El partit de l'assassí de Guillem Agulló okupa un edifici a Madrid

La formació neonazi ha batejat l'edifici situat al barri de Guindalera amb el nom de Baluarte

El feixisme continua la seva consolidació a Madrid. Si no n'hi havia prou amb la presència de l'Hogar Social Ramiro Ledesma a Chamberí, durant el dia d’ahir, la formació ultradretana Alianza Nacional (AN) –el partit de l’assassí de Guillem Agulló– va fer pública l’okupació d’un edifici al barri madrileny de Guindalera, al districte de Salamanca. El nou projecte d'AN, batejat amb el nom de Baluarte (baluard, una fortificació defensiva) i situat al carrer Azcona número 21 –a tocar de la plaça de toros de Las Ventas–, és un espai de 500 m², on el partit dirigit per Pedro Pablo Peña pretén dur a terme diverses activitats com un gimnàs, conferències, cinema, propaganda i d’altres iniciatives proselitistes. L'objectiu és convertir “aquest punt en un model de referència per a totes les plataformes per les quals l’afer social i el nacional van agafats de la mà”, tal com anuncia AN a la seva pàgina web. La notícia de l’okupació es va acompanyar amb una fotografia on s’exhibeix una pancarta amb una creu cèltica.

Si el terme neonazi exigeix ser emprat amb cura per no banalitzar el règim nacionalsocialista dels anys trenta a Alemanya, a l’Estat espanyol, poques formacions polítiques són dignes d'anomenar-se així com ho és AN. L’emblema de la formació –una bandera vermella amb un cercle blanc i, a l’interior, les sigles en color negre– és un indicador obscè de les influències nazis. Però, a AN, no se n’amaguen, de les seves arrels ideològiques, ben al contrari: es reivindiquen com una plataforma “hereva dels feixismes europeus” per assolir “un moviment que aglutini una línia veritablement nacional i socialista” a l’Estat espanyol. El lema del partit és: Nació, raça, socialisme.

El partit dirigit per Pedro Pablo Peña pretén dur-hi a terme diverses activitats com un gimnàs, conferències, cinema, propaganda i d’altres iniciatives proselitistes

A la pràctica, això es tradueix en un discurs d’odi i violent sense reserves. De fet, el seu cabdill, Pedro Pablo Peña, va ser imputat (juntament amb el líder falangista Manuel Andrino) per la Fiscalia de Delictes d’Odi a causa d’unes declaracions fetes durant el 12 d’octubre de fa dos anys a la muntanya de Montjuïc, quan –entre altres afirmacions– va dir: “No hi haurà secessió de Catalunya si no és gràcies al vessament de molta sang (...) Ja coneixem el camí i potser el millor camí és la violència”. Cal recordar que, en el passat, Peña ha complert una pena de presó per planejar un atemptat contra familiars de presos d’ETA.

Alianza Nacional abandona La España en Marcha

Fins al mes d'agost d'enguany, AN estava integrada dins La España en Marcha (LEM), una plataforma neofeixista constituïda pels partits La Falange, Nudo Patriota Español, Movimiento Católico Español i la mateixa AN, responsable de l'assalt a la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid i a un acte sobre el 9-N celebrat a l'Ateneo de Madrid. Segons la versió del partit de Peña, l’objectiu de LEM era avançar cap a una casa comuna més gran i consolidada del feixisme espanyol, de la qual també formés part Democracia Nacional (DN), sota el nom de Frente Español. Tanmateix, a les reunions posteriors a les eleccions municipals d’enguany, en comptes de refermar-se en una casa gran que aplegués els tres corrents de la ultradreta espanyola (neofranquisme, nacionalsindicalisme i neofeixisme-nacionalsocialisme), LEM va optar per continuar com a plataforma confederada pels diferents grupuscles. Aquesta decisió no va ser compartida per AN, que considera que així es prioritza la particularitat de cada fracció per sobre de la idea del Frente Español.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades