El nou Tramuntana s’estrena a la Verneda amb joves de PxC, neonazis i admiradors d’Alba Daurada

La Plataforma Verneda Antifeixista reclama a les institucions que facin tot el possible per tancar el local
Bertran Cazorla 07/10/2014

El nou Casal Tramuntana ja funciona a la Verneda. Els ultres que integren aquest grupuscle van celebrar dissabte passat a la tarda la inauguració del nou local al carrer Alcalá de Guadaira, 22, al qual es van mudar a finals de juny passat, després d’abandonar el primer local que havien obert el gener del 2012 al barri del Clot, i que han habilitat durant l’estiu. La posada de llarg va comptar amb la participació de dirigents destacats de les joventuts de PxC, i d’activistes del Tramuntana que han viatjat a Grècia, atrets per l’admiració que els genera el partit neonazi grec Alba Daurada. És una incògnita si demanaran llicència per al local, i si el districte de Sant Martí trobarà alguna escletxa que permeti la clausura el centre, com va tornar a reclamar la plataforma Verneda Antifeixista amb motiu de la inauguració. De moment, la següent cita programada a l’espai serà el 12-O, quan les activistes tenen previst esmorzar-hi abans d’anar a les manifestacions unionistes del centre de Barcelona.

Una vintena de joves van respondre a la crida llençada per l’impulsor del Tramuntana i regidor de PxC a l’Hospitalet Alberto Sánchez a través de Facebook i es van començar a aplegar a les portes del nou casal dissabte passat a partir de dos quarts de sis de la tarda.

Alejandro Fernández, Sergio Concepción, Cristian de Amaya, Carlos Oliva i altres ultres, aquest dissabte a la tarda davant del nou local del Casal Tramuntana.Un dels primers a arribar va ser el que figura com a president de l’associació que dóna cobertura al Tramuntana, Juan Tabaré González. Pocs minuts després també va arribar Carlos Oliva, un destacat dirigent vinculat a les joventuts de PxC, les Joventuts Identitàries per Catalunya (JIxC) i proper a les faccions radicals de l’afició del RCDE.

Altres activistes de les JIxC que es van apropar a la Verneda van ser Sergio Concepción i Cristian de Amaya. Aquests dos activistes ultres van viatjar el gener del 2013 amb Sánchez a Atenes, on van visitar la seu d’Alba Daurada i Concepción es va retratar amb el líder d’aquesta formació neonazi grega, Nikolaos Michaloliakos, que més tard va ser empresonat preventivament. A més de Concepción i de Amaya, viatjava amb Sánchez en aquella ocasió el neonazi sabadellenc Alejandro Fernández. Fernández –que també va acudir al Tramuntana dissabte passat– duu un símbol d’Alba Daurada i un del Tramuntana tatuat a la cama i el setembre del 2013 va tornar a visitar activistes d’Alba Daurada a Grècia amb Concepción. Per altra banda, aquesta setmana es veurà les cares als jutjats amb dos joves antifeixistes acusats de ser els autors de l’atac que va rebre mentre participava en un concert neonazi al Poblenou amb motiu del 12 d’octubre del 2012.

El neonazi Alejandro Fernández, aquest dissabte a la tarda davant del nou local del Casal Tramuntana.Una celebració llarga i oberta a les criatures

Totes aquestes persones eren a les portes del Tramuntana dissabte passat quan, uns minuts després de dos quarts de sis, va acudir una parella d’agents de la Guàrdia Urbana uniformats i, també una parella d’homes que, per la seva actitud, semblaven ser agents de paisà. Les policies van estar mitja hora conversant amb les ultradretanes a les portes del local abans de marxar amb el seu vehicle.

Els actes d’inauguració del Tramuntana van continuar tot seguit. Entre les assistents hi havia no només homes joves, sinó també alguna dona i inclús quatre o cinc criatures. Cap a quarts de deu de la nit encara hi havia un nombrós grup de persones aplegat a les portes del local.

Verneda Antifeixista demana al veïnat que no es deixi enganyar

La seva inauguració ha provocat una nova queixa veïnal, després que l’arribada del grupuscle ultra a la Verneda ja suscités, a finals del juny passat, la creació de la Plataforma Verneda Antifeixista. Aquesta plataforma, que el juliol passat ja va impulsar una concentració per rebutjar la presència de neofeixistes al barri, va emetre un comunicat aquesta setmana passada demanant “a les institucions pertinents que facin tot el que pertoqui per al tancament del Casal Tramuntana”, i demanant “al veïnat que no ens deixin deixem enganyar pel seu discurs, darrere del qual es promou la discriminació social, l’homofòbia, el racisme i la xenofòbia, i contradiu tot el que fa anys que estem treballant persones i col·lectius d’aquests barris”.

Convocatòria del 12-O

Un cop obert el nou Tramuntana, queda per veure si demanaran alguna llicència d’activitats per al local, cosa que no van fer al Clot, i com actuarà la regidoria del districte, que no va aconseguir el tancament de l’antic centre. De moment, el local de la Verneda ja servirà de base d’activitats del grupuscle ultra el pròxim 12 d’octubre: les activistes han convocat les seves simpatitzants a acudir-hi a esmorzar a partir de les nou del matí de diumenge vinent per sortir en grup cap a les manifestacions unionistes que tindran lloc al centre de Barcelona, al Passeig de Gràcia i a la plaça de Catalunya, al migdia.

Mostra'l en portada

Notícies relacionades