Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Alboraia acull l'estrena del documental 'Per molt que bufe el vent', un homenatge a les defensores de l'horta de València

Aquest dissabte, 26 de setembre, el Cinema Terrasa Lumiere d'Alboraia estrena el documental 'Per molt que bufe el vent', un homenatge del periodista i documentalista David Segarra a la lluita en defensa de l'horta de València. La projecció té lloc just un any després de l'enderrocament del Forn de Barraca per les obres d'ampliació de l'autovia entre Alboraia i València

El Forn de Barraca va ser enderrocat el 27 de setembre de 2019 per les obres d'ampliació de l'autovia entre Alboraia i València | Arxiu

Aquesta setmana fa un any que el Forn de Barraca va ser enderrocat. El 27 de setembre de 2019, personal operari de la constructora Obrascón Huarte Laón (OHL) es va fer pas al Forn de Barraca, un edifici simbòlic davant la destrucció de l’horta de València. El mural amb el lema “Horta és vida” i una carxofa travessada per una llança, que ara omple samarretes, cartells i bosses de tela, es convertia en escombraires.

La constructora i la Guàrdia Civil no ho van tenir gens fàcil. L’enderrocament, que estava previst per al dia 18 de setembre, es va veure forçat a endarrerir-se fins a dotze dies per la forta presència d’activistes. Joves i grans s’havien reunit als voltants d’aquell lloc per intentar que no passés l’inevitable: que l’edifici centenari del Forn de Barraca fos enderrocat. “D’una manera totalment improvisada, sense cap planificació, la gent començà a venir”, explica Lluís Fontelles, activista de Per l’Horta i membre de la família propietària del Forn de Barraca.

La resistència al Forn de Barraca d’Alboraia |Noa Tendero

 

Entre les activistes que hi van estar presents es trobava l’equip productor del documental Per molt que bufe el vent: el periodista i documentalista David Segarra –director d’altres documentals com Savis de l’horta o La Mola és nostra– i els càmeres Vicent Xanzà i Daniel Magraner, encarregats de la direcció d’art i logística respectivament. “Quan es produïren les mobilitzacions, diversos companys estàvem allà, fent fotos, gravant, documentant”, recorda Segarra. “Quan es produeix l’okupació i comencen els dies de resistència –continua–, hi seguim anant quasi cada dia. Vam continuar gravant fins al dia de l’enderroc”.

L’estrena s’emmarca en la programació d’una sèrie d’activitats, que tindran lloc aquest diumenge, per commemorar la lluita i resistència en defensa del territori

Per molt que bufe el vent –títol que ve de l’expressió “per molt que bufe el vent no s’apaguen les estreles”– no parla únicament de l’enderrocament. “Ens interessa acompanyar, participar i fer crònica dels moviments populars i la resistència popular que habita històricament al nostre país, que ha protegit la terra i els drets i la llibertat”, explica el seu director a la Directa. “El documental s’ha convertit en una crònica dels lluitadors en defensa de l’horta. És un homenatge als activistes i als defensors de l’horta i de la terra en València, Alboraia i la comarca”, postil·la.

El documental, que ha sigut finançat a través d’un Verkami amb la col·laboració de l’editorial Sembra Llibres, l’organització Per l’Horta i l’il·lustrador i el dissenyador Diego Mir –autor del mural que cobria la façana del Forn de Barraca–, s’estrena aquest dissabte, a les 20.30 h, al Cinema Terrasa Lumiere d’Alboraia. L’estrena anirà acompanyada d’una sèrie d’activitats, que tindran lloc aquest diumenge, per commemorar la lluita i resistència contra l’enderrocament del forn per l’ampliació de l’autovia V-21.

Així, diumenge, Per l’Horta i el col·lectiu Forn de Barraca han organitzat un passeig per l’horta, un dinar popular i una xerrada sobre les diferents lluites del territori, en què parlaran les joves repobladores de Barchel, les activistes de la Plataforma per la Protecció de les Moles de Paterna i activistes de la localitat de Pedralba (els Serrans), en lluita contra la variant sud de la CV-377, que arrasaria amb zones d’horta productiva. La jornada finalitzarà amb una jam session al CSOA l’Horta. “Aquestes jornades no són per a celebrar res. Continuem dient que no, que no podem perdre un metre més d’horta”, rebla amb rotunditat Fontelles.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU