lustracions de Felipe de San Pedro. La versió completa de l’entrevista la podreu llegir al nostre web.

Al Miralls d’aquest número hem parlat amb Jordi Cuixart |Felipe de San Pedro

 

A la secció d’opinió, la psicòloga i sexòloga Elena Crespi parla de sexe patriarcal. “La manera com tenim relacions sexuals no queda lliure del masclisme que hem anat aprenent des que vam néixer. Potser ja és hora d’apostar pe run sexe que sigui més real i més plaent”. Acompanya el text una il·lustració de Julio Fuentes. A continuació, Joan Serra Capallera, director de la revista ÀMBITS ÀÁF, defensa la legitimitat antimonàrquica. “Quan es mor Franco, el 20 de novembre de 1975, Juan Carlos, després de jurar els principis i les lleis fonamentals del Movimiento, és proclamat rei d’España”. Amb una il·lustració de Ribes Cooked.

Enfront de les inclemències del sistema actual, diversos projectes ramaders continuen desenvolupant iniciatives que ajuden a preservar el nostre territori i la seua biodiversitat. David Bellés ens apropa a la transhumància, una resistència viva. Amb fotografies d’Albert Fabregat i la Fundació Miranda.

Obrim la mirada al món. Primer la centrem a Nicaragua, des d’on Xavier Ruiz Ribes actualitza l’estat de les mobilitzacions socials contra el govern de Daniel Ortega. Amb la revolta de les banderes, activistes reivindiquen l’ensenya del país centreamericà com a símbol integrador, de rebel·lia i oposat a la vermella i negra de l’FSLN, que representa el règim d’Ortega. Després la focalitzem a Al-Walaja, el poble de Cisjordània que ha quedat aïllat de Jerusalem i Betlem després de la construcció del mur, i ha limitat la població de l’accés als serveis bàsics i l’activitat laboral. Un reportatge de Maria Soler sobre la presó a cel obert a Palestina. Finalment, l’anàlisi internacional de la periodista Andrea Cegna sobre l’extravagant estiu de la política italiana.

Di Maio, Conte i Salvini, durant una de les sessions de la crisi |Arxiu

 

En el reportatge d’obertura a Expressions, Joan Ballart focalitza les iniciatives que posen la música, el teatre o el món dels castells a l’abast de tothom. Descobrim projectes com el Festival Simbiòtic, l’ARTransforma i el Diversorium, que treballen per apropar la cultura a les persones amb diversitat funcional, tant com a consumidores com creadores. El relat de Júlia Bacardit es titula Monstre, i l’il·lustra Cristina Cortés. Finalment, les ressenyes dels llibres Ratafia supernova, de Jordi Casals; Ho tornarem a fer, de Jordi Cuixart, i Gusto, de Giorgio Agamben. Les signen Laura G. Ortensi, David Palau i Misael Alerm Pou, respectivament.

A la contraportada, Mariana Cantero conversa amb Gemma Casal, activista de la campanya “Fruita amb justícia social”. Feminista, implicada en el moviment antifeixista i antiracista, ha militat en diferents espais durant més de dues dècades. Des de fa un temps, està involucrada en col·lectius que denuncien la situació de les persones temporeres i migrades a Lleida. Amb fotografia de Dànae Quiroz.


Suplement ‘L’Improcedent’

Amb aquest número arriba el cinquè dossier informatiu en defensa dels drets de les persones L’Improcedent, editat conjuntament amb el Col·lectiu Ronda. “Economia de plataforma i col·laborativa, algoritmes que fan de patró, nous sistemes de videovigilància i control, robotització i màquines intel·ligents… El món del treball s’està reconfigurant amb l’entrada de nous elements que cal tenir presents a l’hora d’imaginar quin pot ser el futur de les relacions laborals”. Textos de Vicenç Llinares, Pau Estévez i Oriol Arechinolaza, Àlex Lasmarías i José Antonio González Espada. La portada és de Joan Manel Pérez.

Article publicat al número 484 publicación número 484 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU