Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'acampada a la UB acaba arran del compromís de trencar relacions amb l’Estat d’Israel: “És un precedent enorme”

La decisió del Consell de Govern de la Universitat de Barcelona fa que les estudiants en solidaritat amb Palestina posin fi a la protesta assentada a l’edifici històric de la UB des del sis de maig. Divendres plegaran les tendes i preveuen traslladar les forces a les mobilitzacions d'altres campus, sumar-se a les accions per aturar el comerç d'armes i pressionar per tal que els governs català i estatal trenquin qualsevol relació amb el govern israelià. Per pressionar, projecten, de la mà de sindicats, una vaga general durant el juny

| Meritxell Rigol

Una “victòria molt, molt gran” han viscut les estudiants acampades a la Universitat de Barcelona (UB). Així descriuen la decisió del Consell de Govern, que suspendrà, cautelarment, les relacions amb institucions i empreses que poden estar vinculades amb la massacre a Gaza. “Hem aconseguit tot el que podem aconseguir amb l’acció a la Universitat”, apunta un dels portaveus de l’acampada en solidaritat amb Palestina. Per això, demà divendres, s’aixecarà l’acampada, iniciada el sis de maig, i traslladaran les forces i les demandes cap a altres institucions. 

De l’acord adoptat pel Consell de Govern de la UB ahir al vespre, les estudiants valoren que hi ha elements “molt transcendents”: a més de trencar les relacions amb empreses que tenen vincles amb l’Estat israelià, una mesura que remarquen com a pionera és la d’exigir a la Unió Europea que exclogui universitats israelianes de l’accés a projectes amb fons europeus.

“Hem aconseguit tot el que podem aconseguir amb l’acció a la Universitat”, apunta un dels portaveus de l’acampada

“Suposa un precedent enorme”,  valoren sobre els compromisos, que han comptat amb el suport de bona part del Consell de Govern. 28 dels vots van ser favorables. Només cinc van ser en contra i va haver-hi tres abstencions. 

A partir d’ara, un grup de seguiment, format per membres del Consell de Govern i del comitè en solidaritat amb Palestina, estarà a càrrec de vetllar pel compliment dels compromisos. Les estudiants han exigit que la meitat d’aquest comitè, quatre persones, siguin membres del moviment que ha liderat l’acampada. Per ara, l’acceptació d’aquesta condició ha estat informal, diuen, i n’esperen la confirmació oficial del rectorat. 

 

“Suspensió cautelar” de convenis 

Era ben entrat al vespre quan l’equip de govern de la UB feia pública la suspensió cautelar dels convenis amb qualsevol organització “vinculada presumptament” a la violència a Gaza.

El compromís arribava després de 17 dies de la mobilització estudiantil establerta a l’edifici històric de la UB, que va suposar l’arribada a Catalunya de l’onada internacional d’acampades universitàries contra la massacre a Gaza i l’apartheid. 

La UB suspén de forma cautelar els convenis amb qualsevol organització “vinculada presumptament” a la violència a Gaza

Poc després d’iniciar-se, el 8 de maig, es concretava el que des de l’acampada de protesta es va llegir com el seu primer èxit: l’aprovació de la moció en suport de Palestina per part del Claustre, el màxim òrgan de representació de la comunitat universitària. Aquest és el text que el Consell de Govern ha fet seu i s’ha compromés a aplicar, per fer efectiva la ruptura de relacions institucionals i acadèmiques amb universitats, instituts de recerca, empreses i altres institucions vinculades a l’Estat israelià. 

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha expressat que “més enllà del compromís”, la posició de la UB és la d'”institució acollidora de totes les persones amb sensibilitats i anàlisis del que està succeint”, i ha mencionat la “complexitat” del “conflicte”.

Portaveus de l’acampada afirmen que troben a faltar que el text aprovat pel Consell de Govern parli de manera explícita de la situació com a “genocidi”, així com de les causes estructurals: “les polítiques d’apartheid i la naturalesa colonial de l’Estat d’Israel”, consideren. “Per nosaltres és molt important i també que aquest reconeixement s’exigeixi al govern català i l’espanyol; en això no han cedit, però hem de reconèixer que hem aconseguit molt”, valoren.

“No és un text nostre el que emergeix del Consell de Govern, però ve de nosaltres i resulta suficient per traslladar les nostres reivindicacions a altres llocs: als governs català i estatal”, exposen des de l’acampada

En aquest escenari, les estudiants han considerat que “el més idoni és deixar d’utilitzar l’espai de la Universitat per l’acampada i continuar l’activitat com a comitè en solidaritat amb Palestina”. “No és un text nostre el que emergeix del Consell de Govern, però ve de nosaltres i resulta suficient per traslladar les nostres reivindicacions a altres llocs: als governs català i estatal”, exposen portaveus de les estudiants.

També el rector de la UB ha apuntat cap als governs en un missatge a X: “Demanem que les instàncies amb capacitat de resoldre el conflicte ho facin de forma urgent, perquè el patiment humà no té cap justificació”.

 

Excloure les institucions israelianes dels fons europeus

En un comunicat, la UB afirma que no s’establiran convenis amb institucions israelianes fins que les condicions a Gaza “garanteixin una situació de pau absoluta i respecte als drets humans”. Així, la Universitat ha afirmat que trenca de manera “immediata i indefinida” la col·laboració amb la Universitat de Tel-Aviv. 

Pel que fa als convenis amb empreses assenyalades com a “còmplices” pel moviment en solidaritat amb Palestina, la UB ha decidit assumir la suspensió de les relacions amb totes elles “de manera cautelar”. El Consell de Govern el que planteja ara és verificar cas per cas el llistat de convenis i organitzacions presentat per Universitats per Palestina

Segons l’informe elaborat, hi ha diversos acords amb empreses que participen directament o indirectament en el “complex militar israelià i la seva campanya de colonització i genocidi”, entre els quals, amb HP, Siemens, Axa o Carrefour. 

El Consell de Govern el que planteja ara és verificar cas per cas el llistat de convenis i organitzacions presentat per Universitats per Palestina

Per altra banda, la Universitat demanarà a la Unió Europea de manera “immediata i cautelar” bloquejar la participació d’institucions israelianes en projectes amb finançament europeu.

En paral·lel, la UB es compromet a no participar en esdeveniments amb organismes vinculats a l’Estat d’Israel mentre es mantingui l’escenari de violència contra la població palestina a Gaza. “És una Universitat pionera en aquestes mesures, i pot ajudar a fer pressió per part de moltes altres”, apunten les estudiants. 

Així mateix, ha acordat demanar al pròxim govern de la Generalitat i a l’espanyol que segueixin les mateixes passes i trenquin les relacions amb institucions que reforcen les polítiques d’apartheid i massacre del govern de Benjamin Netanyahu.

És un resultat, reconeixen les estudiants mobilitzades, que no tenien confiança que es concretés com s’ha concretat. Encara ahir, poques hores abans de la reunió extraordinària del Consell de Govern de la UB, l’assemblea d’estudiants per Palestina decidia estendre l’acampada pel recinte i augmentar la pressió al rectorat per trencar els vincles amb l’Estat israelià. 

 

Vaga general per pressionar els governs

L’acampada de la UB preveu plegar les tendes, però no desvincular-se de l’onada de què formen part les estudiants, que s’ha estés a altres universitats del territori en les darreres setmanes, com la UPC i la UAB. “Que la lluita a la UB hagi acabat no vol dir que la lluita universitària hagi acabat”, remarquen.  Ara, amb un precedent que demostra que la porta d’actuar contra la massacre a Gaza està oberta. 

Les estudiants per Palestina expliquen que treballen per organitzar una jornada de vaga general al juny, de la mà d’organitzacions sindicals

Pressionar per aturar el comerç d’armes amb Israel és un dels reptes en què posaran les forces les estudiants per Palestina. La pressió l’han de dirigir cap al govern català i l’estatal, afirmen. Amb aquest objectiu, treballen per organitzar una vaga general de la mà d’organitzacions sindicals.  Han anunciat que la preveuen convocar durant el mes de juny. 

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!