La ultradreta reapareix a Gavà amb una amenaça de mort dirigida a Jordi Borràs

Apareixen pintades amb el missatge "Jordi Borràs mort" firmades amb les sigles de Democracia Nacional Joven a la porta de l'Ateneu Popular La Màquia, hores abans que el fotoperiodista especialitzat en el moviment 'ultra' hi pronunciés una xerrada
Dissabte al matí, a la tanca i les parets del voltant de La Màquia, van aparèixer pintades d'amenaça a Jordi Borràs, hores abans que el fotoperiodista hi presentés el seu llibre 'Plus Ultra'
Joan Prat 26/10/2015

El dissabte 24 d'octubre al matí, van aparèixer diverses pintades signades amb les inicials de Democràcia Nacional Joven (DNJ) a la porta de l'Ateneu Popular La Màquia de Gavà (Baix Llobregat) que amenaçaven de mort el fotoperiodista Jordi Borràs. Borràs és un fotògraf especialitzat a cobrir moviments socials i extrema dreta. Recentment, ha publicat el llibre Plus Ultra, en què exposa una col·lecció de retrats d'actes i militants d'extrema dreta actius a l'Estat espanyol i les seves connexions amb la política i les formacions institucionals. El mateix dissabte a la tarda, es feia una xerrada-presentació del seu llibre a La Màquia, un centre vinculat a l'esquerra independentista de Gavà, que va comptar amb la presència del fotoperiodista.

En concret, van aparèixer pintades a la tanca i les parets del voltant de La Màquia, en què es podia llegir el missatge “Jordi Borràs Mort” (sic.), signat amb les inicials de la branca juvenil del grupuscle d'extrema dreta Democracia Nacional. Les amenaces d'aquesta formació ultradretana cap a aquest fotògraf no són noves i se sumen a les pintades que van aparèixer a les seus de Convergència Democràtica de Catalunya i de l'Assemblea Nacional Catalana a Granollers només tres dies abans dels fets de Gavà. Prèviament, Borràs ja havia rebut una amenaça directa del secretari general de DNJ Pedro Chaparro –que va instar a clavar-li "una bona hòstia"– durant l'acte feixista del 12 d'octubre d'enguany a Montjuïc (Barcelona) i una llarga llista d'intimidacions més o menys explícites a través de les xarxes socials.

 

“No ve de nou, això. Des de fa un parell d'anys, rebo missatges amenaçadors constantment des de diferents perfils de Twitter vinculats a Democràcia Nacional”, ha comentat Jordi Borràs a la Directa. Borràs ha reafirmat, tant a aquest mitjà com a les organitzadores de la xerrada de Gavà, que aquestes amenaces no eren un motiu per no atendre la invitació feta des de La Màquia.

En finalitzar l'acte, les organitzadores de la xerrada van donar un rodet i una galleda de pintura a Borràs, que, juntament amb militants d'Arran de Gavà, van tapar les pintades i, al seu lloc, van pintar un petit mural de temàtica antifeixista

Emilio Domínguez, soci de La Màquia, ha explicat a aquest mitjà: “Quan han vist les pintades, diverses companyes de l'Ateneu s'han coordinat amb la gent dels moviments socials del poble i de Viladecans per assegurar que no hi hagi problemes derivats de la possible presència de feixistes a la xerrada. També hem fet difusió d'aquesta agressió via xarxes per denunciar les pràctiques d'aquesta gent”. El mateix Jordi Borràs va publicar les pintades amb amenaces que han aparegut a l'ateneu independentista de Gavà al seu perfil de Twitter. Finalment, la xerrada es va acabar fent i hi van assistir 75 persones. En finalitzar l'acte, les organitzadores de la xerrada van donar un rodet i una galleda de pintura al fotoperiodista i, juntament amb militants d'Arran de Gavà, van tapar les pintades i, al seu lloc, hi van pintar un petit mural de temàtica antifeixista.


Presència 'ultra' a Gavà

Mitjançant aquestes amenaces, sembla que Democracia Nacional no només ha volgut llençar un missatge ben clar al fotoperiodista, sinó que torna a assetjar públicament les militants de l'esquerra independentista d'aquesta localitat del Baix Llobregat. Des de fa dos anys, poc després de la seva obertura, l'Ateneu Popular La Màquia ha rebut amenaces a través de missatges d'extrema dreta i pintades de caràcter supremacista a la porta del local. Les primeres pintades van aparèixer l'agost de 2013. En algunes ocasions, les amenaces de l'extrema dreta local –organitzada al voltant de Democracia Nacional– també han vingut directament d'algun dels seus militants, quan s'han trobat pel poble amb activistes de l'esquerra independentista. “Se senten forts. Aquí, a Gavà, des de la Falange de finals dels anys setanta –que va ser molt activa i era particularment violenta– fins ara, que s'organitzen sota el paraigua de DN, l'extrema dreta sempre ha tingut presència al poble”, diu Emilio Domínguez a la Directa.

Democracia Nacional es mantenia inactiva a Gavà des que un militant seu, Esteban Contreras, va formar part de la llista de Plataforma per Catalunya a les últimes municipals

Aquest grupuscle d'extrema dreta havia aturat les amenaces arran de les eleccions municipals d'enguany. En aquells comicis, la formació neofeixista va presentar candidats a l'Ajuntament de Gavà mitjançant la llista electoral de Plataforma per Catalunya. En concret, el número dos de la llista era Esteban Contreras Martínez, destacat militant de DN. Passat el període electoral, arran del qual PxC no va aconseguir representació institucional a Gavà, tot apunta que la formació d'extrema dreta està tornant a la seva campanya d'intimidació de persones i organitzacions que participen als moviments socials.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades