Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ajuntament de Rubí i Mossos d'Esquadra guarden silenci per la mort sota custòdia d'un ciutadà colombià

La família de la víctima, de 28 anys i recent arribada des de Cali, exigeix "justícia". La seva advocada, Elisabet Garcia, considera que s'ha d'investigar tots els aspectes controvertits de la seva detenció, sedació i mort en dependències policials el passat 21 d'agost

La família Rios-Andrade va celebrar un àpat poques hores abans del tràgic desenllaç. El funeral de Brian Rios (segon per la dreta) es va finançar mitjançant una col·lecta popular | Arxiu

Aquest dilluns es donava a conèixer en una investigació de la Directa la mort de Brian Rios el passat 21 d’agost als calabossos dels Mossos d’Esquadra de Rubí, després de ser detingut per la Policia Local i sedat en dependències del Cap Rubí-Mútua Terrassa. Malgrat l’exigència de “justícia” per part de la seva família i la petició d’una investigació que ahir reiterava la seva advocada Elisabet Garcia, per ara les institucions públiques de Rubí es mantenen en silenci. L’Ajuntament ha defugit fer cap declaració al·legant que la causa està sota investigació judicial i des dels Mossos d’Esquadra encara no s’ha fet cap referència al cas. La premsa local sí n’ha començat a parlar, després de contactar amb la família i la lletrada.

Brian Rios, la seva esposa Juliana Tapiero i els seus dos fills van arribar a Rubí el passat mes de juny, fugint de l’extorsió que patien en un petit establiment que regentaven a la ciutat de Cali

Brian Rios, la seva esposa Juliana Tapiero i els seus dos fills van arribar a Rubí el passat mes de juny, segons expliquen, fugint de l’extorsió que patien en un petit establiment que regentaven a la ciutat de Cali. Volien començar de nou, en companyia de la mare de Rios, establerta a la ciutat vallesana des de fa anys. Però la matinada del 21 d’agost els seus plans van quedar tràgicament truncats. Rios i l’actual company de la seva mare, després d’un àpat familiar, van baixar en cotxe al centre de Rubí per comprar unes cerveses. Després d’una llarga estona d’incertesa sense localitzar el seu marit, Tapiero el va trobar envoltat d’agents de la Policia Local. Segons la versió oficial, l’home, en estat d’embriagesa, hauria amenaçat, insultat i intentat agredir els agents, raó per la qual va ser detingut.

Des del moment que l’emmanillen i fins que mor en dependències policials és quan es produeixen els fets més controvertits, ja que Rios, que pesava 53 kg i media 1.65 cm, va ser fortament sedat (mitjançant tres dosis de medicaments intramusculars, segons consta a l’atestat de la Policia Local) però no va quedar sota supervisió mèdica, sinó que immediatament va ser traslladat als calabossos dels Mossos d’Esquadra, un extrem contraindicat en aquests casos. En l’informe que després de la mort van elaborar els agents de la Unitat Territorial d’Investigació Metropolitana Nord es modifica el dictàmen de mort “indeterminada” que consta a l’informe forense d’aixecament de cadàver i s’hi fa constar “mort sobtada/biològica”, alhora que es diu que se li van subministrar dues dosis i no pas tres de tranquil·litzants.


Trauma i periple d’una família

Abans del tràgic desenllaç, segons s’afirma als atestats, des de la comissaria haurien notificat la detenció de Brian Rios al torn d’ofici del Col·legi d’Advocats de Terrassa. La lletrada Elisabet Garcia, de guàrdia aquella nit, ho desmenteix i detalla que va veure una trucada perduda a primera hora del matí, però que “no van insistir amb una segona trucada ni van provar de localitzar el meu coordinador del torn d’ofici, formalment mai vaig ser notificada”. Quan Garcia va trucar els Mossos li van dir que ja no calia que es desplacés per assistir-lo, perquè havia mort. “En casos com aquest, que espero que no es repeteixin mai més, el torn d’ofici s’hauria d’implicar en la investigació dels fets i de forma automàtica seguir també assistint la família del difunt, si així ho desitgen, per fer-los l’acompanyament legal oportú”, manifesta Garcia, que en les setmanes següents a la mort va assessorar la família per sol·licitar ajudes als Serveis Socials.

“Les persones d’assistència social m’han donat una ajuda alimentària per mitjà d’un bo mensual, i des de Càritas m’han ajudat a pagar una part del lloguer”, detalla compungida Tapiero. “La policia hauria d’haver tingut algun gest. Ens van enfonsar, però sabem que nosaltres no el recuperarem plorant. A vegades tinc por de cometre una bogeria contra qui ho va fer, però sé que no ho faré perquè aquesta no és la solució”, expressa amb dolor la mare del jove.

El funeral de la víctima es va poder sufragar gràcies a una col·lecta popular feta a les xarxes socials. La direcció de l’escola on ara s’estan escolaritzant els nens de sis i set anys ha assumit amb fons propis la seva despesa alimentària, a l’espera que la família rebi la beca menjador que ha sol·licitat. Per contra, cap regidor de l’Ajuntament de Rubí ha contactat amb la família durant aquests tres mesos.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!