Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

A judici per una agressió racista tres porters de la discoteca Mya

La Fiscalia demana tres anys de presó i l'acusació particular cinc per a tres membres de seguretat de la discoteca Mya de València, acusats d'un presumpte delicte de lesions amb l'agreujant d'abús de superioritat i d'un delicte contra la integritat moral amb l'agreujant de racisme

Discoteca Mya Club | Lucas Guerra

Gairebé dos anys després que un jove d’origen marroquí denunciara una agressió racista per part d’un grup de porters a la discoteca Mya de València –gestionada per la mercantil HFS Salamandra SL– el magistrat del jutjat d’instrucció 14 ha tancat la investigació. L’òrgan judicial ha ordenat enviar tres membres de seguretat al banc dels acusats i ha fixat la celebració del judici pel pròxim 1 de març. Els acusats hauran de respondre per un delicte de lesions, previst i penat en l’article 147.1 del Codi Penal (CP), al jutjat 19 de lo Penal de València.

Segons consta en l’escrit d’acusació del Ministeri fiscal, al qual ha tingut accés aquest mitjà, la matinada del 6 de març el jove J.E va ser expulsat sense cap incident per un grup de treballadors del local d’oci nocturn per no disposar d’una entrada en la zona VIP. Als afores del recinte, els acusats contractats per elaborar funcions de vigilants de seguretat, C.L, C.E, J.B, es van dirigir al jove per propinar-li diversos colps, provocant-li lesions consistents i fractures dels ossos del nas, així com erosions al coll i el canell. Aquesta situació li va suposar una primera assistència mèdica i un tractament posterior on se li va col·locar una fèrula per a la seua immobilització, suposant-li 32 dies de baixa sota supervisió facultativa.

Als afores del recinte, els acusats C.L, C.E, J.B es van dirigir al jove per propinar-li diversos colps, provocant-li lesions i fractures dels ossos del nas, així com erosions al coll i al canell

Es dóna la circumstància que durant l’agressió el jove també va denunciar vexacions i insults racistes: “Em van dir fill de puta, puto moro o, fins i tot, moro de merda, et matem”, va relatar a la Directa. A més a més, Juan Molpeceres –lletrat de la víctima–, detalla en l’escrit de l’acusació particular que moments després a l’agressió, quan ja era a terra malgrat era evident que necessitava assistència mèdica, “es va acostar un dels acusats, qui li arrancà la polsera d’accés a la zona VIP de la discoteca amb intenció que terceres persones no pogueren relacionar-lo amb la seua presència en el local d’oci nocturn”. I remata: “al mateix temps que li tornava a propinar una galtada, sent tot això afavorit pels altres dos acusats que van romandre en el lloc per a assegurar-se l’execució”.


Demanen tres i cinc anys de presó

Per aquests fets, la fiscalia demana tres anys de presó per cadascun dels presumptes autors, amb inhabilitació especial pel dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, i al pagament de les costes per parts igual, per un delicte de lesions, amb l’agreujant modificatiu d’abús de superioritat moral, tal com recull l’article 22,2 del Codi Penal. El ministeri fiscal també demana una indemnització de 2.240 euros que en cas de no ser abonats pels acusats hauria de pagar l’asseguradora, decretada com a responsable civil directa, i la mercantil HFS Salamandra SL, com a responsable civil subsidiària.

L’acusació particular, per la seua banda, sol·licita cinc anys de presó: tres anys per un delicte de lesions i dos anys per un altre contra la integritat moral. En paral·lel, segons argumenta l’advocat de l’acusació particular, concorre la circumstància agreujant de l’article 22.2 del Codi Penal -coincidint en el criteri de la fiscalia provincial-, en cometre els delictes amb abús de superioritat; i afegeix l’article 22.4 -circumstància agreujant que només defensa l’acusació particular-, a l’entendre que van obrar per motius racistes. “Des del principi van per ell i no per un altre. Tots els comentaris són dirigits a la seua condició. I li colpegen alhora que l’insulten, deixant-lo tirat”, assevera Molpeceres.

L’acusació particular demana la inhabilitació especial dels acusats per a treballar en qualsevol establiment dedicat a l’oci nocturn

Així i tot, el lletrat explica que també han demanat la inhabilitació especial per a treballar en qualsevol dels establiments oberts al públic de HFS Salamandra o qualsevol establiment dedicat a l’oci nocturn, no podent exercir funcions d’encarregats de sala, cambrers, recepcionistes o vigilants; en definitiva, qualsevol ocupació que implique un tracte directe amb el públic assistent. Al seu torn, han demanat 11.000 euros en concepte d’indemnització (3000 euros per les lesions i 8.000 euros més per danys morals), acusant a l’asseguradora com a responsable civil directe, i a la mercantil com a responsable civil subsidiària.


Obstacles per denunciar l’agressió

Així ha acabat el procés d’instrucció, malgrat que en un principi els interrogats tractaren d’entorpir la investigació negant els fets. Durant aquesta fase del procediment s’han pogut visionar les gravacions de les càmeres de vigilància, on finalment els investigats van acabar reconeixent els tres acusats mentre estava transcorrent l’agressió. “En les mateixes declaracions dels acusats i altres testimonis, van assenyalant-se mútuament, si bé intenten descarregar tota la responsabilitat només en un dels acusats.”, detalla el lletrat de la víctima.

El director de la discoteca va intentar desvincular l’agressió del racisme adduint que la seua plantilla era “plurinacional”

Cal recordar que, tal com va denunciar València Acull, entitat antiracista que ha acompanyat a la víctima durant el procés de l’agressió, en el moment de fer-se públic els fets l’empresa HFS Salamandra SL va negar la implicació del seu personal davant dels mitjans de comunicació. Per la seua banda, l’aleshores director de la discoteca, Carlos Jaén, en unes declaracions a la Cadena Ser, va tractar de desacreditar la versió de la víctima. “Resulta estrany que algú que sofreix una agressió com diu, no cride a la Policia perquè es presente allí”, va postil·lar. En aquell instant, el director de la discoteca va intentar desvincular l’agressió del racisme adduint que la seua plantilla era “plurinacional”. “Una prova evident que no tenim problemes per procedència”, va subratllar.

Amb tot, des de València Acull van respondre a través d’una nota de premsa: “el jove, sagnant pel nas i totalment commocionat, va acudir, en primer lloc, a un centre mèdic i aquella mateixa nit -a les 5.44 hores- va anar a la comissaria a formular la denúncia”. A més a més, l’entitat també destaca que “en internet es poden trobar nombrosos comentaris de clients i clientes de la discoteca Mya denunciant actituds racistes i masclistes dels vigilants, als quals l’empresa sempre contesta negant els fets que es denuncien”. Tanmateix, des de l’entitat conclouen: “Valorem l’acció del jove, ja que és de vital importància que les persones denuncien perquè no es repeteixen fets com aquest amb impunitat”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!